Μια επιταγή με το χρηματικό ποσό των 91.500 ευρώ παρέδωσε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στον πρόξενο της Τουρκίας, Σερκάν Γκεντίκ στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΒ), Αντώνης Σιάρκος προκειμένου το ποσό να παραδοθεί στους σεισμόπληκτους της περιοχής Καχρανμαράς, Γκαζιαντέπ και Αδάνων όπου είναι εγκατεστημένα τα 2/3 της κλωστοϋφαντουργίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του voria.gr, η Ελλάδα εξάγει τόνους βαμβάκι προς τα εκκοκκιστήρια της συγκεκριμένης περιοχής στην Τουρκία, ύψους 300 εκ. ευρώ και όπως είπε ο κ. Σιάρκος η κίνηση των μελών της ΠΕΕΒ να παραδώσουν την επιταγή, πέρα από συμβολική είναι και «μια ουσιαστική πράξη για να ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον σεισμό, να τους βοηθήσουμε, να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση».
«Είναι μια στήριξη βοήθειας στον συνεργαζόμενο κλάδο και στις οικογένειές τους που εργάζονται στα κλωστοϋφαντουργία, τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό» τόνισε ο κ. Σιάρκος.
Από την πλευρά του ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Σερκάν Γκεντίκ, που παρέλαβε την επιταγή των 91.500 ευρώ δήλωσε ευγνωμοσύνη και ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της ΠΕΕΒ για την κίνηση.
«Είναι μεγάλη τιμή να δέχομαι αυτή την βοήθεια από εσάς και αυτό δείχνει την διάθεση για καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Εδώ θεωρείται σπίτι όλων μας των φίλων οπότε συνεχώς η πόρτα μας είναι ανοιχτή και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε οτιδήποτε μπορούμε. Είμαστε γείτονες λαοί που έχουν τις ίδιες ρίζες. Βρεθήκαμε σε μια ας πούμε λυπηρή εκδήλωση αλλά να ξέρετε ότι είμαστε πάντα δίπλα σας στα θέματα που έχουν σχέση με τις εμπορικές σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, κ. Κατερίνα Τσαπικίδου η οποία κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει τη γείτονα χώρα αμέσως μετά τον σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου τονίζοντας ότι «δεν περιορίστηκε μόνο στις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών», που έσπευσαν και επιχείρησαν στον απεγκλωβισμό καταπλακωμένων στα συντρίμμια ατόμων αλλά «η ελληνική συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας αναδείχτηκε και κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ η χώρα μας ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε με αίσθημα αλληλεγγύης στο αίτημα των τουρκικών αρχών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Στις εξαγωγές βάμβακος της Ελλάδας προς την Τουρκία ύψους 300 εκ. ευρώ αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ΥΠ.ΕΞ. στη Θεσσαλονίκη, κ. Αλέξανδρος Αλεξιάδης επισημαίνοντας τους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών, ενώ συνεχάρη την ΠΕΕΒ για την κίνηση τους αυτή.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Λεβέντ Σαντίμ του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που μίλησε για τις μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις αλλά και τις ουσιαστικές φιλίες που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών όλα αυτά τα χρόνια.