Οικονομία | Ελλάδα

Η εστίαση ένα χρόνο μετά, αποτίμηση και προοπτικές

Έχουν περάσει κοντά 14 μήνες από την εμφάνιση του covid-19 και οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία είναι ορατές.

Έχουν περάσει κοντά 14 μήνες από την εμφάνιση του covid-19 και οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία είναι ορατές. Περισσότερα από 40 δισ. ευρώ απώλειες στο σύνολο της αγοράς , ένα νέο ιδιωτικό χρέος που πλησιάζει, αν δεν ξεπέρασε τα 30 δες προστίθεται στο ιδιωτικό χρέος των μνημονίων. Ο μεγάλος ασθενής αυτής της πανδημίας σε επίπεδο οικονομίας η εστίαση. Ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης στην χώρα με περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους καταγράφει μείωση του κύκλου εργασιών 37.7% και η μείωση αφορά μόνο το 2020 και σ’ αυτή να προστίθεται η μείωση του 2021 από τους 4 μήνες lockdown του 2021.

Ας δούμε μερικά στοιχεία για τον κλάδο εστίασης, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και ευρήματα από την εξαμηνία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ.

  • Αριθμός επιχειρήσεων κλάδου εστίασης: 80.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος) 
  • Σύνολο απασχολούμενων: 432.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος)
  • Σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων: 354.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος)

(Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2018)

  • Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 € ή κατά 37,7%.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020. 
  • Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

  • Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά.

Με αυτά τα δεδομένα ο κλάδος υποδέχεται την Δευτέρα 3 Μαΐου, τους πελάτες, με την δυναμικότητα του μειωμένη κατά 50 ,  με περιορισμένο ωράριο (κλείσιμο στις 22.45), με ότι συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο βράδυ, με απαγορευμένη την χρήση μουσικής (άγνωστες οι βουλές των μελών της επιτροπής), χωρίς χρηματοδότηση μια και το πρόγραμμα του κεφαλαίου επανεκκίνησης θα ανοίξει στις 10/5/21 ( η εκταμίευση πότε?) και την καταναλωτική δύναμη των πολιτών μειωμένη. Η εστίαση μπορεί και να επιβιώσει και να διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας , να δημιουργήσει και νέες, να συμβάλλει στο τουρισμό με την Ελληνικό  Γαστρονομικό Πολιτισμό με γεύσεις και συνταγές  που έρχονται από αιώνες, να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους της οικονομίας μας με συγκριτικό πλεονέκτημα , την μοναδικότητά της, αρκεί να στηριχθεί   από την Κυβέρνηση και τους επόμενους μήνες.  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: