Οικονομία | Ελλάδα
Θανάσης Κουκάκης

Εντός της ημέρας θα αποφασιστεί το εάν υφίστανται οι προϋποθέσεις προκειμένου να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι πιστωτές να επιβεβαιώσουν πως το ακανθώδες προαπαιτούμενο που σχετίζεται με τη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων έχει υλοποιηθεί.

Οι δανειστές απαιτούν μια περικοπή της τάξεως του 40% στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη διαγνωστικών εξετάσεων, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι και χθες δεν είχε ξεκαθαρίσει το εάν είναι σύμφωνη να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, καθώς ολόκληρο το κόστος θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους.

Για το ζήτημα αυτό διεξήχθη χθες το βράδυ και τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης –θεσμών.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ επικρατούσε σύγχυση για το συγκεκριμένο θέμα με πηγές του Ευρωσυστήματος να υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τη σύγκληση του ΔΣ του ESM για σήμερα και κυβερνητικά στελέχη να καθησυχάζουν ότι η δόση θα δοθεί κανονικά.

«Σε αυτό το σημείο είναι αδύνατο να πούμε αν το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης για να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ», ανέφερε στο insider.gr κοινοτικός αξιωματούχος.

Κυβερνητική πηγή ωστόσο εξέφραζε χθες το βράδυ τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει συμφωνία για τις διαγνωστικές εξετάσεις και ότι οι πιστωτές θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχη αισιοδοξία εξέφραζαν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως η τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα γίνει σήμερα κανονικά.

H υπουργική απόφαση για την ανακοστολόγηση προς τα κάτω των διαγνωστικών εξετάσεων είναι η μία από τις τρεις εκκρεμότητες, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο EuroWorking Group της Πέμπτης. Οι άλλες δύο αφορούν στην έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του claw back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και στη μεταφορά των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Και τα δύο αυτά προαπαιτούμενα έχουν δρομολογηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: