Να «μαζέψει» τις δηλώσεις Thomsen επιχειρεί η ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να «μαζέψει» τις δηλώσεις Thomsen επιχειρεί η ΕΕ

Να αποσυνδέσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα από την προσφυγική και να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Poul Thomsen περί νέου γύρου περικοπών επιχείρησε με παρέμβασή του το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benoit Cœure, τονίζοντας ότι «η ελληνική κρίση έχει τελειώσει, εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις του τρίτου πακέτου διάσωσης».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο κ. Cœure υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες στην Αθήνα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε». Το θέμα δεν αφορά πλέον «τους θεμελιώδεις στόχους αλλά την εφαρμογή» και για αυτό, συνέχισε, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Αύγουστο. «Και στην ΕΚΤ θέλουμε να συνεχίσει το ΔΝΤ να στηρίζει αυτήν την πορεία», προσέθεσε.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαιώνει τις αποστάσεις που θέλησε να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις συντάξεων.

Ερωτηθείς εάν η προσφυγική κρίση επηρεάζει την ανάκαμψη στην Ελλάδα, ο κ. Cœure απάντησε ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται το ερώτημα αν η χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της με το προσφυγικό. «Είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να καταστεί ισχυρότερη η οικονομία, ανεξάρτητα από την προσφυγική κρίση. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να κάθε περίπτωση να μεταρρυθμίσει βιώσιμα το συνταξιοδοτικό σύστημά της», επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι δηλώσεις του Thomsen έχουν εγείρει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, δοκιμάζοντας παράλληλα και τα ανακλαστικά της Κομισιόν που παρενέβη δια της εκπροσώπου του επιτρόπου Pierre Moscovici την Παρασκευή για να επιβεβαιώσει ότι οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα τα ήδη συμφωνημένα.

Γιάννης Δραγασάκης: Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αντίδραση της κυβέρνησης στις πιέσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα, με τον Γιάννη Δραγασάκη να χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής «καταστροφικά και εκτός συμφωνίας» τα όσα εισηγείται ο Αμερικανός αξιωματούχος

«Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» διαμηνύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής και τονίζει ότι ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις, για 12η φορά τα τελευταία χρόνια, πέραν του ότι θα ήταν ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, θα διακινδύνευε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν ακόμη νέο υφεσιακό κύκλο.

«Η κόκκινη κλωστή μας είναι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος», σημειώνει, εξηγώντας ότι το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού είναι υπαρκτό, σοβαρό και, αν δεν βρεθούν τώρα κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις, οι επόμενες επιλογές θα είναι πολύ πιο επώδυνες.

«Ο πόλεμος κατά της διαπλοκής και ο μεγάλος μετασχηματισμός του κράτους που μόλις αρχίζει, πρέπει να συνδεθούν από τώρα κιόλας με μια βαθιά μεταρρύθμιση του ίδιου του πολιτικού συστήματος, ωθώντας το στην ανασύνθεσή του με μοχλό την πίεση της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επανεξέταση της λογικής του μπόνους. Βασικό κριτήριο των αλλαγών πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους θεσμούς άσκησής της».

Ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι «σε κρίσιμη καμπή βρισκόμαστε όχι μόνον εμείς, αλλά όλη η Ευρώπη και ο κόσμος συνολικά. Γι αυτό και λύσεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο Προσφυγικό μπορούν να υπάρξουν μόνο στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες κλίμακες». Ξεκαθαρίζει ότι «δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού από τη Σένγκεν» και πως «το κλείσιμο των συνόρων θα έχει βαριές συνέπειες για τη χώρα που θα το επιχειρήσει».

Δηλώνει τέλος, ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα εκλογών εφόσον διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νωπή λαϊκή εντολή και η πολιτική της κινείται στο πολιτικό πλαίσιο της εν λόγω εντολής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider