Palais Bulles: Το θρυλικό σπίτι του Pierre Cardin είναι το 5ο ακριβότερο ακίνητο στον κόσμο

Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν το θρυλικό Palais Bulles του Pierre Cardin να βγαίνει ξανά προς πώληση. Η αξία του παράξενου δημιουργήματος του αρχιτέκτονα Antti Lovag υπολογίζεται στα 385 εκατ. δολάρια, ποσό που το καθιστά το 5ο ακριβότερο σπίτι στον κόσμο.
Palais Bulles: Το θρυλικό σπίτι του Pierre Cardin είναι το 5ο ακριβότερο ακίνητο στον κόσμο

Στη σύγχρονη παγκόσμια αρχιτεκτονική εγκυκλοπαίδεια λίγα είναι εκείνα τα ακίνητα που ξεχωρίζουν, αφενός για την ιδιόμορφη κατασκευή τους και αφετέρου για το πλούσιο «βιογραφικό» τους.

Διαβάστε ακόμα: Πόσα θα δίνατε στη δημοπρασία για το «The One», το ακριβότερο σπίτι στις ΗΠΑ;

Το «Palais Bulles» -ή ευρέως γνωστό ως «Παλάτι από Φούσκες»- που ανήκε στον αείμνηστο μαέστρο της μόδας, Pierre Cardin, έχει τη δική του περίοπτη θέση στο αρχιτεκτονικό στερέωμα. Η βίλα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Théoule-sur-Mer, στην Κυανή Ακτή, καλύπτει 1.200 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει σουίτες 10 υπνοδωματίων, κήπους, πισίνα και υπαίθριο αμφιθέατρο με θέα στον κόλπο των Καννών.

Εικόνα
Η βίλα καλύπτει 1.200 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει σουίτες 10 υπνοδωματίων, κήπους, πισίνα και υπαίθριο αμφιθέατρο (Πηγή: Palais Bulles) 

Το Palais Bulles ήταν το πνευματικό τέκνο του διάσημου αρχιτέκτονα Antti Lovag. Η μοναδική του αρχιτεκτονική με κυκλικές θολωτές δομές που μοιάζουν με φούσκες (από όπου και το όνομα της βίλας), γεννήθηκε από την αγάπη του Lovag για τις σφαιρικές μορφές. Για αυτόν, οι ευθείες γραμμές ήταν «μια επιθετικότητα κατά της φύσης», η οποία ποτέ δεν δημιουργεί συμμετρικά σχήματα. Δεν έχανε την ευκαιρία μάλιστα να επισημαίνει ότι ακόμη και το εύρος της ανθρώπινης κίνησης στα χέρια και τα πόδια μας έχει ως επί το πλείστον κυκλική απεικόνιση.

Εικόνα
Ο Antti Lovag, αρχιτέκτονας του Palais Bulles (Πηγή: Palais Bulles)

Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Lovag αφιερώθηκε στην ιδέα ότι οι κύκλοι ήταν κεντρικός κανόνας στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι ζωές μας. Μια ιδέα που ονόμασε «βιτολογία». Αυτή η ιδεολογία αντικατοπτρίζεται στα έργα του από το «Maison Gaudet», μέχρι το «Villa Roux» και φυσικά το «Palais Bulles». Ωστόσο, παρά τα μοναδικά του σχέδια, η λίστα πελατών του Ούγγρου αρχιτέκτονα είναι μικρή, λόγω της φιλοσοφίας του, η οποία έχει τρεις προϋποθέσεις: δεν δεσμευόταν για το πώς θα μοιάζει το τελικό προϊόν, πότε θα ολοκληρωθεί ή πόσο θα κοστίσει.

Εικόνα
Οι 10 σφαιρικές σουίτες του «Palais Bulles» είναι εξοπλισμένες με έπιπλα κατά παραγγελία και διακοσμημένες με έργα τέχνης σύγχρονων καλλιτεχνών (Πηγή: Palais Bulles)

Η προσέγγιση του Lovag στην αρχιτεκτονική περιστρέφεται γύρω από σφαιρικά δομικά στοιχεία. Κατασκευασμένη από πλέγμα και ράβδους, κάθε σφαίρα «πλέκεται» πρώτα σε μια θέση που κρίνεται κατάλληλη από τον Lovag και τους πελάτες του και στη συνέχεια καλύπτεται με σκυρόδεμα για να δημιουργηθεί η δομή. Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι μια παραξενιά που με την έλλειψη ευθύγραμμων άκρων καταφέρνει να κάνει τα μαλλιά των σύγχρονων αρχιτεκτόνων να σηκώνονται, ενώ παράλληλα αιχμαλωτίζει την καρδιά και το μυαλό τους.

Από τον Pierre στον Pierre

Χτισμένο για τον Pierre Bernard το 1984, το «Palais Bulles» ολοκληρώθηκε το 1989. Η οργανική μορφή του συγκροτήματος προσκολλάται στους βραχώδεις πρόποδες της οροσειράς Massif de l'Esterel και έχει θέα στην απέραντη Μεσόγειο Θάλασσα.

Εικόνα
Στο «Palais Bulles» φιλοξενήθηκαν και μερικά after party του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (Πηγή: Palais Bulles)

Οι 10 σφαιρικές σουίτες του είναι εξοπλισμένες με έπιπλα κατά παραγγελία και διακοσμημένες με έργα τέχνης σύγχρονων καλλιτεχνών που ενισχύουν με την επιρροή τους τον ιδιόμορφο σχεδιασμό του Lovag. Στο εξαιρετικά γοητευτικό εσωτερικό του «Bubble Palace», έρχονται να προστεθούν οι υπαίθριοι κήποι, οι λίμνες και η πισίνα, προσφέροντας απλόχερα στους ενοίκους το ένδοξο φως του μεσογειακού ήλιου και την ομορφιά της φύσης που αγκαλιάζει το ακίνητο.

Εικόνα
Η αγκαλιά της φύσης και ο μεσογειακός ήλιος συμπληρώνουν την αρχιτεκτονική ομορφιά του «Palais Bulles» (Πηγή: Palais Bulles)

Μόλις τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, το ακίνητο αποκτήθηκε από τον αείμνηστο Pierre Cardin, ο οποίος το διέθετε συχνά για πάρτι και εκδηλώσεις. Το όραμα του Cardin για την έπαυλη, ήταν να δημιουργήσει το δικό του κομμάτι του Παραδείσου όπου θα μπορούσε να «εκθέσει τα έργα σύγχρονων σχεδιαστών και καλλιτεχνών». Πράγματι, η αρχιτεκτονική ομορφιά του «Palais Bulles» που τόσο μάγεψε τον Pierre Cardin αποτέλεσε το σκηνικό πολλών φωτογραφήσεων μόδας, ενώ φιλοξένησε και μερικά after party του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Εικόνα
Το «Palais Bulles» αποτέλεσε το σκηνικό πολλών φωτογραφήσεων μόδας (Πηγή: Palais Bulles)

Το 2015 το «Palais Bulles» τέθηκε προς πώληση από τον οίκο Christie's International Real Estate, χωρίς ωστόσο ακόμη και σήμερα να έχει βρεθεί αγοραστής. Ενώ ο διάσημος οίκος ακινήτων διατείνεται ότι η τιμή είναι διαθέσιμη μόνο κατόπιν αιτήσεως και η αγγελία έχει πια αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα του, η αξία του «Palais Bulles» εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 335 με 385 εκατ. δολάρια, καθιστώντας το 5o πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο.

Εικόνα
Ο αείμνηστος σχεδιαστής Pierre Cardin στα 80ά γενέθλιά του στο «Palais Bulles», τον Μάιο του 2003 (Πηγή: Getty Images)

Μετά το θάνατο του Cardin τον περασμένο Δεκέμβριο, το ενδιαφέρον του real estate κόσμου φαίνεται να στρέφεται ξανά σε αυτό το εκκεντρικό κομμάτι ιδιοκτησίας, περιμένοντας νέα για τον επόμενο ιδιοκτήτη του. Πάντως η αυξημένη τάση στην αγορά πολυτελών ακινήτων φαίνεται να συναινεί στο συμπέρασμα πως τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης πώλησης του Palais Bulles δεν είναι... «φούσκες».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ