Άνοιξε η πλατφόρμα για ευπαθείς - «Σκληρές» αποφάσεις για επίταξη γιατρών- «Μαλακό» άνοιγμα με ασφάλεια

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε η πλατφόρμα για ευπαθείς - «Σκληρές» αποφάσεις για επίταξη γιατρών- «Μαλακό» άνοιγμα με ασφάλεια
Προ των πυλών για σκληρές αποφάσεις σε ότι αφορά την επίταξη ιδιωτών γιατρών καλείται να λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Προ των πυλών για σκληρές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την επίταξη ιδιωτών γιατρών βρίσκεται η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, καθώς τα νοσοκομεία της Αθήνας αντιμετωπίζουν οριακές καταστάσεις. Την ίδια στιγμή δια του Νίκου Χαρδαλιά, σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθεί το «μαλακό» άνοιγμα με έμφαση στους ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους όπως υπερτοπικοί χώροι πρασίνου, παραλίες, και αρχαιολογικοί χώροι, ενώ καθώς μεγαλώνει η μέρα, θα μεγαλώσει κατά δύο ώρες και η δυνατότητα για βόλτες έως τις 21:00 το σαββατοκύριακο. Εν τω μεταξύ ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων- πληροφορίες για τις κατηγορίες των νοσημάτων μπορεί να βρει κανείς στο emvolio.gov.gr, ενώ ήδη τα πρώτα λεπτά 80.000 πολίτες, που έχουν άυλη συνταγογράφηση, έλαβαν το πολυπόθητο SMS με το ραντεβού.

Σε όσους επιμένουν να μιλούν για lockdown που δεν δουλεύει, από πλευράς κυβέρνησης δεν παραλείπουν να απαντούν ότι αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι θα βρίσκονταν σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο. Αυτό που αναζητείται και θα εξεταστεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι, όπως εξήγησε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη «εργαλεία» για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Εργαλεία που αφενός θα λειτουργούν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης της κόπωσης των πολιτών και ταυτόχρονα θα ευθυγραμμίζονται με την ανάγκη αποφυγής συγκεντρώσεων σε σπίτια και άλλους εσωτερικούς χώρους. Πρόκειται ουσιαστικά για προσαρμογές που κρίνονται απαραίτητες λόγω της κούρασης των πολιτών, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η διάρκεια των ημερών μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται, καθιστώντας εφικτή την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Αυτό πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και χωρίς να ανατρέπεται η στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αναμένεται να ανοίξουν και τα κομμωτήρια από Δευτέρα, καθώς οι εκτιμήσεις είναι πως υπάρχει μεγάλη παράνομη κινητικότητα σε σπίτια για παροχή τέτοιων υπηρεσιών που κάνει τα πράγματα χειρότερα. «Δεν γίνεται να κυκλοφορούν τόσοι πολλοί κουρεμένοι τριγύρω και να μιλάμε για κλειστά κομμωτήρια» όπως τονίζουν αρμοδίως.

Επίταξη για 200 γιατρούς

Εάν δεν υπάρξει οικειοθελής συνδρομή ιδιωτών γιατρών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα συνταγματικώς προβλεπόμενα για την επίταξη των υπηρεσιών τους, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην έκκληση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ανταποκρίθηκε σχετικά μικρός αριθμός , περίπου 55. Για τη στελέχωση των μονάδων που αναλαμβάνουν τα περιστατικά Covid χρειάζονται τουλάχιστον 200 πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί.

Εμβόλιο AstraZeneca

Στο μέτωπο του εμβολιασμού και καθώς η Ελλάδα επέλεξε να συνεχίσει αδιάλειπτα τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου προκάλεσε ανακούφιση, καθώς τα πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζεται κανονικά. Σήμερα θ ανοίξει η πλατφόρμα για το πρώτο κύμα ευπαθών ομάδων όπως ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυβέρνηση έχει δικαιωθεί για την επιλογή της να μην αναστείλει τους εμβολιασμούς. Σημειώνεται ότι η Ιταλία, που είχε αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, από ξεκινάει ξανά τη χορήγησή του από σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider