INSIDE OUT

Προτεραιότητα οι ευρωεκλογές, το σχέδιο της ΝΔ με αναθέσεις σε 12 κορυφαίους υπουργούς - Τώρα τρέχουν για επιστολική κι ας μην την ψήφισαν

Μαρία Νταλιάνη
23-04-2024 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προτεραιότητα οι ευρωεκλογές, το σχέδιο της ΝΔ με αναθέσεις σε 12 κορυφαίους υπουργούς - Τώρα τρέχουν για επιστολική κι ας μην την ψήφισαν

Τεράστιος ενθουσιασμός στη σύσκεψη κορυφαίων υπουργών με τον Πρωθυπουργό στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας χθες. Αντικείμενο της σύσκεψης «ο προγραμματισμός και συντονισμός των δράσεων του κόμματος σε ολόκληρη την επικράτεια ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου». Στην σύσκεψη συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα και αποφασίστηκε καταμερισμός εργασίας. Αν κρίνω από το θριαμβευτικό ύφος, η ιδέα, λογικά πιστώνεται στον Διευθυντή της ΝΔ Γ. Σμυρλή.

Η ιδέα είναι απλή. Εκτός από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές, εκτός από τον κομματικό μηχανισμό σε ολόκληρη την χώρα, εκτός από τους βουλευτές, εκτός από τους δημάρχους, ρίξε στη μάχη των ευρωεκλογών και κορυφαία πολιτικά στελέχη. Αν το κόμμα πάει άσχημα, θα αναλάβουν τις ευθύνες. Αν σκίσει, αυτονόητο πως η νίκη θα πιστωθεί στον Κυριάκο αδιαμεσολάβητα. Δεν του το’ χα του κ. Σμυρλή. Εκτός αν έβαλε το χεράκι της και η Συρεγγέλα. Να ήταν του Μαξίμου το αποκλείω. Με τόσα σοβαρά θέματα στην καθημερινότητα, και δύο πολέμους στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμώ πως το επιτελικό δεν έχει χρόνο να σκεφτεί τα τεχνικά των ευρωεκλογών.

Οι καλύτεροι

Η επιλογή των κορυφαίων φαίνεται πως έγινε με όρους δημοφιλίας, επικοινωνιακών ικανοτήτων, και κομματικού βάρους. Μερικοί θα ριχτούν κατευθεία στα λιοντάρια, άλλοι πιο μαλακά. Όλοι όμως θα κληθούν τους επόμενους δύο μήνες, αντί να επικεντρωθούν στα κυβερνητικά τους καθήκοντα, να λύνουν προβλήματα, να ασχολούνται με μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα, να μαζεύουν ψηφαλάκια υπέρ της ΝΔ στις περιφέρειες που χρεώθηκαν.

Μην περιμένετε από την Πυθία να κάνει περεταίρω ανάλυση. Έξυπνοι είστε. Ο καταμερισμός είναι ο εξής:

- Κρήτη: Κυριάκος Πιερρακάκης

- Πελοπόννησο: Μάκης Βορίδης

- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Χρήστος Σταϊκούρας

- Κεντρική Μακεδονία: Νίκος Δένδιας

- Βόρειο Αιγαίο: Δημήτρης Καιρίδης

- Δυτική Μακεδονία: Άδωνις Γεωργιάδης

- Ήπειρος: Κώστας Σκρέκας

- Θεσσαλία: Κωστής Χατζηδάκης

- Δυτική Ελλάδα: Λευτέρης Αυγενάκης

- Στερεά Ελλάδα: Σοφία Ζαχαράκη

- Ιονίων Νήσων: Όλγα Κεφαλογιάννη

- Νότιο Αιγαίο: Δόμνα Μιχαηλίδου

Οπότε, ο υπουργός Υγείας, ο υπουργός Παιδείας, η υπουργός Εργασίας, ο υπουργός Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών θα πρέπει παράλληλα με τα ήδη βαριά καθήκοντα του χαρτοφυλακίου τους, να αναλάβουν και τα ψηφαλάκια για την Ελεονώρα. Τελικά η σύνθεση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου ήταν σύνθεση νίκης; Κι αν ναι γιατί επιστρατεύονται και οι 12 κορυφαίοι; Από την επιστράτευση την γλίτωσαν (ευτυχώς) Χρυσοχοϊδης και Κικίλιας.

Τρέχει η επιστολική

Εκτός από τα ψηφαλάκια στις άδειες κάλπες, υπάρχουν και οι ψήφοι που θα φτάσουν για πρώτη φορά με επιστολή. Τα νέα είναι συμπαθητικά λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία (29 Απριλίου). Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 114.200 πολίτες εκ των οποίων οι εντός Ελλάδας που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου είναι 80.908, και εκτός 33.350.

Μπορεί να φαίνονται λίγοι του Εξωτερικού, αλλά πέρυσι στα εκλογικά κέντρα που στήθηκαν στο εξωτερικό ψήφισαν μόλις 17.365 πολίτες.

Μένουν Ευρώπη

Η συντριπτική πλειοψηφία των εξωτερικού μένουν Ευρώπη (28.177). ΗΠΑ και Κεντρική Αμερική έχουν 3.500 εγγεγραμμένους, 700 κατοικούν σε χώρες της Ασίας, και περισσότεροι από 600 Αυστραλία.

Κυβιστήσεις

Οι 80.908 μέχρι στιγμής που θα ψηφίσουν με επιστολική εντός Ελλάδας δεν είναι καθόλου αδιάφοροι για τα κόμματα. Για παράδειγμα, το Πασοκ-Κιναλ έχει ξεκινήσει ευγενικά τηλέφωνα σε μέλη και φίλους υπενθυμίζοντας ότι μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της επιστολικής εάν εγγραφούν, πριν την λήξη της προθεσμίας την επόμενη Δευτέρα. Το Πασοκ-Κιναλ μπορεί να μην ψήφισε την επιστολική στην Βουλή, αλλά δεν βαριέσαι. Ποιος τα θυμάται αυτά; Εγώ.

Θυμάμαι για παράδειγμα την υπουργό Εσωτερικών Κεραμέως να εγκαλεί ιδιαίτερα Πασοκ και Συριζα για την στάση τους στο νομοσχέδιο λέγοντας τα εξής:

«Ψήφισαν “ναι” επι αρχής στην Επιτροπή ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν με επιστολή στις ευρωεκλογές και όταν τους καλέσαμε να διευρυνθεί η δυνατότητα και στις εθνικές εκλογές έκαναν κυβίστηση και είπαν “όχι σε όλα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο που μόλις πριν λίγες ημέρες υπερψήφιζε. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ».

Στο Μόντρεαλ

Ένα πέρασμα από την ομογένεια κάνει και το ΚΚΕ, το οποίο επίσης δεν ψήφισε την επιστολική. Ο ΓΓ Δ. Κουτσούμπας βρέθηκε στο Μόντρεαλ και συναντήθηκε με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ. Μαζί του και δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο Λευτέρης Αλαβάνος (που είναι ήδη ευρωβουλευτής), και ο Κώστας Γουλιάμος. Στο Μόντρεαλ τον υποδέχτηκαν ο Δρ. Γεώργιος Τσούκας, πρόεδρος και η Λώρη Κέζα, εκπρόσωπος του ΔΣ της κοινότητας , οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την δραστηριότητα της κοινότητας, αλλά και για τις μεγάλες οικονομικές και άλλες δυσκολίες για τη διατήρηση αυτής της δραστηριότητας και ειδικά των σχολείων της κοινότητας.

“Θέλουμε λίγο το ενδιαφέρον από το ελληνικό κράτος” είπε ο Πρόεδρος, ενώ έθεσαν και προβλήματα και δυσκολίες σε σχέση με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Ο ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα «τα είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή», αλλά επιφυλάχθηκε να τα μεταφέρει στην πρόξενο. Εκτός από τον Καναδά ο κ. Κουτσούμπας θα συνεχίσει την περιοδεία του και στις ΗΠΑ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:30

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,7% στις τιμές εκροών στη γεωργία - κτηνοτροφία τον Απρίλιο

12:23

Nέα επιχειρηματική κίνηση από τον Θοδωρή Ζαγοράκη

12:20

Αύξηση 13,5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο

12:13

ΤτΕ: Βλέπει εναρμονισμένο πληθωρισμό 2,5% το 2025 στην Ελλάδα

12:04

Η Metlen απέσπασε τη διάκριση «Best Corporate Bond in Europe» για το 2024

12:03

Ιράν: Ετοιμάζει νομοσχέδιο για έξοδο από τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων

12:00

Γερμανία: Τα φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι έφτασαν το 1 εκατομμύριο - Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο

11:55

Κεραμέως: Το 51% της ψηφιοποίησης έχει ήδη ολοκληρωθεί - Μέχρι τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως

11:38

Ινδία: Αεροσκάφος Dreamliner της Air India επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από τεχνικό πρόβλημα

11:33

Όμιλος Φάις: Επέλεξε την web πλατφόρμα WorkLife της Entersoft

11:27

ΙΟΒΕ: Υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία - Στις 110,8 μονάδες τον Μάιο

11:25

Η JYSK Ελλάδας στήριξε τη διαφορετικότητα και τον αθλητισμό στο Navarino Challenge 2025

11:19

Πιερρακάκης: Η κυβέρνηση ξέρει να διαχειρίζεται τις κρίσεις και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται

11:18

H G7 αναζητά κοινή θέση στη σύγκρουση Ισραήλ- Ιράν, η ΕΕ ζητεί να «αποφευχθεί ο προστατευτισμός»

11:09

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου 2025

11:06

Στάση αναμονής στο ΧΑ - Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη

11:04

Ήπια άνοδο στις ευρωαγορές - Βουτιά 7,5% της Renault

11:00

Υπερταμείο: Δύο νέα έργα 3,9 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ με τη ΜΕΤΚΑ

11:00

Η AVE εξαγοράζει το 40% των σούπερ μάρκετ Bazaar

10:34

Από το αυτοκίνητο στη μόδα: Παραίτηση έκπληξη του CEO της Renault, Λούκα Ντε Μέο - Θα ηγηθεί της Kering

10:15

Απολύθηκε και ήθελε κάπου να τα πει: Αυτή και άλλοι χιλιάδες...

10:08

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω από τον στόχο τα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος - Μειωμένες οι δαπάνες

10:03

Συλλήψεις οπαδών σε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Αθήνα - Εμπλέκονται και σε διακίνηση ναρκωτικών

09:56

Γερμανία: Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος

09:52

Επένδυση 20 εκατ. ευρώ του επενδυτικού ταμείου SMERC στο Patmos Aktis Suites & Spa

09:46

Παπασταύρου: Οι διαχωριστικές γραμμές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης είναι ξεκάθαρες και πρέπει να παύσουν να υπάρχουν

09:43

ΕΒΕΠ: Πολυεπίπεδες οι οικονομικές επιπτώσεις από την πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή

09:35

Πετρέλαιο: Συνεχίζει ανοδικά με την αγορά να παρακολουθεί την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

09:26

Καθησυχάζει για τον πληθωρισμό σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ ο Ντε Γκίντος

09:06

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ύποπτος για τον φόνο της Χόρτμαν και του συζύγου της στη Μινεσότα