Η μεγάλη τουριστική/real estate επένδυση «Sitia Bay Resort» στην Κρήτη που αναζητάει αγοραστή ή συνεπενδυτή

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μεγάλη τουριστική/real estate επένδυση «Sitia Bay Resort» στην Κρήτη που αναζητάει αγοραστή ή συνεπενδυτή
Ποια είναι η επένδυση, σε δύο φάσεις, με 5 αστέρων ξενοδοχείο, εκατοντάδες κατοικίες, μαρίνα 85 σκαφών, γήπεδο γκολφ, spa, συνεδριακούς χώρους και mini mall στον Όρμο Φανερωμένης, στη Σητεία. Η αδυναμία της Ικτίνος να χρηματοδοτήσει το project των 300 εκατ. ευρώ φέρνει «πωλητήριο» ή επενδυτή. Γιατί αλλάζουν τα δεδομένα για την εισηγμένη. «Φουλάρει» ο τουρισμός στην Κρήτη.

Ένα σημαντικό τουριστικό ακίνητο στη Σητεία, το Sitia Bay Resort, στη βορειοανατολική Κρήτη και στον Όρμο Φανερωμένης, σε μια έκταση περίπου 2.660 στρεμμάτων, δηλαδή κάτι λιγότερο από το «μισό» της έκτασης του μεγάλου project αξιοποίησης / ανάπλασης του Μητροπολιτικού Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά (σχεδόν 6.000 στρέμματα), έχει στα «χέρια της» η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ, προσβλέποντας είτε σε πώλησή τoυ εξ ολοκλήρου, είτε σε εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω εισόδου επενδυτή, με την ίδια την εισηγμένη, συμφερόντων οικογένειας Χαϊδά, να μην αποκλείει την διατήρηση ενός μικρού μειοψηφικού ποσοστού, ιδίως εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο από έναν πιθανόν partner, ποντάροντας σε τυχόν μελλοντικές υπεραξίες.

Αλλάζει τα δεδομένα τυχόν συμφωνία

Για τα δεδομένα της εξαγωγικής εταιρείας, στον τομέα του μαρμάρου, με αναμενόμενο τζίρο φέτος κάπου στα 32 εκατ. ευρώ, το εν λόγω τουριστικό / real estate asset, που είναι «περασμένο στα βιβλία» της με αποτίμηση 30 εκατ. ευρώ (2021) αλλά αναμένεται να ενισχυθεί λόγω της εφαρμογής των νέων λογιστικών προτύπων (κατά 10-15%, βάσει εκτιμήσεων), μπορεί να αποδειχθεί «χρυσάφι» εφόσον το «πωλητήριο» βρει ανταπόκριση.

Το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης, αν κρίνουμε από τις φάσεις ανάπτυξης που περιλαμβάνουν ξενοδοχείο 5 αστέρων με πάνω από 200 δωμάτια, οικιστικές αναπτύξεις με εκατοντάδες κατοικίες, μαρίνα με 85 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη, γήπεδο γκολφ (σε επόμενη φάση) και άλλες χρήσεις, εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ίσως και πάνω από 300 εκατ. για τις πρώτες φάσεις του project, που είναι αδειοδοτημένο και μπορεί να προχωρήσει σύντομα, εφόσον βέβαια βρεθούν πόροι, αγοραστές ή partners. Να σημειωθεί ότι το πλάνο προβλέπει διάφορες φάσεις ανάπτυξης.

Το γενικό πλάνο

Σύμφωνα και με παλιότερες παρουσιάσεις, σε μια έκταση περίπου 2.660 στρεμμάτων, προβλέπεται, βάσει του αδειοδοτημένου σχεδίου (αν κάποιος θέλει να το αλλάξει θα χρειαστούν νέα βήματα αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά κ.α.), τουριστική ανάπτυξη σε περιοχή επιφάνειας άνω των 116 χιλ. τ.μ., 2 residential areas σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας άνω των 500 χιλ. τ.μ., μαρίνα για 85 σκάφη με υποδομές για water sports, γήπεδο γκολφ 18 οπών (ο αρχικός σχεδιασμός του έργου έγινε από τον αρχιτέκτονα Jack Nicklaus), spa, θαλασσοθεραπεία, συνεδριακό κέντρο, εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο κ.α.

Το πολυτελές 5 αστέρων ξενοδοχείο

Ειδικότερα, βάσει της τότε παρουσίασης, το πολυτελές 5 αστέρων ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει άνω των 200 δωματίων και μια προεδρική σουίτα (συνολικά πάνω από 10,5 χιλ. τ.μ.), με συνολικά πάνω από 400 κλίνες. Θα περιλαμβάνει πάνω από 21,5 χιλ. τ.μ. κύριων χώρων και πάνω από 3.300 τ.μ. βοηθητικών. Το κεντρικό κτήριο υπολογίζεται σε 7.800 τ.μ., ενώ θα υπάρχει χώρος spa 2.500 τ.μ., ταβέρνα, pool bar. Επίσης, προβλέπεται και συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων (συμπεριλαμβάνεται στο κεντρικό κτίριο). Το ξενοδοχείο θα αναπτυχθεί σε πλαγιά, σε έκταση 107 στρεμμάτων, με το μεγάλο «πρόσωπο» του οικοπέδου στην ακτή και τη σημαντική κλίση να δίνουν δυνατότητα για απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.

Η πρώτη οικιστική φάση με βίλες, ξενώνα, επιπλωμένα διαμερίσματα

Σε σχέση με τα οικιστικά, η μία περιοχή αναπτύσσεται σε μια μικρή χερσόνησο (σε 204 χιλ. τ.μ. επιφάνεια), με κλίση στο έδαφος που επίσης εξασφαλίσει θέα στη θάλασσα και συνολική δόμηση που υπολογίζεται σε 20 χιλ. τ.μ. περίπου. Βάσει παλιότερων σχεδίων, θα περιλαμβάνει 102 κατοικίες εκ των οποίων οι 54 είναι αυτόνομες βίλες μεγέθους 200 έως 400 τ.μ., με ιδιωτικές πισίνες, ενώ 48 θα είναι σε συγκροτήματα κατοικιών με μέγεθος από 85 έως 115 τ.μ., με ιδιωτικές ή κοινόχρηστες πισίνες. Επίσης, περιλαμβάνονται χώροι άθλησης, ξενώνας - μονάδα ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων κατηγορίας 4 ή 5 κλειδιών με 12 διαμερίσματα, αλλά και εμπορικό κέντρο, κέντρο αναψυχής με καταστήματα, εστίαση, παιδότοπο, πισίνες. Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός εστιάζει στον σεβασμό για το περιβάλλον, τα κτήρια θα έχουν και δεξαμενές αποθήκευσης βρόχινου νερού, συστήματα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και επαναχρησιμοποίησής τους για άρδευση κ.α. Οι φυτεύσεις θα γίνουν με είδη που ταιριάζουν στις τοπικές εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, ενώ ο σχεδιασμός των κατοικιών, σύμφωνα με το πλάνο, θα συνδυάζει την παράδοση της Κρήτης και της Μεσογείου με σύγχρονες τάσεις. Το project είναι σε απόσταση 15 λεπτών από το αεροδρόμιο Σητείας, θα έχει ποικιλία στις τιμές, παράδοση «με το κλειδί στο χέρι», tailor made δυνατότητες προσαρμογής, συστήματα ομαδικής ασφάλειας, ενώ οι κατοικίες θα εξυπηρετούνται από το ξενοδοχείο, τον ξενώνα, και το εμπορικό – ψυχαγωγικό κέντρο. Όπως αναφέρθηκε, προβλέπεται και δεύτερη οικιστική φάση ανάπτυξης σε έκταση άνω των 300 χιλ. τ.μ.., για μερικές εκατοντάδες κατοικίες.

Η μαρίνα, το γκολφ, το mini mall

Η μαρίνα θα είναι περίπου στο κέντρο της έκτασης του 5άστερου ξενοδοχείου, με μόλο μήκους περίπου 150 μέτρων και δυναμικότητας 85 σκαφών. Υπάρχει αμμώδης παραλία μήκους 150 μ. Σε σχέση με το commercial park, σε παλιότερο report υπήρχαν πληροφορίες για ανάπτυξη σε διάφορα επίπεδα (4 levels), με καταστήματα, εστίαση, πισίνες, café, χώρο υπαίθριων εκδηλώσεων, παιδότοπο, θέσεις parking κ.α..

Οι μεγάλες τουριστικές ροές και η μη κορεσμένη περιοχή

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι, ως γνωστόν, η Κρήτη είναι εκ των πλέον δημοφιλών τουριστικών προορισμών, ενώ ειδικά η περιοχή στα ανατολικά του νησιού, προς Σητεία, είναι σαφώς λιγότερο κορεσμένη τουριστικά και οικιστικά σε σχέση με άλλες στο νησί, άρα, υπάρχει, θεωρητικά, δυνατότητα για προσέλκυση ενδιαφέροντος για επενδυτές που αναζητούν εκτάσεις με περιθώρια ανάπτυξης. Μάλιστα, πηγές της αγοράς, δεν αποκλείουν, εφόσον βέβαια προκύψουν εξελίξεις για τις οποίες ουδείς είναι σίγουρος, να επιχειρηθεί η ένταξη του project στις στρατηγικές επενδύσεις ή σε άλλα χρηματοδοτικά πλαίσια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αντιφάσεις του νέου κανονισμού – Ένα μικρό μπλέξιμο – Επιστρέφουν τα πατίνια στην Αθήνα

ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Προωθεί έργα 3,5 δισ. – Τα ΣΔΙΤ, οι φυλακές, η υγεία, το ΑΙΓΙΣ, το Antinero, το ΟΑΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider