BACKSTORY

Έρχεται καυτός Ιούνιος – Επανήλθαν οι λομπίστες – Η πτώση των επιτοκίων

Καυτός αναμένεται ο Ιούνιος

Ακόμη δεν έχει καθίσει ο απόηχος από τη μεγάλη επιτυχία του placement της Πειραιώς και τα «σημάδια» δείχνουν ότι πάμε για «καυτό» Ιούνιο! Και δεν αναφερόμαστε στις εκλογές!! Ο Ηλ. Ξηρουχάκης με τις επιτυχημένες του κινήσεις έως τώρα, έχει αποσπάσει την εμπιστοσύνη ότι και το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» θα κερδηθεί πανηγυρικά!!

Η πτώση των επιτοκίων

H άποψη του κυρίου Στουρνάρα για 4 μειώσεις επιτοκίων κοινώς για 1% μείωση στα επιτόκια από την ΕΚΤ μέσα στο 2024 είναι λίγο πιο αισιόδοξη από εκείνη ορισμένων εκ των τραπεζιτών που προσδιόριζαν μέχρι πρότινος τουλάχιστον τη μείωση στο 0,75%.

Αν και η διαφορά δεν είναι μεγάλη, εν τούτοις δείχνει την τάση. Και όσο να πεις, ο κ. Στουρνάρας δεν μπορεί παρά να ξέρει καλύτερα ως μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, τη λογική της μείωσης. Άλλωστε, υπήρξαν εδώ και μήνες και άλλες «φωνές» από την Φρανκφούρτη που συμμερίζονταν την ίδια άποψη.

Η DBRS μιλάει για κέρδη ισχυρά

Η DBRS δεν μας διαφώτισε. Είπε όμως αυτό που λένε όλοι. Τα spreads θα παραμείνουν εξόχως υψηλά, και στο πλαίσιο αυτό, τα κέρδη των τραπεζών θα παραμείνουν και αυτά υψηλά. Παρά την πτώση των επιτοκίων, λοιπόν, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι ισχυρά κερδοφόρες.

Η Πειραιώς κρατάει το 4

Το ότι η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να κρατάει την τιμή της μετοχής στα 4 ευρώ, είναι ένα θέμα. Αυτό αποδεικνύει πως οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι σαφώς περισσότεροι έναντι των βραχυπρόθεσμων, αλλά και αυτών που είχαν από το παρελθόν μεγάλες θέσεις, κερδίζουν πολλά και ρευστοποιούν θέσεις όπως το Helikon.

Και ο μέτοχος

Και μιας και μιλάμε για την Τράπεζα Πειραιώς ο βασικός μέτοχος Τζον Πόλσον παίζει ισχυρά να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών του Τραμπ, εφόσον ο τελευταίος εκλεγεί. Θα ήθελα να σας πω, πως για την ίδια ακριβώς θέση έπαιξε και στην προηγούμενη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ ο μέτοχος της Πειραιώς, χωρίς τελικώς να τελεσφορήσει τότε εκείνη η «υποψηφιότητα». Η φιλία, πάντως, των δύο ανδρών είναι γνωστή και στενή.

Λαμπερές προσφορές που δεν είναι χρυσός

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Στο… μεϊντάνι έχει βγάλει η Εθνική Ασφαλιστική τους ασφαλιστικούς πράκτορες με στόχο να σπάσει τα παλιά ισόβια συμβόλαια που διαθέτει, κάνοντας «δελεαστικές προσφορές» για το κομμάτι του επενδυτικού κεφαλαίου εγγυημένου επιτοκίου στη λήξη. Βέβαια, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, και η εταιρεία πολύ απλά θέλει να απαλλαγεί από αυτά τα συμβόλαια που κάποτε διέθετε στην αγορά, αλλά εκ των υστέρων διαπίστωσε ότι δεν την συμφέρουν. Σημειώνεται, ότι την προσπάθεια την είχε κάνει και πάλι προ διετίας, στέλνοντας ατομικές επιστολές στους ασφαλισμένους με πενιχρά αποτελέσματα. Με αυτά και άλλα πολλά, οι ασφαλιστικές αναρωτιούνται γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τους πολίτες και γιατί λείπει η λεγόμενη ασφαλιστική συνείδηση.

Επανήλθαν οι λομπίστες

Σας τα λέγαμε πριν από λίγες ημέρες για την Εβροφάρμα όπου έγινε συνάντηση και κάποιοι ανέλαβαν δουλειά. Και από ό,τι φαίνεται το ότι η στήλη τους εντόπισε για λίγο, τους φρέναρε. Χθες, επανήλθαν δριμύτεροι με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Παπαζηλάκηδες θέλουν ελαφρώσουν λίγο από μετοχές και να αυξήσουν τη διασπορά. Τους βοηθούν και τα αποτελέσματα και ο εσωτερικός μετασχηματισμός που έρχεται.

Ante portas

Σας είχαμε επίσης επισημάνει ότι τα πράγματα τρέχουν με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και πλέον οι εξελίξεις είναι ante portas. Εξελίξεις, που θα απογειώσουν τον όμιλο ΓΕΚ, ο οποίος στον επόμενο γύρο θα είναι το πρώτο βιολί των παραχωρήσεων εκφρασμένων σε εταιρικό και εισηγμένο σχήμα.

Ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για το Τάε Κβο Ντο

Θεωρητικά, σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό που προωθεί η ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, που περιλαμβάνει και τη γνωστή αθλητική εγκατάσταση του Τάε Κβο Ντο, με τα σχέδια να έκαναν λόγο και για συνεδριακό - εκθεσιακό κέντρο. Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση στη διαδικασία. Δεν ξέρουμε αν σχετίζεται με το ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών, με την χρηματοδότηση, με το μοντέλο ανάπτυξης ή κάτι άλλο. Γιατί, θεωρητικά, θα πρέπει το asset να αποτελέσει πόλο έλξης. Αλλά, για να δούμε τι θα συμβεί...

TAGS: