Πολυτέλεια και αντοχή: Αυτό που κάνει τα μεταξωτά μαντίλια Hermès να ξεχωρίζουν

Το όνομα Hermès φέρνει στο μυαλό τσάντες με μακρά λίστα αναμονής και πολυτελή ρούχα και αξεσουάρ με ιστορία που πάει πίσω στο 1837.
Πολυτέλεια και αντοχή: Αυτό που κάνει τα μεταξωτά μαντίλια Hermès να ξεχωρίζουν

Σήμερα, το γαλλικό πολυτελές brand είναι γνωστό για πληθώρα high end προϊόντων τα οποία δύσκολα περνούν απαρατήρητα και κοστίζουν μια μικρή... ή και μεγάλη περιουσία!

Πέρα από τις τσάντες Birkin, ίσως το πιο αναγνωρίσιμο τους προϊόν είναι τα μεταξωτά μαντίλια του Οίκου Hermès, τα οποία, ακριβώς όπως και οι τσάντες, αποτελούν αξιόπιστη επένδυση που «ξέρεις» ότι η αξία τους θα αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Διαβάστε επίσης: Hermès Birkin: Οι τσάντες που έγιναν η πιο «ασφαλής» επένδυση

Το πρώτο εμβληματικό μεταξωτό μαντίλι κυκλοφόρησε ακριβώς 100 χρόνια μετά την ίδρυση της Hermès. Φτιαγμένο από σπάνιο κινεζικό μετάξι που δεν είχε ξανακυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά, το μαντίλι ήταν πραγματικά μοναδικό στο είδος του. Το σχέδιο ήταν δημιουργία του Robert Dumas και ήταν εμπνεσμένο από ένα σκίτσο ενός μέλους της γαλλικής οικογένειας, ενώ το τελικό αποτέλεσμα άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος τότε «κοίταζε» τα μαντίλια.

Μάλιστα, την εποχή που δημιουργήθηκε το πρώτο μαντίλι Hermès, ήταν το πιο ανθεκτικό μαντίλι στην αγορά, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημοφιλία του, άλλωστε για την κατασκευή του απαιτούνταν συνολικά 18 μήνες, κάτι που δεν έχει αλλάξει ακόμα και σήμερα!

Εικόνα
Μαντίλι Hermès - Φωτογραφία: Hermès

Πόσο κοστίζει και πόσο αξίζει ένα μαντίλι Hermès

Η κοστολόγηση ενός μαντιλιού Hermès επηρεάζεται τόσο από τη διαθεσιμότητα, όσο και από τη μοναδικότητα του, καθώς ένα αυθεντικό μαντίλι κυκλοφορεί σε πολύ περιορισμένο αριθμό που σπάνια θα έχει «επανακυκλοφορίες», ενώ και το μέγεθος του είναι ένας από τους παράγοντες.

Φυσικά, αν είναι καινούργιο ή παλιό και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται θα παίξουν ρόλο. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα τελευταία χρόνια η αξία των μαντιλιών Hermès αυξάνεται περίπου 6% κάθε χρόνο!

Αυτή τη στιγμή μπορεί να βρει κανείς ένα καινούργιο μαντίλι μικρού μεγέθους (36″ x 36″) να πωλείται κοντά στα 300 - 500 δολάρια, ενώ αν οι διαστάσεις του μαντιλιού είναι 55″ x 55″ μπορεί πολύ γρήγορα να ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια.

Τα μαντίλια από «δεύτερο χέρι» μπορεί να είναι οικονομικότερα αν δεν βρίσκονται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, όμως ένα σπάνιο μαντίλι προηγούμενων δεκαετιών μπορεί να ξεπεράσει τις «χιλιάδες» και να πάει στα «εκατομμύρια».

Μέχρι στιγμής, το πιο ακριβό μαντίλι του Οίκου είναι το σχεδισμένο από τον ζωγράφο Henri Matisse «Ascher scarf», το οποίο πουλήθηκε έναντι 4,8 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του Christie's.

Αν λοιπόν, βρείτε στις «οικογενειακές ντουλάπες» μια πορτοκαλί χάρτινη συσκευασία με το διάσημο λογότυπο, ίσως θέλετε να το προσέξετε λίγο παραπάνω...

Εικόνα
Μαντίλι Hermès - Φωτογραφία: Hermès

Ένα συλλεκτικό μαντίλι Hermès για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το 2021 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και μαζί της, ο Οίκος Hermès τίμησε την επέτειο δημιουργώντας ένα μοναδικό σχέδιο με έμπνευση από ελληνικά τοπία και τη λέξη Ἐλευθερία.

Την υπογραφή του design έβαλε ο Έλληνας καλλιτέχνης Ηλίας Καφούρος και όλα τα έσοδα από τα μαντίλια θα δοθούν για την υποστήριξη του νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι, η μοίρα μας είναι συνδεδεμένοι με τη μοίρα της Ελλάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου, Pierre-Alexis Dumas.

Εικόνα
Μαντίλι Hermès για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση - Φωτογραφία Hermès

Επιμέλεια Χρυσάνθη Στέτου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ