Πολιτική | Ελλάδα

Φλωρίδης: Οι εμπλεκόμενοι στο Μάτι δικάστηκαν με τις παλαιές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα

Newsroom

Με τις παλαιότερες ευμενέστερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα δικάστηκαν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, με τους 104 νεκρούς, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Αντίθετα, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εάν ίσχυε ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι προβλεπόμενες ποινές θα ήταν κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια.

Αναφερόμενος στην σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ο κ. Φλωρίδης, ανέφερε ότι «με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία, αυτές οι διατάξεις ήταν ευμενέστερες για τους κατηγορουμένους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις».

Στον διάλογο του υπουργού Δικαιοσύνης με τον κ. Κουβαρά, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν και τα εξής:

Κουβαράς: Παρακολουθεί ο κόσμος σήμερα την δικαστική απόφαση αυτή σχετικά με τις ποινές για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και όπως καταλαβαίνετε, φαντάζομαι ότι το καταλαβαίνετε και εσείς, το αίσθημα των συγγενών και της κοινής γνώμης, το περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται και είμαι επιεικής, από μια τέτοια απόφαση.

Φλωρίδης: Ας το εξηγήσουμε όμως. Οι δικαστές δικάζουν με βάση συγκεκριμένους νόμους που είναι υποχρεωμένοι να δικάσουν.

Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Με ποιους; Σύμφωνα με τη σύμβαση των δικαιωμάτων, μάλλον για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ευρωπαϊκή σύμβαση το Σύνταγμά μας και τα συντάγματα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσαρμόζονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου κάθε ένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση το νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη.

Αυτό είναι ευρωπαϊκός μακροχρόνιος κανόνας. Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν.

Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019 αφού όλο αυτό το φοβερό έγκλημα είχε γίνει το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην Κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον Ποινικό Κώδικα. Ενώ είχε γίνει αυτό.

Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. 'Αρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.

Φλωρίδης: Θα σας πω που θα ήταν η διαφορά; Στο νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά, από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη.

Κουβαράς: Καλά, μέχρι 20 χρόνια, αλλά το τι θα επιβάλει ο δικαστής, δεν το ορίζετε … το ορίζει ο δικαστής.

Φλωρίδης: Από 10 ως 20 όμως χρόνια κάθειρξη. Που σημαίνει δηλαδή υποχρεωτικά φυλακή. 'Αρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε. Αυτή τη διάταξη δίνω, για την οποία σας μιλώ, δεν τη ψήφισαν. Τη ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Αυτήν για την οποία σας μιλώ.

Άρα λοιπόν, εδώ η δίκη έγινε. Με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία, αυτές οι διατάξεις ήταν ευμενέστερες για τους κατηγορουμένους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις.

Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν δια των οργάνων αυτών εάν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές, για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας εφετών ή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη.

Κουβαράς: Επομένως η αθώωση δεν αλλάζει. Είτε έχεις τον παλιό Ποινικό Κώδικα είτε τον καινούργιο.

Φλωρίδης: Σύμφωνοι, για αυτό λέω ότι εάν τα ανώτερα όργανα της Δικαιοσύνης στην κανονική τους ιεραρχία και με βάση τη νομοθεσία εκτιμήσουν, ο Εισαγγελέας ας πούμε των Εφετών έχει 10 μέρες προθεσμία από την ώρα που θα καθαρογραφεί η απόφαση..

Κουβαράς: Ίσως γίνει μια έφεση.

Φλωρίδης: Δεν το ξέρω εγώ, αλλά λέω ότι τα όργανα αυτά της Δικαιοσύνης έχουν τη δυνατότητα αφού διαπιστώσουν, αν διαπιστώσουν, πλημμέλειες δηλαδή ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα, να ασκήσουν μια έφεση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: