Ντε Γκαλό: Ξεπέρασε το peak ο πληθωρισμός στη Γαλλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντε Γκαλό: Ξεπέρασε το peak ο πληθωρισμός στη Γαλλία
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ένα μέτρο για τις ετήσιες αλλαγές στις τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο.

Ξεπέρασε το peak ο πληθωρισμός στη Γαλλία δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Είπαμε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο αποκορύφωμα του κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου», είπε κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Γαλλικής Αρχής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης (ACPR). «Είμαστε πολύ πιθανώς εκεί. Είναι μάλιστα πιθανό να έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του και έτσι ο πληθωρισμός να πέσει στη Γαλλία, όπως είπαμε, από τώρα έως το τέλος του έτους, ακόμη κι αν δεν είναι επαρκής η πτώση».

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ένα μέτρο για τις ετήσιες αλλαγές στις τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο. Αυτή είναι μια πιο απότομη επιβράδυνση από το 6,4% που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.

Ο Βιλερουά Ντε Γκαλό, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ότι υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση στα στοιχεία του υποκείμενου πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια: «Μέρος αυτού μπορεί αναμφίβολα να αποδοθεί στις πρώτες επιπτώσεις της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε, προσθέτοντας: «Αλλά το λέω με επιφύλαξη».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης το περασμένο έτος και αναμένεται ευρέως να συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης με δύο ακόμα βήματα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είπαν ότι μπορεί επίσης να χρειαστεί μια άλλη κίνηση τον Σεπτέμβριο.

«Πιστεύω ότι ο σημερινός αριθμός είναι ένα επιπλέον σημάδι ότι, αντί για το επίπεδο του τελικού επιτοκίου, το οποίο έλκει μεγάλη προσοχή, είναι σημαντικό το πόσο θα παραμείνουμε εκεί», πρόσθεσε ο τραπεζίτης.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Άνω των εκτιμήσεων η ανάπτυξη της οικονομίας στο α' τρίμηνο

ΕΚΤ: «Εύθραυστες» οι προοπτικές της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - Ποιους κινδύνους επισημαίνει

Cryptos: Στα σκαριά πλατφόρμες ψηφιακών συναλλαγών από μεγάλα ονόματα του τραπεζικού κλάδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider