BACKSTORY

Ρύζι... a la creme – Έρχονται νέες εκδόσεις από τις τράπεζες – Εξελίξεις στα logistics

Ρύζι... a la creme

Μπορεί η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων να ισχυριζόταν ότι οι τιμές ενός τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα Ελληνικά Σουπερμάρκετ παραμένουν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες σε Γαλλία, Αγγλία και Ισπανία, υπάρχουν όμως και προϊόντα εντός του τυπικού καλαθιού που ακόμα και σε αυτές τις χώρες εντοπίζονται ακριβότερα ενώ ακόμα και το σύνολο του καλαθιού, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ - όπως δηλαδή το πληρώνουν οι καταναλωτές - έχει μηδενική διαφορά με αυτό της Ισπανίας. Το γάλα δε, για το οποίο πολύ λόγος έχει γίνει τελευταία, ο έλληνας καταναλωτής το πληρώνει από 0,65 ευρώ έως 0,51 ευρώ ακριβότερα. Αντίστοιχα και το ρύζι κοστίζει από 0,29 έως και 1,15 ευρώ φθηνότερα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία και Ιταλία, με μοναδική εξαίρεση τη Γαλλία που εντοπίζεται κατά 0,09 λεπτά ακριβότερο από την Ελλάδα. Κι αυτό την ώρα που ο εθνικός κατώτατος μισθός στη Γαλλία είναι 1.709€ το μήνα και στην Ελλάδα είναι 780 ευρώ.

«Καλάθι των αχρήστων»

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που στελέχη της βιομηχανίας ζυμαρικών και ρυζιού, με έντονα αιχμηρό ύφος, υπογράμμιζαν πρόσφατα σε στενό δημοσιογραφικό πηγαδάκι την ανάγκη για μακροπαρεμβάσεις στην ελληνική παραγωγή και για ουσιαστικούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα, που θα βοηθήσουν να φανούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και οι «ελληνοποιήσεις» ξένων προϊόντων, οι οποίες, σημείωναν, είναι πιο συχνές από ό,τι φαντάζεται κανείς. «Το καλάθι του νοικοκυριού αποτελεί “καλάθι των αχρήστων“ αν δεν ξεκαθαρίσει η "ήρα από το στάρι" και η κερδοσκοπία. Το φαινόμενο να πουλάμε ελληνικά προϊόντα τα οποία είναι μόλις κατά 10% ελληνικά και αναμειγνύονται με 90% φθηνότερα εισαγόμενα, είναι συχνό, οπότε ότι και να μπει στο καλάθι ο καταναλωτής πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη», ανέφεραν.

7 χιλιάρικα το κοντέινερ που περνά από την Ερυθρά

Το μείγμα της ακρίβειας γίνεται ακόμα πιο εκρηκτικό δε, αν συνυπολογίσει κανείς και την εκτόξευση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων που εισάγονται, όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς λιανικής τροφίμων. Σύμφωνα με τους ίδιους η τιμή μεταφοράς ενός κοντέινερ που έρχεται από Κίνα κι είναι αναγκασμένο να περάσει από την Ερυθρά Θάλασσα, έχει τριπλασιαστεί και φτάνει κοντά τα 7 χιλιάρικα ( από 1.800 ευρώ) ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς λένε ότι μπορεί να εκτοξευθεί και στα 10. Ο λόγος είναι τα αφενός τα ασφαλιστικά συμβόλαια, το κόστος των οποίων έχει εκτιναχθεί λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Από την εξίσωση βέβαια δεν λείπει και η κερδοσκοπία των μεσαζόντων, αφού αντίστοιχα κοντέινερ που έρχονται, όχι από Κίνα, αλλά από Ινδία, κοστίζουν λιγότερο, όπως λένε.

Δύσκολο κλίμα

Έχω την αίσθηση ότι οι αλλαγές στην Εθνική Ασφαλιστική δεν είναι και τόσο τυχαίες. Ειδικά αν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι οι σχέσεις του CVC με την Εθνική Τράπεζα δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδό τους. Η Εθνική πούλησε την ασφαλιστική όχι με τις καλύτερες συνθήκες και τώρα έρχεται η ώρα που αναδύονται τα προβλήματα συνεννόησης.

Παιχνίδια με... σφραγίδα

Έχει αρχίσει και ξεφεύγει η κατάσταση με τους μετόχους εταιριών που κάνουν αγορές οι οποίες υπερβαίνουν το 50% των ημερήσιων συναλλαγών. Και το ερώτημα είναι αν οι αρμόδιες αρχές θα επιδείξουν ανοχή ή αν πλέον έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν παιχνίδια που γίνεται με τη σφραγίδα των εκ των υστέρων μεταβολών δικαιωμάτων ψήφου.

Μάρτιο τα αποτελέσματα

Στις 7 Μαρτίου θα ανακοινώσει η Alpha Bank τα αποτελέσματα έτους ενώ οι εκτιμήσεις λένε πως η Τράπεζα Πειραιώς θα προηγηθεί. Και θα προηγηθεί για έναν και μόνον λόγο που έχει να κάνει με την αποκρατικοποίησή της και το ενημερωτικό που θα πρέπει να περιλαμβάνει τα αποτελέσματα του έτους.

Pushing για MREL

Και μιας και μιλήσαμε για την Τράπεζα Πειραιώς να σημειωθεί πως το ομόλογό της είχε σημαντική επιτυχία και πως η υπερκάλυψη έριξε την απόδοση στο 7,373% ενώ οι προσφορές ήταν υπερτριπλάσιες της έκδοσης η οποία διαμορφώθηκε τελικώς στα 500 εκατ. ευρώ. Όσοι ξέρουν λένε πως το κλίμα είναι καλό και να περιμένουμε σύντομα και άλλες εκδόσεις από άλλες τράπεζες.

Πιο διεθνείς οι πληρωμές

Σύμφωνα με τη Visa λοιπόν, το 2024 οι πληρωμές θα γίνουν περισσότερο διεθνείς, ανοιχτές, εξατομικευμένες και διαλειτουργικές. Μαζί με την ανάκαμψη των ταξιδιών αναψυχής και την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης  αυτό δημιουργεί έξι τάσεις στις πληρωμές  όπως αυτές θα διαμορφωθούν το 2024.

Η κυβερνοασφάλεια και τα κενά της

Τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Δεν ξέρω αν αυτό είναι αρκετό. Πάντως οι μεγάλοι ιδιωτικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται εντός Ε.Ε. θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να τρέξουν προς την κατεύθυνση της κυβερνοασφάλειας καθώς οι χάκερς προηγούνται σταθερά.

HIG: Έρχονται εξελίξεις και νέες εξαγορές

Απ’ ότι ακούει η στήλη, ο εν Ελλάδι βραχίονας του fund της HIG ετοιμάζει ουκ ολίγες κινήσεις το προσεχές διάστημα, ή μάλλον καλύτερα, την ολοκλήρωση κάποιων κινήσεων. Όπως από καιρό σας έχουμε πει, προσεχώς θα έχουμε νεότερα για τη διαδικασία ενοποίησης των εταιρειών που ενέταξε η Streem στον τομέα των logistics, ήτοι, την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων που θα «ομογενοποιήσουν» την εικόνα. Για την ιστορία, όπως πρόσφατα αποκαλύψαμε, στις «ράγες» είναι και η mega επένδυση σχεδόν 245 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο. Όμως, στις «ράγες» είναι και νέες εξαγορές. Όχι μόνο στην Ελλάδα, όπως αυτή που ανακοίνωσε χτες η εταιρεία, αλλά στο εξωτερικό. Και σας έχουμε πει ότι το γκρουπ εστιάζει από Βαλκάνια έως Γερμανία. Για να δούμε «που θα κάτσει η μπίλια», μου φαίνεται σύντομα θα έχουμε νεότερα.

Η ιστορία του Σιδηρόδρομου

Λόγω και των επικείμενων εξελίξεων στον σιδηρόδρομο, έχει ενδιαφέρον μια μίνι ιστορική αναδρομή, όπως την παρουσιάζει το υπουργείο. Η ιστορία του Ελληνικού σιδηροδρόμου ξεκινά το 1869, οπότε εγκαινιάστηκε ο Σιδηρόδρομος Αθηνών - Πειραιώς, που θεωρείται από τις παλαιότερες γραμμές μητροπολιτικού σιδηροδρόμου παγκοσμίως. Το 1920 ιδρύονται οι Σιδηρόδρομοι του Ελληνικού Κράτους (Σ.Ε.Κ.), που σταδιακά συνενώνουν όλα τα τοπικά δίκτυα. Το 1971 ξεκινά τη λειτουργία του ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), που αναλαμβάνει σταδιακά με μεγάλα έργα τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του δικτύου. Το 1996 ιδρύεται θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ με την επωνυμία ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. Αντικείμενό της η μελέτη και κατασκευή νέων χαράξεων και γραμμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Το 1999 ξεκινά η λειτουργία της πρώτης ηλεκτροδοτούμενης γραμμής. Στο διάστημα 2006-2022 έγιναν πολλές προσπάθειες εταιρικών μετασχηματισμών, αποσχίσεων ή συνενώσεων, μεταξύ των οποίων η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για να φτάσουμε στο 2023, όταν και ο Ελληνικός σιδηρόδρομος υπέστη δύο δραματικά πλήγματα, με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή των υποδομών στην Κεντρική Ελλάδα, εξαιτίας της καταιγίδας Daniel. Η σύντομη ιστορία… δεν αναφέρεται στα χαμένα δισ, αλλά και πάλι έχει το ενδιαφέρον της.

TAGS: