Spend It: Γκολφ για αρχάριους - Τι πρέπει να αγοράσετε

Spend It: Γκολφ για αρχάριους - Τι πρέπει να αγοράσετε

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο σωστός εξοπλισμός πάντα βοηθάει, όμως δεν χρειάζεται να αδειάσει κανείς τον... λογαριασμό του για να αποκτήσει τα καλύτερα το είδους, όταν αρχίζει να μαθαίνει ένα νέο άθλημα. Αντίθετα, θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να αποκτήσει το είδος του εξοπλισμού που θα του επιτρέψει να εξελίξει την τεχνική του με ελάχιστο κόστος.

«Υπάρχει αρκετός χρόνος αργότερα να αποκτήσει κανείς τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς, όμως η προτεραιότητα για έναν αρχάριο πρέπει να είναι το να μάθει και όχι το να αγοράσει τον εξοπλισμό» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Mike Stachura, Senior Editor of Equipment.

Σύμφωνα με το golfdigest.com, ένας γκόλφερ επιτρέπεται να έχει μαζί του μέχρι και 14 μπαστούνια (clubs) στην τσάντα του, όμως στα πρώτα στάδια, τρία clubs είναι αρκετά. Διάλεξε ένα «driver», ένα «putter», ένα «sand wedge» και συνόδεψε αυτά τα μπαστούνια με ένα «6-iron», ένα «8-iron», ένα «pitching wedge», και ένα «fairway wood» ή ένα «hybrid» με 18-21 μοίρες.

Με μια σύντομη έρευνα μπορεί κανείς να βρει μπαστούνια... από δεύτερο χέρι ή σε έκπτωση.

Διάλεξε το σωστό μπαλάκι

Καλό θα ήταν, η αναλογία του «πόσο κοστίζουν οι μπάλες» που αγοράζει κανείς να είναι αντιστρόφως ανάλογη στο πόσες μπάλες θα «χάσει» σε ένα γύρο, συμβουλεύει το golfdigest και προσθέτει, αν κάποιος δεν έχει παίξει ποτέ γκολφ ή χάνει πάνω από πέντε σε ένα γύρο, θα ήταν έξυπνο να αγοράσει μπάλες που κοστίζουν περί τα 20 δολάρια η ντουζίνα (για αγορές από Αmazon). Όταν φτάσει να χάνει περί τις 3-5 σε ένα γύρο, είναι οκ να αυξήσει την ποιότητα και να αρχίσει να αγοράζει μπάλες που κοστίζουν από 20 μέχρι 30 δολάρια η δωδεκάδα. Μόνο σε όσους χάνουν - το πολύ - μέχρι τρεις έχει νόημα να επενδύσουν σε καλύτερες μπάλες, άνω των 40 δολαρίων η δωδεκάδα.

Τι να φορέσεις

Το να μάθει κανείς πώς να παίζει γκολφ είναι το πιο σημαντικό βήμα για να θεωρηθεί κάποιος «γκόλφερ», όμως το να ξέρει πώς θα ντυθεί στο γήπεδο δεν είναι κάτι που πρέπει να παραβλέψει. Το λουκ παίζει ρόλο, καθώς τα περισσότερα γήπεδα έχουν κάποιο είδος dress code, ενώ είναι γεγονός πως ο μέσος παίκτης μπορεί να περάσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες παίζοντας σε εξωτερικό χώρο, οπότε το να φοράει κάτι που διευκολύνει και δεν αποδυναμώνει την απόδοση του είναι σημαντικό.

Τα περισσότερα golf clubs απαιτούν από τους άντρες παίκτες να φορούν ένα polo μπλουζάκι με γιακά, ενώ για τις γυναίκες, ο γιακάς συνήθως δεν είναι υποχρεωτικός. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο είδη γιακά. Τα κλασικά βαμβακερά που μπορεί να δει κανείς και εκτός γηπέδου και τα πιο αθλητικά με ειδικά υφάσματα που «ενισχύουν» την απόδοση του αθλητή.

Τα παντελόνια του γκολφ προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία επιλογών. Κλασικά, πρόκειται για ένα στενό αθλητικό παντελόνι το οποίο φτάνει κάτω από το γόνατο, όπου κουμπώνει με διάφορους τρόπους. Μοιάζει με το παντελόνι ιππασίας, αλλά είναι πιο κοντό και δεν είναι σηκωμένο. Όμως για ένα πιο σύγχρονο - και όχι πρωταθλητικό - λουκ ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ένα τσίνο παντελόνι ή τσίνο βερμούδα. Τα διάσημα «khakis» θεωρούνται μακράν η πιο άνετη επιλογή καθώς το ύφασμα από την μία είναι κομψό και από την άλλη... «αναπνέει». Για τις γυναίκες ισχύουν οι ίδιες επιλογές φυσικά, συν τις φούστες και τα σορτsάκια που - αν και μοιάζουν με αυτά του τένις - συνήθως είναι λίγο πιο μακριές και φτάνουν πιο κοντά στο γόνατο, παρά ψηλά στον μηρό.

Όσον αφορά στην επιλογή υποδήματος, υπάρχουν φυσικά τα ειδικά golf shoes, όμως δεν υπάρχει λόγος να τα έχει κανείς πριν φτάσει σε εξαιρετικά καλό και ανταγωνιστικό επίπεδο. Για τους αρχάριους η πιο καλή επιλογή είναι ένα καλό αθλητικό παπούτσι με σχετικά ίσια σόλα.

Extra tip: Καλό θα ήταν, ο παίκτης να έχει πάντα μια πετσέτα μαζί του για να έχει «σίγουρο» και «στεγνό» κράτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ