BIG CANDLE: Με τιμή 1.500 ευρώ, το έργο τέχνης της Stora Skuggan είναι το ακριβότερο κερί στον κόσμο

Τα αρωματικά κεριά σίγουρα έχουν μια θέση στις λίστες με τα Χριστουγεννιάτικα δώρα. Το BIG CANDLE της Stora Skuggan ωστόσο απαιτεί ο παραλήπτης του να είναι ξεχωριστός. Το έργο τέχνης της μικρής σουηδικής φίρμας αρωμάτων βγαίνει μόνο σε 10 κομμάτια και είναι το ακριβότερο κερί στον κόσμο, με τιμή 1.500 ευρώ.
BIG CANDLE: Με τιμή 1.500 ευρώ, το έργο τέχνης της Stora Skuggan είναι το ακριβότερο κερί στον κόσμο

Υπάρχει μια φυσική τάση για πολλές μάρκες αρωμάτων να επεκταθούν σε άλλους χώρους. Εάν μια εταιρεία μπορεί να φτιάξει ένα επιτυχημένο eau de parfum, γιατί όχι και μια λοσιόν σώματος, ένα σαπούνι, μια lack μαλλιών ή, φυσικά, ένα κερί;

Διαβάστε ακόμα: Ένα γιγάντιο μπλε ζαφείρι 310 κιλών ανακαλύφθηκε στη Σρι Λάνκα

Το ίδιο σκέφτηκε η μικρή σουηδική φίρμα αρωμάτων Stora Skuggan. Από την άλλη όμως ένα παραδοσιακό κερί σαν αυτά που θα αρωμάτιζαν ένα γραφείο ή ένα μπάνιο, δεν θα ταίριαζε σε μια εταιρεία που παρασκευάζει αλλόκοσμα αρώματα, εμπνευσμένα από ινδουιστικές μυθολογίες και εξαφανισμένα φυτά.

«Η χρήση ενός παραδοσιακού κοντέινερ δεν ανταποκρινόταν στα σχεδιαστικά μας πρότυπα», λέει ο Olle Hemmendorff, ένας από τους πέντε συνιδρυτές της φίρμας. «Αλλά η κατασκευή ενός προσαρμοσμένου κοντέινερ ήταν πολύ ακριβό για να έχει νόημα για ένα κανονικό κερί, οπότε η λύση ήταν απλή: το κάνουμε εξωφρενικό και καλλιτεχνικά ενδιαφέρον για να δικαιολογήσει μια πραγματικά υψηλή τιμή».

Εικόνα

Το κερί που προέκυψε είναι πράγματι εξωφρενικό. Σχεδόν 30 cm ψηλό και ζυγίζοντας συνολικά 6 κιλά, τα κεριά διαθέτουν μοναδικά γυάλινα δοχεία από τη Σουηδή καλλιτέχνιδα Kristin Larsson, γεμάτα με 1.500 γραμμάρια κερί. Συγκριτικά, τα κεριά από σκυρόδεμα της Le Labo ζυγίζουν 1,2 κιλά και κοστίζουν 485 δολάρια. Τα κεριά του Cire Trudon είναι 3 κιλά και κοστίζουν έως και 690 δολάρια το τεμάχιο. Η ισπανική μάρκα Lladró έχει μια σειρά από χειροποίητα κεριά που κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια, όπως το κερί Parrot's Scented Treasure των 750 ευρώ, με έναν παπαγάλο από πορσελάνη. Στην περίπτωση όμως της σουηδικής Stora Skuggan, κάθε ένα από τα 10 περιορισμένης έκδοσης κεριά BIG CANDLE –όπως λογικά τα βάφτισε, κοστίζει 1.500 ευρώ.

Το ατρακτοειδές σχέδιο της Larsson αποτελεί τη βάση, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, του κεριού. Η οργανική αισθητική της συμπληρώνει τις υπερφυσικές εμπνεύσεις της Stora Skuggan και η σχεδίασή της για το ποτήρι του κεριού ενημερώνει το ίδιο το άρωμα, ένα μυστηριώδες μείγμα από ρητινώδεις και θυμιατές νότες. «Η ρητίνη προέρχεται από το βάλσαμο ελάτου, το οποίο έχει μικρές φουσκάλες, που μοιάζουν λίγο με το κερί», λέει η συνιδρυτής Anna Barkne.

Φυσικά η ανάπτυξη ενός αρωματικού κεριού είναι εξίσου επίπονη με την ανάπτυξη ενός αρώματος, καθώς ο σχεδιασμός του απαιτεί πολλές δοκιμαστικές διαδρομές πριν προσγειωθεί στο τελικό παρασκεύασμα. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος αφού πρέπει να πατάς το κερί, να το αφήνεις να σκληρύνει και μετά να το καις για ώρες για να το αξιολογήσεις», λέει η Barkne.

Μια μικρότερη έκδοση του BIG CANDLE θα ήταν ίσως ένα επόμενο βήμα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας. Πιστεύουμε βέβαια ότι όποιος ξοδέψει 1.500 ευρώ για ένα BIG CANDLE θα το κρατήσει, ακόμα κι όταν το κερί καεί μετά από εκατοντάδες χρήσεις. «Είναι ένα εξατομικευμένο έργο τέχνης που θα βρει το δρόμο του σε μερικούς εσωτερικούς χώρους σε όλο τον κόσμο», προσθέτει ο Hempel.

Το BIG CANDLE περιμένει στον ιστότοπο της Stora Skuggan (κάνετε κλικ εδώ), όπου θα είναι διαθέσιμες μόλις 10 εκδόσεις. Εάν ένα έργο τέχνης με τη μορφή κεριού είναι εκτός προϋπολογισμού σας, τα αρώματα της Stora Skuggan είναι πολύ πιο προσιτά στα 130€ ανά μπουκάλι, ένα μικρό έργο τέχνης για τον εαυτό τους με τα υπερβολικά καπάκια και τις καλλιτεχνικές ετικέτες τους.