Spend it: Τα διαστημικά μπαλόνια υπόσχονται χαλαρά και οικονομικά ταξίδια στο διάστημα

Το αερόστατο και η κάψουλα της εταιρείας World View προσφέρουν ένα αργό, χαλαρό ταξίδι στην άκρη του διαστήματος. Και σε καλύτερη τιμή από ό,τι οι πύραυλοι του Μπέζος και του Μπράνσον.
Spend it: Τα διαστημικά μπαλόνια υπόσχονται χαλαρά και οικονομικά ταξίδια στο διάστημα

Η διαφορετική προσέγγιση ενός θέματος, ο τρόπος σκέψης «out of the box» όπως συχνά λένε οι CEO, είναι πολλές φορές αυτό που κάνει μια εταιρεία να καινοτομεί. Κάπως έτσι φαίνεται να προσέγγισε το θέμα «διαστημικά ταξίδια» και ο Διευθύνων Σύμβουλος της World View, Ράιαν Χάρτμαν. Γιατί -για παράδειγμα- να χρειάζεται ένας ολόκληρος πύραυλος για να οδηγήσει μια κάψουλα επιβατών στα όρια του διαστήματος, ενώ την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει ένα τεράστιο αερόστατο;

Διαβάστε ακόμα: Virgin Galactic - Η βόλτα στο διάστημα κοστίζει σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια

Φυσικά, αυτά τα «όρια» είναι κάπως ασαφή. Πέρα από τη γραμμή Κάρμαν (100 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) που αποτελεί το συμβατικό όριο λήξης της γήινης ατμόσφαιρας, δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτό σημείο από το οποίο μπορούμε να πούμε ότι ξεκινά το διάστημα. Αν δεχτούμε τους όρους διαστημικού τουρισμού, η Virgin Galactic διατείνεται ότι περνάει το όριο στα 83 χλμ. ενώ η Blue Origin στα 99.

Εικόνα
Η World View δέχεται ήδη προκαταβολές για τα ταξίδια που θα ξεκινήσουν το 2024, με τελική τιμή συμμετοχής 50.000 δολάρια το άτομο (Πηγή: World View / YouTube)

Το μπαλόνι όγκου 397.000 κυβικών μέτρων του World View, γεμάτο με ήλιο, ανεβαίνει σε υψόμετρο περίπου 32 χλμ. «Σε αυτό το σημείο μπορείς να δεις ό,τι βλέπουν οι άλλοι που ανεβαίνουν ελαφρώς ψηλότερα», δήλωσε ο Χάρτμαν στο Robb Report. Αυτό περιλαμβάνει το σκοτάδι του διαστήματος, τα αστέρια και την καμπυλότητα της Γης. «Βλέπεις πραγματικά τον πλανήτη από ένα πλεονεκτικό σημείο που όλοι προσπερνούν», λέει.

Εικόνα
Το μπαλόνι με την κάψουλα της World View θα ανεβαίνει σε υψόμετρο περίπου 32 χλμ. και θα μένει εκεί για έξι ώρες (Πηγή: World View / YouTube)

Η World View δεν είναι η μόνη εταιρεία που προσφέρει χαλαρά ταξίδια στην άκρη του διαστήματος χρησιμοποιώντας διαστημικά μπαλόνια . Η Space Perspective ετοιμάζει μια παρόμοια εμπειρία για το 2024.

Το ταξίδι με αερόστατο σίγουρα προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τις 10λεπτες διαστημικές πτήσεις των Virgin Galactic και Blue Origin. Η βόλτα μέσα σε μια κάψουλα ελεγχόμενης πίεσης με καθίσματα επιπέδου «πρώτης θέσης», περιλαμβάνει γεύμα και coktails. Διαθέτει επίσης ευρείες θύρες θέασης πάνω, κάτω και ακριβώς μπροστά από κάθε καρέκλα και μένει έξι ώρες στο ανώτατο υψόμετρο πτήσης αντί για λίγα λεπτά. «Έχεις χρόνο να λάβεις όλα αυτά που βλέπεις», λέει ο Χάρμαν. «Θα δείτε τη μέρα να γίνεται νύχτα, θα παρατηρήσετε τις αλλαγές του καιρού».

Εικόνα
Ο πίνακας ελέγχου στην κάψουλα της World View (Πηγή: World View / YouTube)

Το μπαλόνι έχει στο βιογραφικό του προηγούμενες εμπορικές πτήσεις. Κάθε μπαλόνι πολυαιθυλενίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, αλλά η εταιρεία έχει πολλές επιλογές ανακύκλωσης για το υλικό και ένα 100ετές σχέδιο για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη δραστηριότητά της.

Εικόνα
Το μπαλόνι όγκου 397.000 κυβικών μέτρων του World View μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, αλλά ​​​​θα ​​​​​​ανακυκλώνεται πλήρως (Πηγή: World View / YouTube)

Η κάψουλα υπόκειται σε επανασχεδιασμό για να προσθέσει ανέσεις, επομένως οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν το 2023 με το τουριστικό project να ξεκινά το 2024, σύμφωνα με την εταιρεία. Ήδη η World View είναι ανοιχτή σε προκαταβολές ύψους 500 δολαρίων ως κράτηση θέσης για τα ταξίδια, των οποίων η τελική τιμή είναι 50.000 δολάρια το άτομο.

Εικόνα
Η κάψουλα διαθέτει καθίσματα «πρώτης θέσης», ευρείες θύρες θέασης παντού ενώ το ταξίδι περιλαμβάνει γεύμα και coktails (Πηγή: World View / YouTube)

Ως υπεραξία, μια πτήση με το World View θα είναι μέρος μιας πενθήμερης εκδρομής σε επτά τοποθεσίες «θαυμάτων του κόσμου» που θα χρησιμεύσουν ως σημεία αναχώρησης, όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, οι πυραμίδες στη Γκίζα, το Grand Canyon, το Great Barrier και το Σινικό Τείχος της Κίνας. «Η αντίθεση του να βλέπεις αυτά τα μέρη από κοντά και έπειτα από το διάστημα δημιουργεί μια ολοκληρωμένη εικόνα», λέει ο Χάρτμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ