Gin: Αυτά είναι τα καλύτερα brands του πλανήτη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποτών 2022

Το τζιν είναι μία από τις κατηγορίες αλκοολούχων ποτών που σημειώνει ραγδαία αύξηση. Ποιες όμως είναι οι κορυφαίες ετικέτες ανάμεσα στα εκατοντάδες brands; Ο φετινός Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποτών στο Σαν Φρανσίσκο ανέδειξε τα κορυφαία εννέα τζιν ως φιναλίστ σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.
Gin: Αυτά είναι τα καλύτερα brands του πλανήτη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποτών 2022

Το τζιν αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών στον κόσμο και πλέον έχει περισσότερες από 6.000 διαφορετικές εκδόσεις. Το παγκόσμιο αποτύπωμά του υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι τα κορυφαία τζιν στον κόσμο προέρχονται από 18 διαφορετικές χώρες, από το Okavango Gin The Sentinel της Μποτσουάνα, μέχρι το Bareksten Navy Strength Gin της Νορβηγίας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα κινηθεί η παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών το 2022 – Οι προκλήσεις, οι νέες τάσεις και οι ραγδαίες αλλαγές

O SFWSC (San Francisco World Spirits Competition), o οποίος ιδρύθηκε το 2000, είναι ο παλαιότερος διαγωνισμός στη Βόρεια Αμερική και ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ποτών στον κόσμο. Συνολικά 70 κριτές από όλο τον πλανήτη αξιολόγησαν περίπου 5.000 αποστάγματα σε δύο εβδομάδες τον Απρίλιο του 2022.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Tasting Alliance, έναν οργανισμό που ιδρύθηκε από τον Anthony Dias Blue, και εκτός από το SFWSC περιλαμβάνει διαγωνισμούς αλκοολούχων ποτών στη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη και διαγωνισμούς κρασιού στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη. Ας δούμε όμως ποια τζιν ανέδειξαν οι κριτές ως κορυφαία στον κόσμο για το 2022.

Κατηγορία Best of Class Gin

Beefeater Monday's Gin

Εικόνα

Ο πρώτος φιναλίστ για το Best of Class Gin ήταν μια κλασική σταθερή μάρκα, η Beefeater, με το Monday’s Gin. H Beefeater χρησιμοποιεί επτά βοτανικά στη συνταγή του τζιν: άρκευθο, σπόρους και ρίζα αγγελικής, σπόρους κόλιανδρου, φλούδα πορτοκαλιού Σεβίλλης, φλούδα λεμονιού, γλυκόριζα, αμύγδαλα και ρίζα ίριδας. Αυτά τα συστατικά εμποτίζονται σε αλκοόλη για 24 ώρες πριν υποβληθούν σε απόσταξη.

Το Monday’s Gin, ωστόσο, το τζιν που αποστάζεται τις Δευτέρες, έχει το πλεονέκτημα 72 ωρών διαβροχής καθώς από τον εμποτισμό μέχρι την απόσταξη μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο. Κανονικά, η απόσταξη της Δευτέρας αναμιγνύεται με το υπόλοιπο απόσταγμα της εβδομάδας.

Στην περίπτωση του Monday’s Gin, η Beefeater κρατά το απόσταγμα ξεχωριστό, εμφιαλώνοντάς το στους 50% ABV. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά γευστικό τζιν, το οποίο λόγω και τη υψηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ, φτιάχνει εξαιρετικό τζιν τόνικ ή τζιν μαρτίνι.

Η κριτική επιτροπή του SFWSC το περιέγραψε ως «ένα τζιν έντονου άρκευθου με αισθητή γλυκύτητα στον ουρανίσκο. Μακρύ, έντονο φινίρισμα με ελαφρά παρατεταμένη πιπεράδα».

Οι δύο άλλοι φιναλίστ στην κατηγορία Best of Class Gin ήταν το Gindu, A Coastal Gin από τη Βικτώρια της Αυστραλίας και το Gindome Mermaid Navy Gin από το Ταλίν της Εσθονίας.

Κατηγορία Best of Class Flavored Gin

78 Degrees Distillery, Sunset Gin

Εικόνα

Το 78 Degrees Distillery, Sunset Gin από το Adelaide Hills της Αυστραλίας είναι ένας από τους φιναλίστ για το Best of Class Flavored Gin. 78 βαθμοί είναι το σημείο βρασμού της αιθυλικής αλκοόλης – εξ ου και το όνομα. Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα βοτανικά τζιν, το Sunset Gin ενσωματώνει επίσης πολλά μοναδικά αυστραλιανά βοτανικά, όπως κόμμι φράουλας, θαμνόμηλο και ροζέλα.

Το κόμι φράουλας είναι προϊόν ενός ιθαγενούς δέντρου που φύεται στα οροπέδια της Νέας Νότιας Ουαλίας. Τα φύλλα του προσδίδουν μια έντονη γεύση φράουλας και χρησιμοποιούνται συχνά για να προσθέσουν άρωμα φράουλας σε ποτά και φαγητά. Το θαμνόμηλο (Djarduk) είναι ιθαγενές δέντρο της βόρειας Αυστραλία και της Νέα Γουινέας. Αν και δεν σχετίζεται με τα γνωστά μας μήλα, ο καρπός του έχει έντονη γεύση μήλου.

Η ροζέλα, επίσης γνωστή ως άγριος ιβίσκος, είναι ένα άλλο εγγενές φυτό της Αυστραλίας που διακρίνεται για την ξινή γεύση των φύλλων και των λουλουδιών του. Το αποτέλεσμα είναι ένα τζιν ροζ χρώματος με έντονο άρωμα και γεύση κόκκινων φρούτων.

Η κριτική επιτροπή περιέγραψε το τζιν ως εξής: «Έντονα κόκκινα φρούτα στη μύτη, αν και λιγότερο διακριτικά στον ουρανίσκο. Ομαλό, σατινέ τζιν, ελαφρώς στεγνό. Μακρύ τελείωμα με ελαφριά αλλά παρατεταμένη πιπεράδα».

Ο έτερος φιναλίστ στο Best of Class Flavored Gin ήταν το Elephant, Orange Cocoa Gin από τη Γερμανία, το οποίο η κριτική επιτροπή περιέγραψε ως ποτό με «έντονες νότες σοκολάτας γάλακτος στη μύτη. Πολύ γευστικό με γλυκιά σοκολάτα γάλακτος και νότες φρούτων στον ουρανίσκο. Γεύσεις σαν μια υγρή μπάρα σοκολάτας Cadbury με φρούτα και ξηρούς καρπούς».

Κατηγορία Best of Class Old Tom Gin

Aegir Bryggeri, Happycat Old Tom Gin

Greenhook Ginsmiths, Old Tom

Εικόνα

Το στυλ του Old Tom ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αγγλία του 18ου αιώνα. Το τζιν συνήθως γλυκαινόταν, για να κρύψει τις δυσάρεστες γεύσεις από την απόσταξη. Τελικά αντικαταστάθηκε από το πολύ πιο στεγνό London Dry Gin, χάρη στις βελτιώσεις στη διαδικασία οι οποίες απέδωσαν πιο καθαρά αποστάγματα.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή το Happycat Old Tom Gin διακρίνεται από «νότες άρκευθου στη μύτη, γλυκό, με νότες καρυκευμένου ξύλου. Σχετικά στεγνό για ένα τζιν Old Tom, αλλά στο μακρύ φινίρισμα αναδύεται λίγη γλυκιά γεύση».

Το Greenhook Ginsmiths, Old Tom από το Μπρούκλιν ήταν ο έτερος υποψήφιος για το Best of Class στην κατηγορία Old Tom Gin. Πρόκειται για ένα πιο περίπλοκο, πολυεπίπεδο τζιν. Αποστάζεται υπό κενό για να διατηρηθούν περισσότερες από τις λουλουδένιες και φρουτώδεις νότες, στη συνέχεια παλαιώνεται σε βαρέλια από bourbon για ένα χρόνο και ακολουθεί φινίρισμα σε βαρέλια σέρι Oloroso.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, το Greenhook Ginsmiths, Old Tom διαθέτει «έντονες νότες βανίλιας και άρκευθου στη μύτη. Φυτικό και γλυκό στον ουρανίσκο. Πολύ απαλό, με καλά ενσωματωμένο οινόπνευμα για τζιν ABV 50%. Άρκευθος και ξύλο στο μακρύ φινίρισμα».

Κατηγορία Best of Class Barrel-Aged Gin

Hardshore Distillery Company, North Oak Gin

Εικόνα

Ο πρώτος φιναλίστ στο Best of Class Barrel-Aged Gin ήταν το Hardshore, North Oak Gin από το Μέιν. Το τριπλής απόσταξης τζιν παρασκευάζεται μόνο από πέντε βοτανικά: άρκευθο Τοσκάνης, ρίζα ίρις, κόλιανδρο, δεντρολίβανο και μέντα.

Η συγκεκριμένη έκδοση τζιν στηρίζεται στη διαδικασία παλαίωσης σε βαρέλια από αμερικανική βελανιδιά. Πρόκειται για ένα πολύ φυτικό τζιν με έντονες νότες άρκευθου και μέντας που στον ουρανίσκο, που ειδικά στο τελείωμα, δίνει τη θέση του σε μια έντονη φρουτώδη γεύση.

Πιο συκεκριμένα η κριτική επιτροπή απεφάνθη πως το τζιν διαθέτει «βανίλια και ελαφριές νότες άρκευθου στη μύτη. Γλυκό, φυτικό με φρουτώδεις αποχρώσεις στον ουρανίσκο. Μερικές νότες ξύλου, ακολουθούμενες από ένα μακρύ και παρατεταμένο γλυκό τελείωμα βανίλιας».

Το Treaty Oak, Waterloo Antique Gin είναι ο δεύτερος φιναλίστ στην κατηγορία Aged Gin. Πρόκειται για ένα τζιν που παράγεται στο Τέξας και περνάει δύο χρόνια σε πρώτης χρήσης, πρόσφατα «καμένα» βαρέλια αμερικανικής βελανιδιάς. Κάτω από τον καυτό ήλιο του Τέξας, το απόσταγμα «τραβάει» τη μέγιστη γεύση από το ξύλο του βαρελιού.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σκουρόχρωμο απόσταγμα με λουλούδια και βανίλια στη μύτη και έντονες νότες μπαχαρικών από μοσχοκάρυδο και κανέλα και ένα παρατεταμένο άρωμα δέρματος. Το αποστακτήριο περιγράφει το ποτό ως απόσταγμα που κινείται μεταξύ ουίσκι και τζιν.

Πέρα από τους φιναλίστ και τους νικητές των κατηγοριών μπορείτε να δείτε όλα τα βραβευμένα τζιν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Tasting Alliance. Για τους λάτρεις του τζιν ή για εκείνους που επιθυμούν να αλλάξουν απλά την αγαπημένη τους μάρκα, υπάρχει μια εκπληκτική ποικιλία κορυφαίων ετικετών από από τη Σκωτία και τη Νορβηγία μέχρι την Μποτσουάνα και την Αυστραλία και περιλαμβάνει τζιν κανονικών βαθμών μέχρι υπερβολικά δυνατά τζιν «ναυτικού στυλ».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ