Οικονομία | Ελλάδα

Πληθωρισμός: «Πάτησε φρένο» στο 1,8% τον Ιούνιο

Κώστας Αποστολόπουλος

Αποκλιμάκωσης συνέχεια για τον ετήσιο πληθωρισμό τον μήνα Ιούνιο όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 1,8% έναντι 2,8% τον Μάιο.

Για άλλη μία φορά, «βαρίδι» στην αύξηση του γενικού δείκτη αποτέλεσε η τιμή του φυσικού αερίου το οποίο σημείωσε και την μεγαλύτερη μείωση κατά 54,7% με τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο θέρμανσης να ακολουθούν κατά 21,7% και 20,7% αντίστοιχα. Αντίθετα, την ανοδική τους πορεία συνέχισαν οι τιμές των τροφίμων οι οποίες επιτάχυναν κατά 12,2%. 

Καταγράφηκαν ανατιμήσεις 13% σε αναψυκτικά/νερό, 14% στα λαχανικά, 15% στα γαλακτοκομικά, 14% στα λάδια και 9,5% στα δημητριακά ενώ αυξήσεις 18,8% σημείωσαν και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Συνολικά, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την τάση επιβράδυνσης των πληθωριστικών πιέσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 2,7%.

Η διαφορά με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν πλέον είναι... χαώδης καθώς τότε είχε καταγραφεί στο 12,1%.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, ενώ ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 - Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 - Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,0% έναντι αύξησης 6,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 - Ιουνίου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2020 - Ιουνίου 2021.

Στο κομμάτι του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, η αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση ανήλθε στο 4,9%, επιβραδυνόμενη από την αύξηση 6,7% τον Μάιο.

Η εικόνα ανά κλάδο

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 1,8% τον μήνα Ιούνιο 2023 προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:    

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:  

  • 12,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά,     κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.  
  • 3,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 5,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.  
  • 7,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.  
  • 7,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 3,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
  • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 6,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.  
  • 4,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας,  άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.    

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:  

  • 11,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
  • 7,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς.
  • 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
     

Εναρμονισμένος δείκτης και μισθώματα

Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίζει τη Eurostat κάνοντας λόγο για αύξηση 2,8%. Συγκεκριμένα, ο ΕνΔΤΚ του μηνός Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,8% έναντι αύξησης 11,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον Μάιο 2023, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι αύξησης 2,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 - Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 - Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,5% έναντι αύξησης 5,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 - Ιουνίου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2020 - Ιουνίου 2021.

Άκομα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την υπηρεσία, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Ιούλιο 2023 διαμορφώθηκε σε 1,4% (αύξηση ένα και τέσσερα δέκατα τοις εκατό) επί του καταβαλλόμενου μισθώματος. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: