Τσίπρας από Βουλή για τον πόλεμο: Απαράδεχτη η εισβολή - Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας από Βουλή για τον πόλεμο: Απαράδεχτη η εισβολή - Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ
«Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν το λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει θέση υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή και στη συζήτηση στην Ολομέλεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στη χώρα μας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε στην πρωτολογία του πως «οφείλουμε όλοι χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουμε την εισβολή της Ρωσίας και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας όπως και την απαράδεκτη αναθεωρητική λογική των ρωσικών επιχειρήσεων. Είναι αμέριστη η συμπαράσταση μας στον ουκρανικό λαό».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να στηρίξουν το λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να ταχθεί υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή.

«Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του Ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε.

Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». Τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».

Κριτική στην κυβέρνηση και αιχμές στην ΕΕ

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «βαθύτατη ανησυχία για τη ρητορική της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για ανησυχία από το γεγονός πως η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή όπλων για την Ουκρανία, «χωρίς να υπάρξει κάποια εισήγηση από το ΚΥΣΕΑ, χωρίς ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων».

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τη στάση της ΕΕ προς του ουκρανικό, λέγοντας πως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών «εγκυμονούν κινδύνους. Θα ήταν ιστορικό λάθος η Ελλάδα να πρωτοστατήσει σε αυτήν την ιστορική μετατόπιση. Θεωρούμε ότι αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Θα ήταν λάθος να προσποιηθούμε ότι δεν βλέπουμε τα λάθη της ΕΕ που επέτρεψαν να φτάσουν τα πράγματα μέχρι εδώ» συμπλήρωσε.

Για τα εξοπλιστικά

Απαντώντας στην αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «αυτοσκοπός μας είναι η ειρήνη και η προκοπή του λαού μας - Οι εξοπλισμοί είναι ένα μέσο. Υπάρχουν και άλλα μέσα, που είναι εξίσου και περισσότερο σημαντικά.

Η ενεργειακή κρίση

Σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίση, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργός, αναφέροντας μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες σας, κ. Μητσοτάκη, για την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη στις τιμές στην ενέργεια λόγω λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης.

Απαιτείται πλήρης επανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας: Τα Ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν τώρα την εισβολή και να αποχωρήσουν από την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider