Airbus A380: Τέλος παραγωγής του μεγαλύτερου εμπορικού αεροπλάνου - Παραδόθηκε στην Emirates το τελευταίο

H Airbus παρέδωσε το τελευταίο διώροφο superjumbo τζετ A380 στην Emirates την Πέμπτη. Η παράδοση, η οποία έλαβε χώρα στο Αμβούργο της Γερμανίας, βάζει τέλος σε μια 15ετή σειρά παραγωγής για το γιγάντιο αεροπλάνο.
Airbus A380: Τέλος παραγωγής του μεγαλύτερου εμπορικού αεροπλάνου - Παραδόθηκε στην Emirates το τελευταίο

Το θηριώδες Airbus A380«ιπτάμενη φάλαινα», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνταν-λανσαρίστηκε το 1990 και έκανε το ντεμπούτο του σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, το 2007. Αποτελούσε στην ουσία την προσπάθεια της Airbus να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του μοντέλου 747 της Boeing. Μπορεί να μην πέτυχε το στόχο του, αλλά αυτό δεν κάνει το αεροπλάνο λιγότερο εντυπωσιακό.

Διαβάστε ακόμα: Νέα Υόρκη - Λονδίνο σε 3 ώρες με υπερηχητικά αεροπλάνα της United Airlines

Το αεροπλάνο έχει δύο πλήρη καταστρώματα και φιλοξενεί συνήθως 525 επιβάτες, με maximum χωρητικότητα 868 άτομα (η νεότερη έκδοση 747 χωράει μόλις 467), καθιστώντας το το μεγαλύτερο εμπορικό αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ποτέ. Έχει επίσης μέγιστη εμβέλεια πτήσης, στην τυπική του διαμόρφωση, 9.200 μίλια(15.000 χλμ. περίπου).

Η Airbus έχει κατασκευάσει συνολικά 251 A380 την τελευταία μιάμιση δεκαετία, 123 από τα οποία αγοράστηκαν από την Emirates. Παρά το κόστος των 500 εκατ. δολαρίων το καθένα, η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι έκανε το superjumbo jet ναυαρχίδα του στόλου του.

Εικόνα
H Emirates στήριξε τη στρατηγική της στο Airbus Α380, αγοράζοντας 123 αεροπλάνα από 251 που έχουν κατασκευαστεί (Πηγή: Emirates)

Επιπλέον η Emirates φρόντισε ώστε η πτήση με το A380 να είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία, εξοπλίζοντας κάθε αεροπλάνο με πολυτελή χαρακτηριστικά, όπως σαλόνια υψηλής ποιότητας, ντους και σουίτες ύπνου. Το αεροπλάνο έπαιξε αδιαμφισβήτητα σημαντικά ρόλο ώστε η Emirates να αποκτήσει τη φήμη μιας από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο.

Εικόνα
Η Emirates εξοπλίζει κάθε αεροπλάνο με πολυτελή χαρακτηριστικά, όπως σαλόνια υψηλής ποιότητας, ντους και σουίτες ύπνου (Πηγή: Shutterstock)

«Η Emirates έχει χτίσει την ανάπτυξη και την επιτυχία της με το A380», ανέφερε σε δήλωσή του ο Bertrand George, επικεφαλής του προγράμματος A380 για την Airbus. «Κάθε νέο A380 είναι μια ευκαιρία για την Emirates να προσφέρει στους επιβάτες μια νέα εμπειρία όσον αφορά την άνεση στην καμπίνα και την επιλογή προορισμού, αξιοποιώντας πλήρως το επιχειρηματικό μοντέλο που προσφέρει το A380».

Τα 15 χρόνια που «έγραψε» το A380 στην παραγωγή μπορεί να ακούγονται πολλά, στην πραγματικότητα όμως είναι αρκετά λίγα σε σύγκριση με άλλα μεγάλα αεροσκάφη. Για παράδειγμα, η Boeing κατασκευάζει το 747 για περισσότερα από 50 χρόνια. Πάντως, αν και δεν θα κατασκευαστούν άλλα A380, το αεροπλάνο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα από τους ουρανούς, και σίγουρα δεν πρόκειται να λείψει από το στόλο της Emirates.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ