Παπαδημητρίου: Υλοποιούμε από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαδημητρίου: Υλοποιούμε από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων

Τη διετία 2016-2017 η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων διεθνώς (COSCO, περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κ.α.), δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου από το βήμα του Επιχειρηματικού Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης στη Λευκωσία.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να επιφέρουν διευρυμένα οφέλη στους τομείς των υποδομών, logistics, κατασκευών και ψυχαγωγίας. Ήδη, στον κρατικό προϋπολογισμό τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για το 2016 υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ και στα 2 δισ. το 2017, προσέθεσε.

Αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, ότι την τριετία 2015-2017, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι τα σχεδόν τα διπλάσια από την προηγούμενη τριετία. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι εταιρείες που ιδιωτικοποιήθηκαν το 2016 αναμένεται να προβούν σε επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2017.

Το 2017 θα είναι το πρώτο έτος πραγματικής ανάπτυξης

Το 2017 θα είναι το πρώτο έτος πραγματικής ανάπτυξης μετά από επτά χρόνια ύφεσης, εκτίμησε ο υπουργός και σημείωσε ότι μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (SLA) τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν ράλι.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα περά από την ανάπτυξη 2% που αναμένει η EBRD για το 2017 παρουσιάζει βελτίωση σε μια σειρά οικονομικούς δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η τουριστική κίνηση και οι εξαγωγές. «Η χώρα γίνεται κέντρο εμπορευματικών μεταφορών και ενεργειακός κόμβος».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι παραμένουν διαθρωτικά εμπόδια στην ελληνική οικονομία και πρόσθεσε πως η βελτίωση των εξαγωγών δεν ήταν ανάλογη της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας που προήλθε κυρίως από την μείωση του κόστους εργασίας.

Μιλώντας για τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σημείωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) βρίσκονται σε τροχιά προόδου και σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει σημαντικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

O ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες (νέος Αναπτυξιακός Νόμος, νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων κλπ.) για την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενεργοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Σχέδιο Γιούνκερ, Αναπτυξιακός Νόμος κλπ.) και δίνοντας προτεραιότητα στην καινοτομία και στη στήριξη της υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ο υπουργός συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο «Investment Outlook Session» για Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις εργασίες της Συνόδου.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου σημείωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ρευστότητα στην αγορά είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων δανείων» που έχουν τεθεί από την ΤτΕ θα επιτευχθούν. «Εύχομαι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι επενδύσεις», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μια «ευλογημένη χώρα» με ζωτικής σημασίας γεωπολιτική θέση η οποία όμως έχει κάνει σοβαρά λάθη στο παρελθόν καθώς η κοινωνία δεν ευνοεί τις επενδύσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Εκ μέρους του Ομίλου Κοπελούζου, ο διευθυντής εταιρικής χρηματοδότησης Ιωάννης Αράπογλου, υπογράμμισε τη σημαντική θετική επίδραση που αναμένεται να έχει η επένδυση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σε συνεργασία με τη Fraport στην ελληνική οικονομία, επικαλούμενος τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών που έχουν γίνει. Ειδικά στον τομέα της απασχόλησης, ο κ. Αράπογλου σημείωσε ότι το έργο ιδιωτικοποίησης αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 80.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 27.000 θα δημιουργηθούν φέτος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συμβολική αξία αυτής της μαζικής επένδυσης στα μάτια των ξένων επενδυτών που, κατόπιν της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών και της συμφωνίας με τους δανειστές, εξετάζουν πιο στενά την Ελλάδα. Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που θα έχει σημαντικά οφέλη στην προσέλκυση επενδυτών, τόνισε.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε, με τη σειρά του, στη διαδικασία μετασχηματισμού που βρίσκεται ο όμιλος, ώστε από οικογενειακή επιχείρηση να εξελιχθεί σε εταιρεία που πληροί όλα τα σύγχρονα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, Όπως εξήγησε, όλες οι δραστηριότητες του ομίλου συγχωνεύονται σε μία, ώστε να διασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια για τους μετόχους και τα εμπλεκόμενα μέρη,

Ο μετασχηματισμός αυτός αποτελεί μια νέα τάση στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως επιβεβαίωσε ο Θεόδωρος Φέσσας που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ.

Σε επίπεδο εκτιμήσεων για το 2017, ο κ. Καπελούζος αποκάλυψε ότι αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών στα 1,5 δισ. ευρώ και αύξηση των κερδών προ φόρων στα 200 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της EBRD, τέλος, ο Αλέν Πιλού, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος στον τομέα της Τραπεζικής, επισήμανε ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της αναπτυξιακής τράπεζας για την Ελλάδα είναι η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω των κεφαλαιαγορών και του τραπεζικού δανεισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, η EBRD στηρίξει τις ομολογιακές εκδόσεις υγιών ελληνικών εταιρειών, καθώς και τη χρηματοδότηση της καινοτομίας στην Ελλάδα. Επισήμανε, τέλος, το ενδιαφέρον της EBRD για επένδυση σε μεγάλα έργα ιδιωτικοποιήσεων, όπως είναι ο ΟΛΘ και η Μαρίνα Αλίμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider