James Bond: Bρέθηκε η κλεμμένη Aston Martin DB5 από το Goldfinger, 25 χρόνια μετά

Η εξαφανισμένη Aston Martin DB5 του 1963 που οδηγούσε ο James Bond στο Goldfinger βρέθηκε επιτέλους 25 χρόνια μετά. Το εμβληματικό κουπέ, το οποίο εκτιμάται ότι αξίζει 25 εκατομμύρια δολάρια, έχει εντοπιστεί κάπου στη Μέση Ανατολή από την ομάδα ανεύρεσης χαμένων ή κλεμμένων πολυτελών αντικειμένων Art Recovery International.
James Bond: Bρέθηκε η κλεμμένη Aston Martin DB5 από το Goldfinger, 25 χρόνια μετά

H εμβληματική Aston Martin DB5 του 1963, την οποία ο James Bond πιλοτάρισε περίφημα στις ταινίες «Goldfinger» και «Thunderball», είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς από ένα υπόστεγο στο αεροδρόμιο της Φλόριντα στο Boca Raton, στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Διαβάστε ακόμα: Η απούλητη Porsche του Escobar και η άγνωστη εμπλοκή του στη Formula 1

Τώρα, περίπου 25 χρόνια αργότερα, τα ίχνη του κλασικού grand tourer ανακαλύφθηκαν από την Art Recovery International, όπως αναφέρει η Telegraph. Η ομάδα, η οποία ειδικεύεται στον εντοπισμό χαμένων ή κλεμμένων πολυτελών αντικειμένων, φέρεται να εντόπισε την ασημένια Aston Martin του 007 σε ένα «ιδιωτικό περιβάλλον» στη Μέση Ανατολή, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία.

Εικόνα
16 Φεβρουαρίου 1965: Η τροποποιημένη Aston Martin DB5 σε μια επίδειξη των gadget της στη Ζυρίχη της Ελβετίας, λίγο πριν αποσταλεί στις Μπαχάμες για τα γυρίσματα του «Thunderball» (Πηγή: Associated Press)

Aνώνυμη πηγή, δίνοντας τον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου Νο. DP216/1, επιβεβαίωσε ότι το όχημα είναι το αυθεντικό και όχι ένα από τα δύο αντίγραφα που κατασκευάστηκαν για δημοσιότητα ή το μοντέλο δράσης που χρησιμοποιήθηκε για μακρινές λήψεις στην ταινία. Ο Christopher Marinello της Art Recovery International δήλωσε στην Telegraph ότι αμφιβάλει εάν ο νυν κάτοχος γνώριζε ότι το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο όταν το απέκτησε.

Το κλασικό τετράτροχο, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με μια σειρά από θεαματικά gadget, επιστράφηκε στα κεντρικά γραφεία της Aston Martin αφότου ο Sean Connery το οδήγησε στην ταινία «Thunderball», το 1965. Στη συνέχεια αφού, αφαιρέθηκε ο «κατασκοπευτικός» εξοπλισμός του, πουλήθηκε στον συλλέκτη Gavin Keyzar.

Ο Keyzar επανέφερε τη συμβατική πλέον DB5 στην έκδοση «Bond», γεμίζοντάς την gadgets, και την πούλησε στον κοσμηματοπώλη Richard Losee από τη Γιούτα, ο οποίος την κράτησε για 15 χρόνια. Στη συνέχεια, το σπορ κουπέ αγοράστηκε από τον κατασκευαστή ακινήτων και συλλέκτη αυτοκινήτων στη Φλόριντα, Anthony V. Pugliese III, σε μια δημοπρασία του Sotheby's στη Νέα Υόρκη το 1986, για 250.000 δολάρια. Την επόμενη δεκαετία, η κινηματογραφική Aston Martin εμφανιζόταν σε διάφορες εκθέσεις αυτοκινήτου και εκδηλώσεις για τον James Bond.

Εικόνα
20 Ιουνίου 1986: H Aston Martin DB5 του James Bond, 3 μέρες πριν δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη (Πηγή: Associated Press) 

Ο τετράτροχος συμπρωταγωνιστής του 007 κλάπηκε από ένα υπόστεγο στη Φλόριντα το 1997. Η ασφαλιστική εταιρεία κατέβαλε 4,2 εκατ. δολάρια στον Pugliese και πρόσφερε 100.000 δολάρια ως ανταμοιβή για πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του DB5.

Πάντως, η Art Recovery International που διατείνεται ότι έχει εντοπίσει το κλεμμένο αυτοκίνητο, δίνει στον τρέχοντα κάτοχο την ευκαιρία να εμφανιστεί οικειοθελώς πριν προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. «Είναι η πολιτική μας να δίνουμε στους κατόχους κλεμμένων και λεηλατημένων αντικειμένων κάθε ευκαιρία να κάνουν το σωστό», δήλωσε ο Marinello στην Telegraph. Σε περίπτωση, ωστόσο, που ο σημερινός κάτοχος της DB5 δεν ανταποκριθεί, είναι βέβαιο ότι κάποιος μυστικός πράκτορας θα ήταν πρόθυμος να ανακτήσει το αυτοκίνητο, το οποίο εκτιμάται ότι αξίζει τώρα περίπου 25 εκατ. δολάρια.