BACKSTORY

Ντελίριο για τις τράπεζες - Το νέο προφίλ του ΤΑΙΠΕΔ – Πώς «πρασινίζουν» τα τσιμέντα

Ντελίριο για τράπεζες λόγω... Ελλάδας

Πολύ αυξημένη είναι η ζήτηση για μετοχές ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα από το εξωτερικό. Όπως με ενημερώνουν από χρηματιστηριακές που δουλεύουν για ξένους θεσμικούς, τέτοιο ενδιαφέρον είχαν να δουν παρά πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από την εποχή των πρώτων χρόνων της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ. Και έχω την αίσθηση ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα διεθνή χαρτοφυλάκια στοιχηματίζουν Ελλάδα. Και όταν στοιχηματίζεις σε μια χώρα το πρώτο που αγοράζεις είναι οι τράπεζες όσα ζητήματα και αν κουβαλούν από το παρελθόν.

Εν αρχή ην η Πειραιώς

H Τράπεζα Πειραιώς ξεκινάει από αυτήν την εβδομάδα τις περιοδείες της με στόχο να παρουσιάσει τα δεδομένα της σε πλήθος επενδυτών μιας και ξεκινούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησής της, επισήμως αυτήν την εβδομάδα. Και όταν λέμε επισήμως εννοούμε πως το ΤΧΣ ξεκινάει να έχει τις επαφές με τους συμβούλους του.

Πόσο;

Το ερώτημα των πολλών αλήθεια εκατομμυρίων είναι αν και κατά πόσον το Ταμείο θα προχωρήσει στην εις ολόκληρον αποκρατικοποίηση της τράπεζας ή στη μέθοδο του «κόψε κάτι». Και αυτό διότι βλέποντας πόσο ανέβηκαν οι μετοχές της ΕΤΕ μετά την αποκρατικοποίηση υπάρχουν μοιραία δεύτερες σκέψεις να κερδίσει περισσότερα δίνοντας ένα κομμάτι τώρα και ένα κομμάτι μετά από το 27% που έχει στο χαρτοφυλάκιό του.

Το ζήτημα είναι όπως προαναφέραμε, πως κάθε τι ελληνικό αυτήν την περίοδο τραβάει το μάτι και την προσοχή με πολλούς και γόνιμους τρόπους. Έτσι λοιπόν και παρά το γεγονός πως η Τράπεζα Πειραιώς θα ήθελε και θα ήθελε πολύ να αποκρατικοποιηθεί και το 27% ίσως αυτό να γίνει σε δύο φάσεις μέσα στο χρόνο.

Ακολουθεί η Εθνική

Και για να μην το ξεχάσω... Η κατακόρυφα ανοδική πορεία της Εθνικής φαίνεται να έχει οδηγήσει τη διοίκηση της τράπεζας επίσης σε δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά το buyback. Με τέτοια άνοδο και δικαίως η διοίκηση της ΕΤΕ θέλει να βάλει στο φουλ τις μηχανές για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησής της όσο πιο άμεσα γίνεται δηλαδή τον Απρίλιο (;)

Η πολύ ενημερωμένη κυρία Buch

Εξαιρετικά ενημερωμένη εμφανίστηκε η κυρία Buch επικεφαλής του SSM κατά τη συνάντησή της με τους Έλληνες τραπεζίτες και μάλιστα για όλα τα θέματα. Τεχνοκράτης και σοβαρή άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους Έλληνες τραπεζίτες. 

Δεν καταλαβαίνουν τίποτα

Εκεί στην ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ δεν καταλαβαίνουν τίποτα από τις ανακοινώσεις του Χρηματιστηρίου για κανόνες διασποράς. Συνεχίζουν ακάθεκτοι την αγορά ιδίων μετοχών. Κατά τα λοιπά εκεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν τον εσωτερικό ελεγκτή μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ελέγχου. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε για τους λόγους αντικατάστασης από την ιδιαίτερα ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου. Αλήθεια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν την έχει την απορία;

Νέα περιπέτεια για το ακίνητο στον Ταύρο

Θυμάστε, ίσως, που σας γράφαμε προ ημερών για την περιπέτεια του εγχειρήματος αξιοποίησης του ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, τον γνωστό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στον οποίο επικράτησε ολλανδικό fund αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει κάτι καθώς ο τοπικός Δήμος Μοσχάτου Ταύρου κινήθηκε δικαστικά κατά της επένδυσης. Μπορεί το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών να απέρριψε πρωτοδίκως την αγωγή που είχε υποβάλλει κατά των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται καθώς όχι μόνο έχουμε  έννομο συμφέρον επί των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αλλά είμαστε δεσμευμένοι  για τη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος και των εμβληματικών μνημείων  που βρίσκονται στο ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ». Για να δούμε λοιπόν πότε και κυρίως πώς θα τελειώσει αυτό το επενδυτικό – δικαστικό σίριαλ.

Το νέο προφίλ του ΤΑΙΠΕΔ

Μια και ο λόγος περί ΤΑΙΠΕΔ, σταδιακά το Ταμείο προωθεί τις διαδικασίες για μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, το IPO του ΔΑΑ θα γίνει σε λίγες εβδομάδες, υπάρχει αναμονή για την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ για την Αττική Οδό (αν δεν έχουμε εκπλήξεις), λογικά μέσα στο α’ τρίμηνο θα έχουμε νέες σημαντικές εξελίξεις, ίσως και υπογραφές, για την Εγνατία Οδό, έγινε και placement στην HelleniQ Energy και πάει λέγοντας. Γιατί τα θυμίζουμε αυτά; Επειδή, όπως από μήνες έχουμε αναδείξει, σταδιακά το ΤΑΙΠΕΔ θα αλλάξει προφίλ, θα εστιάσει περαιτέρω σε έργα του PPF (όπου προωθεί projects κοντά 2,5 – 3 δισ. ευρώ), σε αξιοποίηση λιμένων (ως Αρχή Σχεδιασμού), ενώ ουδείς αποκλείει και νέες κινήσεις (π.χ. με ΕΣΠΑ, για τα υπόλοιπα ακίνητα της ΓΑΙΟΣΕ κ.λπ.). Π.χ. για τα λιμάνια σας έχουμε ξαναπεί, πέραν των γνωστών, έρχεται και ο διαγωνισμός για το Λαύριο, το Ταμείο έχει αναλάβει (Στυλίδα, Σούδα κ.α.) ή αναλαμβάνει και νέα (π.χ. Ζάκυνθο, Σκιάθο κ.λπ.) assets, αναμένονται οι εξελίξεις για Βόλο και πάει λέγοντας.

Ηρακλής: Πώς «πρασινίζουν» τα τσιμέντα

Η πρόσφατη απόφαση του ομίλου Ηρακλή, μέλος της Holcim, να εξαγοράσει την W.A.T.T. Recycling (από μερική διάσπαση της W.A.T.T.) έχει το ενδιαφέρον της καθώς μέσω αυτής στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της ανακύκλωσης και της αύξησης της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, δηλαδή σε ένα επιπλέον «πρασίνισμα», πέραν όσων έχουμε αναφέρει. Το μετοχικό κεφάλαιο της W.A.T.T. Recycling διαμορφώθηκε σε 27,799 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική αξία των ακινήτων της είναι 8,595 εκατ.. «Προίκα» της αποτελούν δύο σύγχρονα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στη Φυλή και το Κορωπί Αττικής, με δυναμικότητα επεξεργασίας περίπου 150.000 τόνων αστικών αποβλήτων ετησίως. Σημειώνεται ότι η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής χρησιμοποιεί ήδη καύσιμα και πρώτες ύλες προερχόμενα από βιομηχανικά, εμπορικά και αστικά απόβλητα, ενώ έχει και τη θυγατρική Geocycle Ελλάς. Θυμίζουμε, επίσης, ότι κάποιες τσιμεντοβιομηχανίες συμμετείχαν και σε κοινοπραξίες σε διαγωνισμούς (π.χ. ΣΔΙΤ) για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης αποβλήτων.

TAGS: