Πολιτική | Ελλάδα

Πώς και πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φθηνή κατοικία

Μαρία Νταλιάνη

Οικόπεδα, κτίρια και διαμερίσματα, που καταρχήν ανήκουν στον ΟΑΕΔ, περιλαμβάνει προς αξιοποίηση το πρώτο μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την παροχή φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια και εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ετοιμάσει σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, το πλάνο για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού. Στο πλάνο αυτό που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το καλοκαίρι, δηλαδή σε τρεις μήνες, περιλαμβάνονται καταρχήν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 150 διαμερίσματα.

Το πως θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), όπως θα μετονομαστεί ο ΟΑΕΔ, παρουσιάζεται στα άρθρα του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», το οποίο ψηφίζεται με ονομαστική ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή.

Σε πρώτη φάση, για την αξιοποίηση των οικοπέδων, των κτιρίων και των διαμερισμάτων, θα χρησιμοποιηθεί ο «κουμπαράς» του 1,5 δισ. ευρώ από τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ, οι οποίες, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, έχουν μείνει αναξιοποίητες από το 2013. Εκείνη την χρονιά, σταμάτησε η παλαιότερη πολιτική μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που καταργήθηκε, και έκτοτε τα κονδύλια «λίμναζαν».

«Κάνουμε μια επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής αξιοποιώντας και την ακίνητη περιουσία και τα διαθέσιμα από πλευράς κεφαλαίων του ΟΑΕΔ για να επανεκκινήσει η στεγαστική πολιτική μη μένοντας στο κλασικό μοντέλο εργατικές κατοικίες όσα καλά και αν είχε αυτό αλλά κάνοντας βήματα παρά πέρα με μοντέλα τα οποία έχουν προχωρήσει σε άλλες χώρες της ΕΕ», τόνισε  ο κ. Χατζηδάκης (Παραπολιτικά Fm). «Όπως είναι επιδότηση επιτοκίου, όπως είναι το μοντέλο ότι νοικιάζεις ένα διαμέρισμα με νοίκι και στη συνέχεια το αποκτάς και ο ΟΑΕΔ είναι ο μεσολαβητής. Όπως είναι η ανακαίνιση διαμερισμάτων πάλι μέσω του ΟΑΕΔ και η απόδοσή του στην κοινωνία ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρια. Τώρα μπαίνουν τα θεμέλια με το νομοσχέδιο το οποίο δίνει παραπάνω όπλα στον ΟΑΕΔ.

Θα το αλλάξουμε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι κυβερνητικές αλλαγές στη λειτουργία του ΟΑΕΔ, και η αξιοποίηση του αποθεματικού έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής και της ήσσονος αντιπολίτευσης. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΔ μάλιστα η πρώην υφυπουργός Θεανώ Φωτίου έχει διαμηνύσει πως με τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση «διαλύει έναν μεγάλο ιστορικό οργανισμό για να τον αντικαταστήσει με μια δημόσια υπηρεσία όπου την πλειοψηφία τού Δ.Σ. διορίζει ο Υπουργός».

Ενώ αμφισβητεί ότι το αποθεματικό είναι 1,5 δισ. λέγοντας ότι «διαλύει τον ΟΑΕΔ για να βάλει χέρι στα 2,5 δισ. αποθεματικά, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του πρ. ΟΕΚ και της πρ. Εργατικής Εστίας. Για να τη δώσει σε ημέτερους επιχειρηματίες, με τον ίδιο τρόπο που έδωσε στο Λάτση το Ελληνικό. Κοροϊδεύει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι θα κάνει στεγαστική πολιτική αναβαθμίζοντας 100 διαμερίσματα όταν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια που δεν μπορούν να ζήσουν σε δικό τους σπίτι».

Δική μας ιδέα λέει το ΚΙΝΑΛ

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από το Κίνημα Αλλαγής το οποίο υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής ήταν το πρώτο που ανέδειξε το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά. «Ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλιστα συζήτησε διεξοδικά με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα το μοντέλο κοινωνικής κατοικίας που εφαρμόζει μαζικά και με επιτυχία η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου και καταθέτει στο δημόσιο διάλογο μια ολιστική και συνεκτική πολιτική για τη στέγαση» τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

Το σχέδιο κοινωνικής κατοικίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνει:

- Να δημιουργηθεί ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών που σε αντίθεση με το παρελθόν δεν θα παραχωρηθούν για ιδιοκατοίκηση αλλά ακολουθώντας βέλτιστα παραδείγματα θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια, χρησιμοποιώντας τα ακίνητα του δημοσίου
- Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την κατασκευή και ενοικίαση χιλιάδων κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές, με ειδική πρόβλεψη για τις νέες οικογένειες
- Παροχή κινήτρων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών που παραμένουν κενές και αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και χρηματοδότηση εργασιών ανακαίνισης με την υποχρέωση όμως να διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές
- Υιοθέτηση στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών κρατών ενός θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρατηρείται και μία πιο έντονη πίεση στις τιμές των ενοικίων.

5ετές πλάνο για το κέντρο

Εκτός από την αξιοποίηση του αποθεματικού των 1,5 δισ. ευρώ και της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ, υπάρχει και το γενικότερο πρόγραμμα για ενίσχυση της κοινωνικής κατοικίας και εξεύρεση λύσης στο εκρηκτικό πρόβλημα στέγης ιδιαίτερα νέων ζευγαριών και εργαζομένων, τον συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει από τον Οκτώβριο του 2021 ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. 

Πρόκειται για ένα ευρύτερο και ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο που εκπονείται με την συμμετοχή του γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιου Μπακογιάννη και του Δήμου  Αθηναίων το οποίο αφορά την μεταστέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου στην Πυρκάλ, ώστε να απελευθερωθούν διαμερίσματα για κατοικία στο κέντρο της Αθήνας. Με το σχέδιο , υπολογίζεται να εξοικονομηθούν περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως για όσα κτήρια νοικιάζει σήμερα το Δημόσιο.

«Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες 19 υπουργείων στεγάζονται σε 191 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 50 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα μισθωμένα, με το ετήσιο κόστος να ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ. Για αυτό η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μεταφέρει 9 υπουργεία στο κτίριο της πρώην Πυρκάλ, νυν ΕΑΣ, στον Υμηττό» όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν  ο κ. Σκέρτσος.

Η προκήρυξη του ΣΔΙΤ για το εν λόγω έργο θα γίνει εντός του 2022, ενώ θα ακολουθήσει το masterplan, και οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις ώστε να υλοποιηθεί το 5ετες πλάνο μετεγκατάστασης της ΕΑΣ σε άλλα κτίρια και αντίστοιχα των υπουργείων στην ΕΑΣ.

Ο κ. Σκέρτσος υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας φορέας-«ομπρέλα» μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αξιοποίηση αυτών των κτιρίων που θα απελευθερωθούν, ενώ στο ευρύτερο κυβερνητικό πλάνο προαναγγέλλεται μια «κοσμογονία έργων για τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Ελληνικό, ΟΑΚΑ, Διπλή ανάπλαση κλπ) που θα προσθέσουν χιλιάδες νέα διαμερίσματα και κατοικίες στο λεκανοπέδιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: