Zυμώσεις απεμπλοκής εντός ασφυκτικού πλαισίου

Γιώργος Αμυράς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Zυμώσεις απεμπλοκής εντός ασφυκτικού πλαισίου

Το EWG, ως αναμενόταν, δεν απέδωσε καρπούς, κάτι που γνώριζαν στην ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης να μην βρεθεί στις Βρυξέλλες και τη χώρα να εκπροσωπήσει ο Παναγιώτης Νικολαϊδης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η προσπάθεια συμφωνίας έχει εγκαταλειφθεί, αντίθετα στο παρασκήνιο βρίσκονται εν εξελίξει ζυμώσεις με στόχο την απεμπλοκή.

Βασικοί πρωταγωνιστές, όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα δημοσιεύματα, είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι επιθυμούν να μην χαθεί το θετικό momentum και να κλείσει τώρα, έστω και σπαστά η αξιολόγηση. Δηλαδή, να υπάρξει έως τις 20 Φεβρουαρίου τουλάχιστον μια πολιτική συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, η οποία θα επιτρέπει την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν το τεχνικό σκέλος, με το Staff Level Agreement και την ψήφιση των μέτρων να μπορούν να γίνουν και λίγο πιο μετά, έως τις αρχές-μέσα Μαρτίου. Άλλωστε, όπως έχει σημειώσει εκ νέου το Insider.gr, ο στόχος για ένταξη στο QE στις 9 Μαρτίου είναι σχεδόν «καμμένο χαρτί», παρά το γεγονός πως κυβερνητικοί παράγοντες δεν θέλουν να το παραδεχθούν επισήμως.

Υπό αυτό το πρίσμα και όντας εν γνώσει των σχετικών διεργασιών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθεί σε ένα κάλεσμα για δια ζώσης συνάντηση εντός των επόμενων ωρών ή ημερών, εφόσον βεβαίως η σχετική πρωτοβουλία υπάρξει. Μάλιστα, κατά πληροφορίες ενδέχεται η εν λόγω συνάντηση να γίνει ακόμα και σήμερα, κάτι που προκύπτει και από το γεγονός πως ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τη Βουλή πως δεν θα παραστεί, προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, προκαλώντας ψιθύρους για κυβερνητική ετοιμότητα.

Πάντως, κατά πληροφορίες του Insider.gr από κοινοτικούς κύκλους, υφίσταται ανησυχία πως δεν είναι όλοι στην «ίδια γραμμή», ήτοι πως κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα η εκκρεμότητα να παραταθεί για ορισμένους μήνες ακόμα. Οι εν λόγω πηγές «δείχνουν» εμμέσως πλην σαφώς προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, για δύο λόγους δεν βιάζεται καθόλου: γνωρίζει αφενός πως τον Μάιο ή τον Ιούνιο η Ελλάδα θα είναι στα όρια της ασφυξίας και αφετέρου θα κρατά σκληρή γραμμή, κάνοντας το Grexit πάλι θέμα στη Γερμανία, ώστε να «μπετοναριστούν» τυχόν διαρροές από το CDU τόσο προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία όσο και προς τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) του Christian Lindner, ο οποίος έχει ταχθεί σαφώς υπέρ ενός Grexit.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τη σκληρή γραμμή ΔΝΤ και Βερολίνου, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού, αν και σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα κληθεί να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα, των οποίων το ύψος είναι αντικείμενο προς διαπραγμάτευση. Φυσικά, τα εν λόγω μέτρα, θα έχουν μια ρήτρα αναιρεσιμότητας, δεν θα εφαρμοστούν δηλαδή, εφόσον η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι επίσης μένουν να καθοριστούν τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς τη χρονική τους έκταση. Ρυθμιστικός παράγοντας, βέβαια, για την προοπτική συμφωνίας είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη συγκεκριμενοποίηση των οποίων ζητούν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ, με ένα μπλοκ χωρών όμως υπό τη Γερμανία να ανθίσταται και να θέλει να παραπέμψει το ζήτημα στο 2018 και εφόσον απαιτείται. Είναι σαφές, βέβαια, για την ελληνική κυβέρνηση πως συμφωνία μόνο με μέτρα και χωρίς κανένα «αντισταθμιστικό όφελος» δεν νοείται, μιας και μια διατύπωση για τα μεσοπρόθεσμα μπορεί να είναι το διαβατήριο της χώρας για το QE της ΕΚΤ, έστω και σε ύστερη φάση και εφόσον συνεχίζεται ακόμα.

Είναι σαφές, πάντως, πως το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό και ο κίνδυνος η ελληνική εκκρεμότητα να παραπεμφθεί στις ευρωπαϊκές καλένδες είναι υπαρκτός. Γι’ αυτό και μια σειρά κοινοτικών αξιωματούχων δουλεύουν πυρετωδώς, προκειμένου να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, έστω και με μια συμφωνία δύο φάσεων, όπως έγραφε από την Πέμπτη το Insider.gr.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider