Ποσό - ρεκόρ για χειρόγραφο του Αϊνστάιν - Πουλήθηκε έναντι 11,6 εκατ. ευρώ

Ένα χειρόγραφο του διάσημου φυσικού Άλμπερτ Αϊνστάιν, στο οποίο προετοίμαζε τη γενική του θεωρία της σχετικότητας, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι ποσού ρεκόρ 11,6 εκατ. ευρώ, σήμερα στο Παρίσι.
Ποσό - ρεκόρ για χειρόγραφο του Αϊνστάιν - Πουλήθηκε έναντι 11,6 εκατ. ευρώ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα χειρόγραφό του Αϊνστάιν σημειώνει τιμή - ρεκόρ σε πώληση μέσω δημοπρασίας, καθώς το 2018, μία επιστολή του στην οποία «μιλούσε» για τον Θεό είχε φτάσει τα 2,4 εκατ. ευρώ και το 2017, ακόμα ένα χειρόγραφο στο οποίο έγραφε για το μυστικό της ευτυχίας «έπιασε» τα 1,39 εκατ. ευρώ.

Εικόνα

Όμως είναι νέο ρεκόρ έγινε για ένα έγγραφο επιστημονικής εργασίας, κάτι που προσδίδει στη σπανιότητά του.

Πρόκειται για ιδιόχειρο χειρόγραφο 54 σελίδων γραμμένο το 1913 και το 1914 στη Ζυρίχη (Ελβετία) από τον γερμανικής καταγωγής φυσικό και τον συνεργάτη του και έμπιστο φίλο του Μισέλ Μπέσο.

Διαβάστε επίσης: Τιμή ρεκόρ για ένα έργο της Φρίντα Κάλο - Έφτασε τα 34,9 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία

«Τα επιστημονικά ιδιόχειρα χειρόγραφα του Αϊνστάιν αυτής της περιόδου και γενικότερα της περιόδου πριν από το 1919 είναι εξαιρετικά σπάνια», είχε υπογραμμίσει πριν από την πώληση ο οίκος Christie's, όπου έγινε η δημοπρασία για τον οίκο Aguttes.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι εκτιμήσεις για το χειρόγραφο που πωλήθηκε σήμερα κυμαίνονταν μεταξύ 2 και 3 εκατ. ευρώ, όμως η ζήτηση ανέβασε την τιμή πάνω από τα 11 εκατ. δολάρια.

Εικόνα
Επιστημονικά χειρόγραφα του Άλμπερτ Άινσταιν - Φωτογραφία: Christie's

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ