Οικονομία | Ελλάδα

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Moody’s, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Μπορεί η αναβάθμιση να είχε προεξοφληθεί, ωστόσο αποπνέει αισιοδοξία, καθώς επιβεβαιώνει πως η ελληνική οικονομία, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έχει ήδη «γυρίσει σελίδα».

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε σε Caa2, από Caa3 προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά και το outlook σε θετικό από σταθερό προηγουμένως.

Ταυτόχρονα, ο οίκος επιβεβαίωσε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε Not Prime (NP).

Όπως επισημαίνει ο οίκος στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, οι λόγοι που τον ώθησαν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξής:

- Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ εντός των ερχόμενων ημερών. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στέλνει ένα θετικό σήμα σε ό,τι αφορά το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

- Η βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας – η οποία ξεκινά από την υπεραπόδοση που καταγράφηκε το 2016 – και η οποία μπορεί να ανατρέψει την (ανοδική) τάση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ. Ο οίκος προβλέπει σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ το 2017 και σταδιακή μείωσή του από το 2018 και έπειτα, όσο η χώρα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.

- Οι συνεχείς ενδείξεις περί σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Η Moody's προβλέπει ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία και για το τρέχον έτος, 2017, καθώς και για το επόμενο, 2018.

Όπως εξηγεί σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο οίκος, η απόφασή του να αναβαθμίσει και το outlook της ελληνικής οικονομίας – σε θετικό – αντανακλά την πεποίθηση πως έχουν βελτιωθεί οι προσδοκίες για επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει την πιθανότητα η Ελλάδα να κερδίσει ελάφρυνση του χρέους της.

Σύμφωνα με τη Moody’s, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας έχει μειωθεί, ωστόσο, όπως προειδοποιεί οι κίνδυνοι για τη χώρα – οικονομικοί, δημοσιονομικοί και πολιτικοί – παραμένουν αυξημένοι, ιδίως σε ό,τι αφορά σενάρια καθυστέρησης στην εφαρμογή σημαντικών μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.