Ουκρανική κρίση: Στους 2 οι νεκροί στρατιώτες, λέει το Κίεβο - Η Γερμανία κατά των κυρώσεων στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανική κρίση: Στους 2 οι νεκροί στρατιώτες, λέει το Κίεβο - Η Γερμανία κατά των κυρώσεων στη Ρωσία
Συνεχίζεται η ένταση στην Ανατολική Ευρώπη, την ώρα που χώρες της ΕΕ ζητούν από τους πολίτες τους να απομακρυνθούν.

Σε 2 αυξάνεται ο αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά της συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με το Κίεβο. Την ίδια στιγμή, από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τονίζεται η καταδίκη των χωρών της Δύσης προς τη Μόσχα, ενώ η Ρωσία προχώρησε σε ευρείας κλίμακας ασκήσεις με βαλλιστικούς πυραύλους σε μια επίδειξη δύναμης για την ένταση που μαίνεται στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, δεύτερος Ουκρανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του στο Ντονμπάς από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για το θάνατο ενός στρατιώτη του ουκρανικού στρατού το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, το Σάββατο «αναφέρθηκαν 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ»

Ακόμα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως Ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται στο Ντονμπάς και ετοιμάζουν προβοκάτσιες ώστε να δώσουν πρόσχημα για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μισθοφόροι κινούνται στην περιοχή μαζί με μέλη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας.

Από την πλευρά της Ρωσίας, οι φιλορώσοι αυτονομιστές από το Λουχάντσκ αναφέρουν πως ο ουκρανικός στρατός έχει παραβιάσει 31 φορές την εκεχειρία μέσα στο τελευταίο 24ωρο, παραβιάζοντας τη μη χρήση όπλων που ορίζεται στις συμφωνίες του Μινσκ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε πως ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν άλλους τρεις οικισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στοχοθετήθηκαν τα χωριά Χορλίφκα, Κομουνάροφκα και Ντολομίτνε. Ένας εκπρόσωπός των φιλόρωσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Εντουάρντ Μπασούριν, είπε ότι ο βομβαρδισμός συνεχίζεται.

Εξάλλου, ένα τηλεοπτικό συνεργείο του αραβόφωνου ρωσικού καναλιού RT Arabic είπε ότι δέχτηκε πυρά ενώ κάλυπτε την κατάσταση στο χωριό Ζαΐτσεβο, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη γραμμή οριοθέτησης. Ο ανταποκριτής του RT Μαξίμ Αλ Τούρι διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έφυγαν με ασφάλεια από την περιοχή και είναι καλά στην υγεία τους.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών οδήγησαν Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία να καλέσουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία.

Η Γερμανία κατά των κυρώσεων στη Ρωσία

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, εμφανίστηκε κατά του σεναρίου για κυρώσεις στη Ρωσία ώστε να αποθαρρυνθεί από μια στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο CNBC από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο Σολτς ανέφερε πως οι χώρες της Δύσης είναι επαρκώς προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει με στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο Γερμανός ηγέτης, αυτό θα πρέπει να ήταν το τελευταίο μέτρο. «Θα ήταν καλύτερα να λαμβάναμε την απόφαση για κυρώσεις τότε από τώρα, καθώς θέλουμε να αποφύγουμε αυτό, δηλαδή μια ρωσική εισβολή.

Θέλουμε να κινηθούμε προς μια κατεύθυνση που μας δίνει ευκαιρία για την ειρήνη» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο NATO, ο Σολτς είπε πως «δεν είναι κάτι που βρίσκεται στην άμεση ατζέντα και δεν αναμένω να συμβεί στο άμεσο μέλλον».

Επιπλέον, ανέφερε πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως μπορεί να αποτραπεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσω της διπλωματίας».

Παρά τις διαφορές μας, υπάρχει υποστήριξη για συζητήσεις σχετικά με τον έλεγχο των όπλων, υποστήριξε ο Γερμανός ηγέτης για να προσθέσει πως η Δύση είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα με κυρώσεις στη ρωσική επιθετικότητα αλλά «ακόμα ελπίζω πως μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό μέσω του διαλόγου».

Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ

Δύο από τους πιο νευραλγικούς «παίχτες» στην κρίση της Ανατολικής Ευρώπης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνεκ και ο Ρώσος ομόλογος του, Σεγκέι Λαβρόφ, θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη του, η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να «απαντήσει» στη ρωσική επιθετικότητα, εφόσον χρειαστεί, διαβεβαιώνοντας όμως ότι ο στόχος του είναι να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση.

Ο Μπλίνκεν επίσης ότι θα ήταν καταστροφή εάν δεχόταν επίθεση το Κίεβο, μια πόλη τριών εκατομμυρίων κατοίκων. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα υπάρχουν απώλειες και μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, αφού οι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να καλωσορίσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

G7: Κανένα σημάδι μείωσης της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7) δεν καταγράφουν κανένα σημάδια αποκλιμάκωσης των στρατιωτικών δυνάμενων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοινωθέν των G7 που εξέδωσε το βρετανικό ΥΠΕΞ, «καλούμε τη Ρωσία να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, να προχωρήσει σε απόσυρση σημαντικού αριθμού των δυνάμεων που έχει στα σύνορα και να υπακούσει στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου».

Ακόμα, στο ανακοινωθέν τονίζεται «δεν έχουμε καμία απόδειξη για απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, που είχε ανακοινώσει η Ρωσία».

Αυστηρές προειδοποιήσεις των Αμερικανών στη Μόσχα

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου, υπογράμμισε πως οι αναφορές της Ρωσίας για αποκλιμάκωση της έντασης στην ουκρανική μεθόριο «δεν συνάδουν καθόλου με τις πράξεις της Ρωσίας».

Η ίδια σημείωσε πως «εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα επιβάλουν σημαντικές οικονομικές κυρώσεις» στη Μόσχα.

Ακόμα, η Χάρις τόνισε πως δεν θα σταματήσουν τα πακέτα οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ σημείωσε πως η χώρα της θα ενισχύσει την παρουσία του NATO προς ανατολάς.

"Σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας είμαστε πιο κοντά. Σήμερα είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μας. Και σήμερα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι για το όραμά μας. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ισχύς μας. Γιατί βρίσκεται στην ενότητά μας. Όπως έχουμε δείξει πάντα χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη δύναμη να χτίσεις κάτι από ό,τι χρειάζεται για να το γκρεμίσεις»

Η Χάρις υποστήριξε ότι η Ρωσία ακολουθεί μια δοκιμασμένη συνταγή κατασκευάζοντας μια απειλή και στη συνέχεια διαψεύδοντας ότι συμβαίνει κάτι με τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία συνδέει τις θέσεις της με την ασφάλεια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του, Ζαν Ιβ Λεντριάν, με αντικείμενο την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ τόνισε πως η αγνόηση των «νόμιμων» αιτημάτων που έχει καταθέσει η Ρωσία βλάπτει τη σταθερότητα στην Ευρώπη και γενικότερα παγκοσμίως, τονίζοντας πως όλες οι χώρες πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για «ίση και ενιαία ασφάλεια».

Επίδειξη δύναμης από τον Πούτιν

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέβλεψε ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Ρώσου προέδρου.

Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ θαλάσσιους και χερσαίους στόχους στο πλαίσιο στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες.

Την ίδια ώρα, η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε σήμερα έρευνα σχετικά με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ένα ουκρανικό βλήμα εξερράγη στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας περίπου 1 χλμ. από τα σύνορα, ανέφερε η υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Η ΕΕ «στοχεύει» στην ενέργεια και την τεχνολογία της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε από το Μόναχο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοι της έχουν ήδη ετοιμάσει πλάνο κυρώσεων προς τη Ρωσία, σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε πως οι κυρώσεις θα αφορούν τους κλάδους της τεχνολογίας και της ενέργειας της Ρωσίας.

«Οι κυρώσεις μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για τη Μόσχα, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης. Το σκεπτικό του Κρεμλίνου, που έρχεται από μια "σκοτεινή" περίοδο της Ιστορίας, μπορεί να κοστίσει στη Ρωσία ένα λαμπρό μέλλον».

Ακόμα, η επικεφαλής της Κομισόν σημείωσε πως «προχωρούμε σε δράσεις ώστε να κάνουμε την ΕΕ περισσότερο ενεργειακά ανεξάρτητη», εννοώντας την πρόθεση των Βρυξελλών για μείωση της εξάρτησης που έχει η Ένωση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μιλώντας στη Διάσκεψη, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε πως η χώρα του θέλει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της στο NATO.

Δεν αρκούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, τονίζει η Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε από το Μόναχο πως οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν αρκούν από μόνες τους για να αποτρέψουν τη Μόσχα.

Ο ίδιος σημείωσε «λάβαμε τέτοια μέτρα το 2014 (με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία) και είδαμε πως δεν αποτρέπουν τη ρωσική επιθετικότητα».

Ακόμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα του είναι πρόθυμη να εργαστεί με τον πρόεδρο Πούτιν για τις ανησυχίες που έχει σχετικά με το σχέδιο ελέγχου των όπλων που έχει θέσει το NATO προς τη ρωσική πλευρά.

Μήνυμα Στόλτενμπεργκ για «περισσότερο NATO» στα ουκρανικά σύνορα

Σε παρέμβαση του στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας και ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο» ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας το αίτημα της Μόσχας για μείωση των δυνάμεων του NATO στην Ανατολική Ευρώπη, ο Νορβηγός αξιωματούχος είπε πως «η Ρωσία θα δει περισσότερο NATO εάν επιμένει στην πολιτική του "λιγότερο NATO στα σύνορα"».

Ακόμα, ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει.

Η Πολωνία έτοιμη για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Την πρόθεση της Βαρσοβίας να παρέχει επιπλέον αμυντικά όπλα στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέσκι.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διάσκεψη στο Μόναχο, ο Μοραβιέσκι ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε επιπλέον ποσότητες αμυντικών όπλων που θα χρησιμοποιηθούν για την άμυνα του εδάφους της Ουκρανίας, των πόλων, των κατοίκων και των περιοχών της Ουκρανίας, απέναντι στις επιθετικές κινήσεις του ρωσικού στρατού».

Οι χώρες της Βαλτικής ζητούν στρατιωτική βοήθεια από τους Αμερικανούς

Παράλληλα, οι χώρες της Βαλτικής ζητούν μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των δυνάμενων του NATO και των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Υπάρχει μια πιθανότητα αν η Ουκρανία πέσει οι χώρες της Βαλτικής να είναι οι επόμενες» είπε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Κάλε Λάανετ, στο Reuters σε συνέντευξή του έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία), πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά σήμερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη και βασίζονται στο ΝΑΤΟ για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διατηρούν πολλά μαχητικά στην περιοχή στο πλαίσιο μιας εναλλασσόμενης αποστολής επιτήρησης του εναέριου χώρου από το 2004.

«Περιπολούν στον εναέριο χώρο, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να επιτεθούν ή να προστατεύσουν. Αλλά πρέπει να συζητήσουμε για την αντιαεροπορική άμυνα, αυτό σημαίνει ότι, στην περιοχή μας, (χρειάζονται) περισσότερα μαχητικά. Πρέπει να γεμίσουμε το κενό των δυνατοτήτων μας», είπε ο υπουργός.

Ο Όστιν δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της στη Βαλτική αλλά αρνήθηκε να απαντήσει αν θα συμφωνήσει στο αίτημα για αποστολή επιπλέον στρατευμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πακέτο προμηθειών βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία για τον άμαχο πληθυσμό

Ουκρανία: Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider