Οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις εξακολουθούν να αποτελούν το τριπλό στοίχημα της νέας κυβέρνησης, η οποία καλείται να ανταποκριθεί στην ανάγκη για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, την εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων προκειμένου τα νέα σχήματα που θα προκύψουν να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Η ΔΕΠΑ, η εταιρεία που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα πραγματοποιώντας τα τελευταία 30 χρόνια μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και συνάπτοντας διεθνείς συμφωνίες οι οποίες εγγυώνται την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, αποτελεί άλλη μία εκκρεμότητα (εκτός από τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ) που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για μία αποκρατικοποίηση η οποία μπήκε λίγο πριν από τις εκλογές στον «πάγο» αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι κερδοφόρα, έχει ανταποκριθεί με επιτυχία στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, συμμετέχει σε μεγάλα διεθνή έργα, ηγείται διεθνών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά το success story της δείχνουν να το έχουν «σαμποτάρει» πολιτικές επιλογές της απελθούσας κυβέρνησης.
Κατά την τελευταία διετία, ο όμιλος βρέθηκε ανάμεσα στις συμπληγάδες του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης, διατηρώντας ωστόσο την κερδοφορία της και επιτυγχάνοντας να ανοίξει το δρόμο σε νέες αγορές του εξωτερικού. Η επιχείρηση ωστόσο έπεσε θύμα των χειρισμών της απελθούσας κυβέρνησης, η οποία μπλόκαρε πολλά από τα σχέδια που είχαν δρομολογηθεί κατά το τελευταίο διάστημα.
Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, «τα μικροκομματικά συμφέροντα και η έλλειψη ενός ρεαλιστικού σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης επιβράδυναν την ανάπτυξη της ΔΕΠΑ, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει γίνει αισθητό στην εγχώρια και διεθνή αγορά, καθώς η επιχείρηση είχε αναπτύξει ταχύτητες που θυμίζουν εκείνες ομίλου που λειτουργεί σε ελεύθερη αγορά, ακολουθώντας τους όρους του ανταγωνισμού».