Επιδότηση 15.000 ευρώ για σπίτι δίνει η Σαρδηνία σε όποιον μετακομίσει στο νησί

Η διοίκηση της Σαρδηνίας φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα της μείωσης του πληθυσμού. Στην προσπάθεια να προσελκύσει νέους κατοίκους, διαθέτει 45 εκατ. ευρώ, κονδύλι ικανό να καλύψει 3.000 επιχορηγήσεις, ύψους έως και 15.000 ευρώ η καθεμία.
Επιδότηση 15.000 ευρώ για σπίτι δίνει η Σαρδηνία σε όποιον μετακομίσει στο νησί

Για όποιον έχει ονειρευτεί να ζήσει στην Ιταλία, η επιθυμία πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Ακόμα καλύτερα, όχι μόνο του δίνεται τώρα η ευκαιρία να μετακομίσει εκεί αλλά και να πληρωθεί για να το κάνει.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα - Αυτές είναι οι πόλεις με τους πιο ευτυχισμένους και υγιείς κατοίκους

Η αρχές του εκπληκτικού νησιού της Σαρδηνίας είναι διατεθειμένες να πληρώσουν 15.000 ευρώ σε όποιον επιθυμεί να μετακομίσει εκεί. Ίσως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένα τόσο όμορφο μέρος θα χρειαζόταν να πληρώσει ανθρώπους για να μετεγκατασταθούν στις ακτές του, ωστόσο ο στόχος της προσφοράς είναι να προσελκύσει νέους κατοίκους προκειμένου να καταπολεμηθεί η μείωση του πληθυσμού.

Εικόνα
Το κοσμοπολίτικο Πορτο Τσέρβο στη Σαρδηνία (Πηγή: Shutterstock)

Η διοίκηση της Σαρδηνίας φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα, διαθέτοντας 45 εκατ. ευρώ, κονδύλι ικανό να καλύψει 3.000 επιχορηγήσεις, ύψους έως και 15.000 ευρώ η καθεμία.

Η Σαρδηνία δεν είναι η πρώτη περιοχή της Ιταλίας που χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους προσέλκυσης νέων κατοίκων. Παρόμοια προγράμματα είναι ήδη σε εξέλιξη και στο χωριό Santo Stefano di Sessanio στην περιοχή της Καλαβρίας, όπου σε κάθε νέο κάτοικο προσφέρονται επιχορηγήσεις από 33.000 ευρώ έως και 52.500 ευρώ ώστε να μετακομίσει και να εργαστεί εκεί νέος πληθυσμός.

«Δημιουργήσαμε τις συνθήκες ώστε οι νέοι να αποφασίσουν να παραμείνουν και να [αναπτύξουν] τον οικονομικό ιστό των πιο εύθραυστων περιοχών», δήλωσε ο Christian Solinas, πρόεδρος της Σαρδηνίας. «Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πραγματική ενίσχυση των εδαφών, των εσωτερικών και των πιο μειονεκτικών περιοχών, που πρέπει να περάσουν από νέες πολιτικές για αύξηση του πληθυσμού τους».

Εικόνα
Καθημερινή ζωή στο Κάλιαρι (Πηγή: Shutterstock)

Φυσικά, όπως με όλα τα προγράμματα, πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Για να είναι επιλέξιμος, κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να μετακομίσει σε μια πόλη της Σαρδηνίας με πληθυσμό λιγότερο από 3.000 κατοίκους.

Τα χρήματα πρέπει επίσης να διατεθούν για την ανακαίνιση ενός σπιτιού. Κάθε νέος κάτοικος πρέπει επίσης να διαμένει εκεί έχοντας πλήρη απασχόληση, ενώ μέσα σε 18 μήνες, θα πρέπει να δηλώσει τη Σαρδηνία ως μόνιμη κατοικία του.

Εικόνα
Το χωριό Calasetta στη Σαρδηνία (Πηγή: Shutterstock) 

Από την άλλη δεν είναι καθόλου άσχημα. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, η Σαρδηνία φημίζεται για τα καθαρά νερά, τα μνημεία από την εποχή του χαλκού και βεβαίως την απολαυστική κουζίνα της. Διαθέτει περισσότερα από 1.900 χλμ. ακτογραμμής, διάσπαρτης με αμμώδεις παραλίες και ορεινό εσωτερικό που διασχίζεται από αμέτρητα μονοπάτια πεζοπορίας.

Μερικά από τα γοητευτικά χωριά που πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα περιλαμβάνουν το Galtellì (δημοφιλές για πεζοπορία) και το Calasetta (το οποίο είναι γνωστό για τις εντυπωσιακές παραλίες με τη λευκή άμμο).

Αίτηση κανείς;

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ