Bob Dylan: Το μεγαλύτερο γλυπτό και άγνωστοι πίνακές του εκτίθενται για πρώτη φορά στη Γαλλία

Το μεγαλύτερο γλυπτό του Bob Dylan αποκαλύπτεται σε έκθεση έργων του στο Château La Coste της Προβηγκίας. έως τις 15 Αυγούστου 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο τον βραβευμένο με Νόμπελ καλλιτέχνη, το τεράστιο γλυπτό βαγόνι του «αντιπροσωπεύει την αντίληψη και την πραγματικότητα ταυτόχρονα».
Bob Dylan: Το μεγαλύτερο γλυπτό και άγνωστοι πίνακές του εκτίθενται για πρώτη φορά στη Γαλλία

Ο Bob Dylan είχε κάποτε πει περίφημα ότι «σκοπός της τέχνης είναι να σταματήσει το χρόνο». Ο ίδιος ο ζωντανός θρύλος της μουσικής το έχει αποδείξει άλλωστε με κάθε τρόπο, είτε με τις συνθέσεις και τις ερμηνείες του είτε με τα έργα τέχνης που υπογράφει ως γλύπτης και ζωγράφος.

Διαβάστε ακόμα: Larry Gagosian - Γιατί έδωσε 195 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία για το πορτρέτο της Marilyn του Andy Warhol

Η τελευταία απόδειξη του αποφθέγματός του έχει τη μορφή ενός σιδερένιου σιδηροδρομικού βαγονιού, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν αυτήν την εβδομάδα στο Château La Coste, το τελευταίο δημιούργημα του αείμνηστου Βραζιλιάνου αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer, στην Προβηγκία. Το γλυπτό βάρους επτά τόνων «μιλά» για τα κλασικά θέματα του έργου του Dylan -εξερεύνηση, περιπέτεια, ερήμωση, ενδοσκόπηση- αλλά αγγίζει και την κλασική Americana των έργων του.

Ερωτηθείς για το έργο, ο 81χρονος κάτοχος του βραβείου Νόμπελ ήταν τόσο δυσνόητος όσο όταν σε ηλικία 24 ετών στεκόταν μπροστά στους δημοσιογράφους στο Γκρίνουιτς Βίλατζ. «Αυτό το σιδηροδρομικό βαγόνι αντιπροσωπεύει για μένα την αντίληψη και την πραγματικότητα ταυτόχρονα», εξήγησε. «Εκ των υστέρων όλο το σίδερο ανασυντάσσεται για να αντιπροσωπεύει την ειρήνη, τη γαλήνη και την ησυχία. Αντιπροσωπεύει τις ψευδαισθήσεις ενός ταξιδιού και όχι τη σκέψη ενός».

Στα εξαιρετικά απομνημονεύματα του, «Dylan Chronicles: Volume One», ο ίδιος είχε αναφέρει το πώς τέτοια βαγόνια κυριάρχησαν στη νεανική του ζωή. «Έβλεπα και άκουγα τρένα από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια και η θέα και ο ήχος τους με έκαναν πάντα να νιώθω ασφάλεια. Τα μεγάλα βαγόνια, τα βαγόνια σιδηρομεταλλεύματος, τα φορτηγά, τα επιβατικά τρένα, τα Pullman. Δεν υπήρχε μέρος στη γενέτειρά μου που να πήγαινα χωρίς να χρειάζεται να σταματήσω σε διασταυρώσεις και να περιμένω να περάσουν τα τρένα».

Το συγκεκριμένο φορτηγό βαγόνι που ο Dylan μετρέτρεψε σε γλυπτό χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη μεταφορά ρολού χαρτιού για την Willamette Industries στο Όρεγκον. Ο Dylan ξεκίνησε τις εργασίες για τη μεταμόρφωσή του το 2019 στο Λος Άντζελες, προτού το έργο αποσυναρμολογηθεί, αποσταλεί στη Γαλλία και στη συνέχεια αναδημιουργηθεί στην Προβηγκία.

Εκτός από το «Rail Car», το Château La Coste θα φιλοξενήσει την πρώτη έκθεση ζωγραφικής του Dylan στη Γαλλία, με 24 πίνακες του καλλιτέχνη με τίτλο «Drawn Blank in Provence». Με διάρκεια μέχρι τις 15 Αυγούστου, οι μέχρι τώρα αφανείς καμβάδες βασίζονται σε σχέδια που δημιούργησε ο Dylan σε περιοδείες στην Ευρώπη και την Αμερική μεταξύ 1989 και 1991, μια εποχή μεγάλης επιτυχίας για τον ίδιο, αμέσως μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ «Oh Mercy».

Τα έργα της συλλογής «Drawn Blank» σημείωσαν επίσης τεράστια επιτυχία. Η κριτικός τέχνης των New York Times, Marisha Pessl, έγραψε για τους πίνακές του: «Οι πινελιές του είναι σαν τη φωνή του: άμεσες, τραχιές, περιστασιακά εύθραυστες, αλλά πάντα αποφασισμένες να απεικονίσουν τα βήματα της ανθρώπινης εμπειρίας».

A post shared by Chateau La Coste (@chateaulacoste)

Η δουλειά του Dylan θα παρουσιαστεί στο κτήριο που σχεδίασε ο Richard Rogers μαζί με έργα των Claude Monet, Henri Matisse και Marc Chagall, που όπως κι εκείνος, εμπνεύστηκαν από το περιβάλλον τους -στην προκειμένη περίπτωση, τη νότια Γαλλία.

Οι εκθέσεις είναι ανοιχτές για το κοινό καθημερινά από τις 12:00 έως τις 17:00. Το «Drawn Blank» εκτίθεται μαζί με τα έργα των υπόλοιπων καλλιτεχνών στο Renzo Piano Pavilion του Château La Coste από τις 9 Μαΐου έως τις 15 Αυγούστου 2022. Η ξεχωριστή έκθεση του έργου του Dylan πραγματοποιείται στην γκαλερί Richard Rogers του Château La Coste μεταξύ 9 Μαΐου και 5 Ιουνίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Château La Coste.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ