Το πιο ακριβό «κάμπινγκ»: Εκεί που τα τροχόσπιτα κοστίζουν ακόμη και 5 εκατομμύρια ευρώ

Πλούσιοι επιχειρηματίες, αλλά και διασημότητες από διάφορους χώρους έχουν συρρεύσει στο Paradise Cove Mobile Home Park για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία.
Το πιο ακριβό «κάμπινγκ»: Εκεί που τα τροχόσπιτα κοστίζουν ακόμη και 5 εκατομμύρια ευρώ

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα celebrity να μένει σε ένα πάρκο τροχόσπιτων. Ωστόσο, είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά στο Paradise Cove Mobile Home Park στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας.

Διαβάστε ακόμη: Burj Mubarak: Στο Κουβέιτ ο ψηλότερος ουρανοξύστης - Θα εκθρονίσει τον εμβληματικό Burj Khalifa στο Ντουμπάι

Αστέρες όπως η Sarah Paulson, ο Matthew McConaughey και η Stevie Nicks έχουν αγοράσει τροχόσπιτα στο πάρκο, όπου ορισμένα μπορούν να πιάσουν τιμή μέχρι και 5 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Βέβαια, η τάση αυτή αλλάζει τον χαρακτήρα μιας κοινότητας που υπάρχει από τη δεκαετία του 1950.

«Ήταν παράδεισος πριν ξεπουληθεί», ανέφερε στην WSJ ο επί μακρόν πρώην κάτοικος Ted Silverberg. Έζησε στο πάρκο από το 1980, πριν πουλήσει το ακίνητό του το 2019 σε μέλος της οικογένειας Johnson & Johnson. Αν και ο ίδιος δεν ήθελε να πει πόσο πλήρωσε αρχικά για το τροχόσπιτο, το Zillow κατέγραψε την τιμή του deal το 2019 λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Στην άλλη άκρη του πάρκου τροχόσπιτων, πλούσιοι ιδιοκτήτες ακινήτων αγοράζουν και ακίνητα, δημιουργώντας μίνι επαύλεις. Μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία αναλαμβάνουν τη σχεδίαση των εξωτερικών τους χώρων, ενώ interior designers υψηλών προδιαγραφών επιμελούνται το εσωτερικό τους.

Σε ένα μόνο παράδειγμα, ένα τροχόσπιτο σχεδιασμένο από τον Marmol Radziner είναι σήμερα εισηγμένο για περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σχεδόν 30 τροχόσπιτα έχουν πωληθεί τα τελευταία τρία χρόνια για έως και 5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Zillow που επικαλείται η Wall Street Journal.

Οι πράκτορες, ωστόσο, έχουν ακούσει για συμφωνίες εκτός αγοράς που ξεπερνούν κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσό. Συν τοις άλλοις, οι κάτοικοι πρέπει να πληρώνουν και ενοίκιο για το οικόπεδό τους, το οποίο κυμαίνεται από περίπου 1.500 έως 4.000 ευρώ τον μήνα.

Εικόνα

Τα άνετα, καλοσχεδιασμένα σπίτια έχουν προσελκύσει έναν συγκεκριμένο τύπο ανθρώπων στο πάρκο κινητών κατοικιών, κάτι που κάποιοι βλέπουν ως «δίκοπο μαχαίρι», δήλωσε στην WSJ ο Ryan Addison, ο οποίος ζει εκεί από το 2009.

Οι πλούσιοι κάτοικοι και οι εργασίες που κάνουν στα σπίτια τους αυξάνουν την αξία των τροχόσπιτων σε όλους τους χώρους, αλλά επηρεάζουν τη γειτονιά και με άλλους τρόπους, καθιστώντας την λιγότερο εστιασμένη στην κοινότητα από ό,τι ήταν και λιγότερο προσιτή στους καθημερινούς ανθρώπους που εδώ και καιρό αποκαλούν το Paradise Cove σπίτι τους.

Εικόνα

Βέβαια, το φαινόμενο του Paradise Cove Mobile Home Park και ό,τι συμβαίνει εκεί, αρχίζει να εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές του κόσμου, σε μικρότερο φυσικά βαθμό. Όλο και περισσότερο βλέπουμε νέα, σύγχρονα τροχόσπιτα, τα οποία παρκάρουν οι πιο ευκατάστατοι ιδιοκτήτες τους σε «παραδοσιακά» κάμπινγκ. Μένει να δούμε πώς όλο αυτό θα επηρεάσει την αυθεντικότητα του συγκεκριμένου τύπου διαμονής στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ