Πρωτοχρονιάτικος οδηγός για «σπιτικά» Covid-Free cocktails

Τι θα πιούμε στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν;
Πρωτοχρονιάτικος οδηγός για «σπιτικά» Covid-Free cocktails

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και τη διασκέδαση στα μπαρ να κρίνεται «υψηλού ρίσκου» αυτές τις ημέρες, η καλύτερη λύση είναι να περάσουμε τις γιορτινές ημέρες της Πρωτοχρονιάς εντός του σπιτιού και με ολιγόριθμη παρέα.

Το μόνο «πρόβλημα» είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε τους προσωπικούς μας bartenders για τα cocktails του ρεβεγιόν. Ευτυχώς, τα τελευταία δύο χρόνια - και με αφορμή την πανδημία - το onine delivery έχει εξελιχθεί σημαντικά και στην κατηγορία του ποτού.

Διαβάστε επίσης: 3 εξαιρετικά σπάνια ουίσκι που αξίζουν την επένδυση

Πλέον έχουμε την επιλογή να παραγγείλουμε έτοιμα ποτά και περίτεχνα cocktails με ένα κλικ ή να δημιουργήσουμε ένα αξιόλογο μπαρ στο σπίτι παραγγέλνοντας όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε για «σπιτικά» Covid-Free cocktails!

Η «λίστα» για τα ψώνια μας περιλαμβάνει τα εξής:

Glühwein: Το παραδοσιακό ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά που «μυρίζει» γιορτές

Εικόνα
Glühwein - Credit: Shutterstock

Θα χρειαστείτε:

  • 1 lt ξηρό κόκκινο κρασί (Αγιωργίτικο / Merlot / Pinot noir)
  • 3/4 φλ. νερό
  • 3/4 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική (ή καστανή ή μέλι)
  • 2 πορτοκάλια
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1/4 κ.γλ κάρδαμο
  • 2 «αστεράκια» αστεροειδή γλυκάνισου
  • 10 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 1 μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
  • 1 στικ βανίλιας ή 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 ml brandy / κονιάκ / ρούμι παλαιωμένο (κατά προτίμηση)

Για την εκτέλεση:

Κόβουμε το ένα πορτοκάλι σε ροδέλες και καρφώνουμε πάνω σε αυτές τα γαρύφαλλα. Στύβουμε το δεύτερο πορτοκάλι και σουρώνουμε το χυμό.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το ξηρό κόκκινο κρασί, το τριμμένο κάρδαμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα ξυλάκια κανέλας, τις ροδέλες πορτοκάλι με τα καρφωμένα γαρύφαλλα, τον χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια. Τέλος, τρίβουμε και προσθέτουμε ένα μοσχοκάρυδο.

Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 με 20 λεπτά. Προσοχή δεν θέλουμε να βράσει για να μην εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπράντι.

Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ζεστό ποτήρι για να μη σπάσει.

Γαρνίρουμε κατά προτίμηση, με ροδέλα-φέτα πορτοκαλιού ή φλούδα πορτοκαλιού, στικ κανέλας, αστεροειδή γλυκάνισο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, με όποιο συνδυασμό προτιμούμε.

Negroni: Κλασικό κοκτέιλ με ιταλικό αέρα

Εικόνα
Negroni cocktail - Credit: Shutterstock

Θα χρειαστείτε:

  • 30 ml London dry gin
  • 30 ml κόκκινο γλυκό βερμούτ (Cocchi di Torino/Carpano antica formula/Cinzano 1757)
  • 30 ml Campari bitter

Για την εκτέλεση:

Αναδεύουμε τα 3 συστατικά σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο ανάδευσης (mixing glass) για περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι, με καλό ξηρό και καθαρό πάγο, ή ιδανικά με ice block / ice ball.

Γαρνίρουμε και αρωματίζουμε το νεγκρόνι με φλούδα από πορτοκάλι ή φλούδα λεμόνι.

Spiced Cuba Libre: Το απλό κουβανέζικο cocktail στην αρωματική εκδοχή του

Εικόνα
Cuba Libre Spiced -  Credit: Shutterstock

Θα χρειαστείτε:

  • 50 ml ρούμι, λευκό
  • 10 ml χυμό λάιμ, από 1 λάιμ φρέσκο
  • 125 ml Coca-Cola
  • φέτα λάιμ
  • στικ κανέλας και μοσχοκάρυδο

Για την εκτέλεση:

Σε ένα παγωμένο, ψηλό ποτήρι προσθέτουμε τον φρέσκο χυμό lime, το ρούμι και συμπληρώνουμε με πάγο μέχρι πάνω.

Για να γίνει λίγο πιο αρωματικό και «εορταστικό» προσθέτουμε ένα στικ κανένας και τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Γεμίζουμε με coca cola, ανακατεύουμε ελαφρά και γαρνίρουμε με μία φέτα lime.

Old Fashioned: Ίσως το πιο διάσημο ποτό όλων των εποχών

Εικόνα
Old fashioned cocktail -  Credit: Shutterstock

Θα χρειαστείτε:

  • 60 ml ουίσκι μπέρμπον
  • 3 ml Angostura Bitters
  • 1 κουταλιά του γλυκού ή κύβο ζάχαρη

Για την εκτέλεση:

Σε ένα old fashioned ποτήρι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τo Angostura Bitters και μια κουταλιά νερό.

Προσθέτουμε δύο παγάκια και 30 ml ουίσκι μπέρμπον, ανακατεύοντας διαρκώς.

Προσθέτουμε ακόμη δύο παγάκια, το υπόλοιπο ουίσκι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

Στο τέλος, γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο και σερβίρουμε με μια φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Επιμέλεια Χρυσάνθη Στέτου