Οικονομία | Ελλάδα
Βάσω Αγγελέτου

Τη δέσμευσή της EBRD να συνδράμει την Ελλάδα στην προσέλκυση επενδυτών επανέλαβε ο Αλέν Πιλού, αντιπρόεδρος Τραπεζικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης στη διάρκεια της Ετήσιας Συνόδου στη Λευκωσία.

«Ο ρόλος μας είναι να διευκολύνουμε και να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις σε συνεργασία με ελληνικές και ξένες εταιρείες», δήλωσε ο αξιωματούχος της EBRD στη διάρκεια της παρουσίασης για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

«Συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, ώστε η συνεισφορά μας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να μεγιστοποιηθεί στη διάρκεια της [5ετούς] παρουσίας μας στη χώρα», δήλωσε ο κ. Πιλού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ευκαιρίες για επενδύσεις προσφέρουν μια σειρά από τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο χρηματοοικονομικός κλάδος, ο τουρισμός, οι υποδομές, η ενέργεια και επανέλαβε τη στήριξη της EBRD στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. «Είμαστε πολύ πρόθυμοι να στηρίξουμε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις», σημείωσε.

Η αναπτυξιακή τράπεζα ξεκίνησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2015 με στόχο τη στήριξη της χώρας για να ξεπεράσει τη σφοδρή κρίση των προηγούμενων ετών. Στις προτεραιότητές της όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ενθάρρυνση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων, η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και η εμβάθυνση της ενοποίησης στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου σε έργα ενέργειας, υποδομών και στον χρηματοοικονομικό τομέα, μεταξύ άλλων. Τελευταία επένδυση της Τράπεζας είναι η πλατφόρμα διαχείρισης κόκκινων δανείων Pillarstone Greece, η οποία έλαβε σήμερα άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως δήλωσε στο Reuters την Τρίτη, και επιβεβαίωσε στο insider.gr η επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα, Σαμπίνα Τζιούρμαν, στόχος της Τράπεζας είναι η επένδυση 1 δισ. ευρώ επιπλέον στη χώρα έως το 2018, εφόσον βέβαια δοθούν ευκαιρίες που πληρούν τις προϋποθέσεις της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.