Λευκωσία: Η νέα Πλατεία Ελευθερίας είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με την υπογραφή της Zaha Hadid

To διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects (ZHA) μόλις ολοκλήρωσε την Πλατεία Ελευθερίας, στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής δημόσιο πάρκο που βρίσκεται δίπλα στα ιστορικά Ενετικά Τείχη της Λευκωσίας.
Λευκωσία: Η νέα Πλατεία Ελευθερίας είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με την υπογραφή της Zaha Hadid

Η πολυεπίπεδη Πλατεία Ελευθερίας στην Κύπρο είναι χτισμένη σε ένα τμήμα της ξερής τάφρου που μαζί με τα Ενετικά Τείχη σηματοδοτούν το όριο μεταξύ του παλαιότερου τμήματος της Λευκωσίας και των νέων γειτονιών που την περιβάλλουν.

Διαβάστε ακόμα: Ελληνοαυστραλός αρχιτέκτονας φτιάχνει το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο

Ο σχεδιασμός του Zaha Hadid Architects (ZHA) μετατρέπει αυτήν την προηγουμένως απρόσιτη περιοχή σε μια σειρά από δεντρόφυτους περιπάτους, πλακόστρωτες πλατείες, χώρους πρασίνου και υδάτινα στοιχεία. Η φιλοδοξία των αρχιτεκτόνων είναι το πάρκο να είναι το πρώτο στάδιο για τη δημιουργία μιας «πράσινης ζώνης» περιμετρικά της παλιάς πόλης.

Εικόνα
Τα όρια της πλατείας καθορίζονται από τη βάση των Ενετικών Τειχών της πόλης (Πηγή: Laurian Ghinitoiu/Zaha Hadid Architects)

Καθώς τα Ενετικά Τείχη και η τάφρος εκτείνονται κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής που χωρίζει την ελληνική από την κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου, το ZHA πιστεύει ότι το έργο θα μπορούσε να γίνει μέρος μιας επανένωσης της πρωτεύουσας. «Η μεταμόρφωση της Πλατείας Ελευθερίας από το ZHA συνδυάζει την πλούσια ιστορία της Λευκωσίας με μια ακλόνητη αισιοδοξία για το μέλλον», ανέφερε το στούντιο αρχιτεκτονικής.

Εικόνα
Η πλατεία περιλαμβάνει υπόγειο χώρο στάθμευσης, ως τρόπο απελευθέρωσης περισσότερου χώρου πάνω από το έδαφος για τους πεζούς (Πηγή: Laurian Ghinitoiu/Zaha Hadid Architects)

«Η σχεδίαση προτείνει αυτοί οι νέοι δημόσιοι χώροι εντός της τάφρου να επεκταθούν για να ακολουθήσουν τα τείχη της αρχαίας πόλης και να περικυκλώσουν τη Λευκωσία, συνδέοντας ξανά τις κοινότητες αυτής της διαιρεμένης πρωτεύουσας», προστίθεται στην ανακοίνωση των αρχιτεκτόνων.

Το τοπίο ενσωματώνει μια σειρά από καμπύλες τσιμεντένιες γέφυρες και διαδρομές πρόσβασης, οι οποίες βοηθούν στην αλλαγή επιπέδων μεταξύ της βάσης της ξηρής τάφρου και των γειτονικών δρόμων. Οι ακανόνιστες γεωμετρίες αυτών των μορφών βοηθούν στον καθορισμό του χαρακτήρα των διαφόρων χώρων, ενώ παράλληλα δημιουργούν δυναμισμό μεταξύ των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα πάνω και κάτω.

Εικόνα
Μια σειρά από καμπύλες τσιμεντένιες γέφυρες και διαδρομές πρόσβασης βοηθούν στην αλλαγή επιπέδων (Πηγή: Laurian Ghinitoiu/Zaha Hadid Architects)

Οι σημάνσεις με μοτίβα χωρίζουν διαφορετικά τμήματα των γρανιτένιων πλακοστρώσεων και παρέχουν τα σχήματα διαφορετικών στοιχείων εντός του τοπίου, συμπεριλαμβανομένων των πάγκων και των ζαρντινιέρων. «Μεταμορφωμένη σε αστικό πάρκο, οι ρευστές γεωμετρίες της τάφρου έχουν δημιουργηθεί μέσω της διαδικασίας τριγωνισμού των ακανόνιστων μορφών των αρχαίων οχυρώσεων για να δημιουργηθούν σημεία έντασης που ορίζουν καθίσματα, παρτέρια ή υδάτινα στοιχεία μέσα στο νέο πάρκο», σημειώνει το ZHA.

Εικόνα
Οι ανοιχτοί σύνδεσμοι μεταξύ των πλακών γρανίτη δημιουργούν ένα παθητικό σύστημα αποστράγγισης όμβριων υδάτων (Πηγή: Laurian Ghinitoiu/Zaha Hadid Architects)

«Το γρανιτένιο οδόστρωμα της τάφρου μεταδίδει μια διαχρονική στερεότητα, ενώ οι ανοιχτοί σύνδεσμοι μεταξύ των πλακών γρανίτη δημιουργούν ένα παθητικό σύστημα αποστράγγισης όμβριων υδάτων που επιτρέπει στα νέα δέντρα που φυτεύονται μέσα στην τάφρο να εξισορροπούν φυσικά τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων και να μειώνουν τη διάβρωση των θεμελίων των μεσαιωνικών τοίχων».

Η Πλατεία Ελευθερίας ενσωματώνει δύο καφετέριες και περιλαμβάνει επίσης υπόγειο χώρο στάθμευσης, ως τρόπο απελευθέρωσης περισσότερου χώρου πάνω από το έδαφος για τους πεζούς. Η πλατεία αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη αστική πλατεία της πόλης, ο χώρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει μια ποικιλία από φεστιβάλ και δημόσιες εκδηλώσεις.

Εικόνα
Ο Πύργος 25 (δεξιά στη φωτό) «επιβλέπει» τη νέα Πλατεία Ελευθερίας (Πηγή: Laurian Ghinitoiu/Zaha Hadid Architects)

Αν και αποτελεί το πρώτο έργο που ολοκλήρωσε το ZHA στη Λευκωσία, η αναμορφωμένη Πλατεία Ελευθερίας δεν είναι το πρώτο μοντέρνο σχέδιο σ' αυτό το μέρος της πόλης. Η πλατεία «επιβλέπεται» από τον Πύργο 25 που σχεδιάστηκε από τον Jean Nouvel, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ