Spend It: Chesterfield Sofa - Chesterfield Sofa: Ένας καναπές 200 ετών που ταπεινώνει κάθε trend

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έπιπλα στον κόσμο, ο Chesterfield καναπές, επιστρέφει και πάλι ως trend. Πώς όμως ένας έπιπλο 200 ετών παρέμεινε σταθερό σύμβολο κύρους και στυλ;
Spend It: Chesterfield Sofa - Chesterfield Sofa: Ένας καναπές 200 ετών που ταπεινώνει κάθε trend

Σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να ταξιδέψει κανείς, οι πιθανότητες κάποια στιγμή να καθίσει σε έναν καναπέ Chesterfield, σε κάποιο γραφείο, σε ένα σπίτι, ακόμα και σε ένα λόμπι ξενοδοχείου, είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Διαβάστε επίσης: Έπιπλα από το Star Trek διά χειρός creative director των Daft Punk

Με το πολυτελές δέρμα, τα έντονα «κουμπιά» και το κλασικό σχέδιο, ο καναπές αυτού του τύπου είναι εξαιρετικά δημοφιλής για τον απλό λόγο ότι με κάποιο τρόπο καταφέρνει να ταιριάξει με όλα τα στυλ διακόσμησης, από κλασικό μέχρι μίνιμαλ. Μια γρήγορη ματιά στην ιστορία του Chesterfield αρκεί για να αιτιολογήσει το πώς ένα έπιπλο έγινε τόσο πολυπόθητο, σε τόσες πολλές διαφορετικές κουλτούρες και στυλ.

Εικόνα
Instagram @chesterfieldmoebel

Ποιος έφτιαξε τον πρώτο Chesterfield;

Ο όρος «Chesterfield» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει έναν καναπέ του 1800 και παρότι δεν υπάρχουν επίσημα ιστορικά έγγραφα που να το αποδεικνύουν, λέγεται πως το στυλ αυτού του καναπέ δημιουργήθηκε για το σπίτι του Λόρδου Philip Stanhope, του τέταρτου Κόμη του Chesterfield (1694–1773), από τον οποίο πήρε και το όνομα του.

Λέγεται πως ο Κόμης ήθελε έναν καναπέ στον οποίο θα κάθονται οι κύριοι που τον επισκέπτονταν χωρίς να τσαλακώνονται τα κοστούμια τους, οπότε ζήτησε από έναν ντόπιο επιπλοποιό να βρει μια λύση. Το αποτέλεσμα ήταν ο πρώτος καναπές Chesterfield, σύμφωνα με την The Chesterfield Company.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ο Κόμης ήταν ένας δημοφιλής συγγραφέας και πολιτικός, άνηκε στην πλούσια αριστοκρατική τάξη της Βρετανίας και ήταν ένας από τους trendsetter της εποχής. Οπότε το σκεπτικό πως ο νέος του καναπές έγινε αντικείμενο συζήτησης και αρκετά ζηλευτός ώστε να δημιουργήσει μια νέα τάση, δεν ακούγεται και τόσο υπερβολικό.

Πώς ο Chesterfield έγινε παγκόσμια τάση

Για να «δικαιολογηθεί» το «άλμα» μια τάσης που δημιουργήθηκε το 1800 στο σήμερα, πρέπει να γνωρίζει κανείς και τη δεύτερη ιστορία που συνδέεται με το ίδιο πρόσωπο, τον Κόμη του Chesterfield.

Λέγεται, λοιπόν, πως όταν ο Κόμης βρισκόταν στα τελευταία του «άφησε» στον βαφτισιμιό του κύριο Solomon Dayrolles, τoν πρωτότυπo Chesterfied, ο οποίος τον πήρε στο νέο του σπίτι και τον επιδείκνυε στους επισκέπτες του, εξηγώντας την ιστορία του, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι από αυτούς παρήγγειλαν τα δικά τους αντίγραφα και ξαφνικά πολλά σπίτια της «καλής κοινωνίας» βρέθηκαν να έχουν από έναν.

Μάλιστα, με το ίδιο σκεπτικό που δημιουργήθηκε το πρωτότυπο, για να μην τσαλακώνονται τα κοστούμια των gentlemen, πολλά κλαμπ του Λονδίνου, όπως το White’s (est. 1693) και το Carlton Club (est. 1832), επέλεξαν να γεμίσουν τα σαλόνια τους με τέτοιου είδους καναπέδες. Και κάπως έτσι οι Chesterfied έγιναν ένα σταθερό κομμάτι της αισθητικής και της καθημερινότητας της ανώτερης τάξης.

Αυτά τα ιδιωτικά κλαμπ - μόνο για μέλη - και μόνο για άνδρες της «καλής κοινωνίας» έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του καναπέ σε όλο τον κόσμο, καθώς όταν «μετακόμιζαν» σε άλλες χώρες φρόντιζαν να διαθέτουν έναν τέτοιο καναπέ στα νέα τους υποκαταστήματα.

Εικόνα
instagram @cji_design

Σήμερα, ο καναπές Chesterfield παραμένει σύμβολο status και απαράμιλλου στυλ, όμως συναντάται σε σπίτια πλουσίων και μη, σε γραφεία επαγγελματιών, σε μοντέρνες κατοικίες και μίνιμαλ χώρους. Ανεξάρτητα από το στυλ του ιδιοκτήτη, υπάρχει πάντα έναν Chesterfield που μπορεί να «ταιριάξει» στις ανάγκες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ