Οικονομία | Ελλάδα

IOBE: Τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες – Τι θα επηρεάσει το οικονομικό κλίμα

Κώστας Κετσιετζής

Σε σταθερά επίπεδα παραμένει το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας με τις επιχειρηματικές προσδοκίες να βρίσκονται επίσης σταθερά σε καλύτερο επίπεδο από την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία όμως βελτιώθηκε τον Απρίλιο, δείχνοντας πως και οι καταναλωτές αρχίζουν να βλέπουν «φως στο τούνελ», αν και αναμένονται και άλλες ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος και παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον, οι τρέχουσες ενδείξεις για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι θετικές και συνολικά ο τομέας αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, και να συνεισφέρει ισχυρά σε πλήθος κλάδων που συνδέονται αμέσως ή εμμέσως με αυτόν.

Ταυτόχρονα, η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντική σε κρίσιμες πλευρές της οικονομίας και στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης και σταδιακά η επίδραση του προγράμματος, όπως και άλλων ευρωπαϊκών πόρων, αναμένεται να είναι ισχυρότερη κατά την επόμενη διετία.

Όμως, από την άλλη πλευρά, η οικονομία βρίσκεται σε μια καμπή όπου πολλά από τα μέτρα παρέμβασης ή στήριξης που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να αποσύρονται και να επανέρχεται μια κανονική λειτουργία.

Συνολικά, σχολιάζει το ΙΟΒΕ «η οικονομία κινείται σε μια σταθερή τροχιά και περισσότερο θετικά από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, όμως η εξέλιξη των πραγματικών εισοδημάτων και των συνολικών προοπτικών της οικονομίας θα εξαρτηθεί μεσοπρόθεσμα από τις επιλογές της οικονομικής πολιτικής καθώς και τις σημαντικές προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον».

Βελτιώνονται οι εκτιμήσεις των καταναλωτών

Τον Απρίλιο σημειώθηκε βελτίωση των εκτιμήσεων από την πλευρά των καταναλωτών, με τον σχετικό δείκτη όμως να παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ειδικότερα, οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προηγούμενους 12 μήνες αποκλιμακώθηκαν έντονα τον προηγούμενο μήνα. Το 60% (από 68%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 4% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση

Αντίστοιχα, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκαν ήπια τον Απρίλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις - 36,7 (από -42,3) μονάδες τον Μάρτιο. Το 51% (από 57%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 6% προβλέπει μικρή βελτίωση.

Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε μικρή υποχώρηση τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις - 41,0 (από –42,3) μονάδες. Το 59% των καταναλωτών προέβλεψε εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 22% (από 19%) το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Όμως οι καταναλωτές αναμένουν συνέχιση των ανατιμήσεων. Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες κλιμακώθηκε ήπια τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις +28,6 μονάδες, έναντι +23,0 μονάδων τον Μάρτιο. Το 56% (από 52%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 17% (από 16%) αναμένει σταθερότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: