Οικονομία | Διεθνή

ΒοΕ: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας - «Παράθυρο» για νέες κινήσεις

Newsroom

Στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), ακολουθώντας τη «γραμμή» των Κεντρικών Τραπεζών για νομισματική σύσφιξη, με σκοπό την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Η BoE, μετά το απρόσμενο «άλμα» που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στη Βρετανία και με φόντο την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, αύξησε τα επιτόκια στο 4,25%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. 

Παράλληλα, προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία φαίνεται να αποφεύγει την ύφεση, με τον πληθωρισμό πάντως να εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας άνοιξε, παράλληλα, «παράθυρο» για νέες αυξήσεις, εάν ο πληθωρισμός επιμείνει.

«Εάν υπάρχουν στοιχεία για περισσότερες πιέσεις που επιμένουν, τότε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα ήταν απαραίτητη» αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της BoE. 

Παράλληλα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να σημειώσει ήπια άνοδο κατά το δεύτερο τρίμηνο. 

Η σημερινή απόφαση της BoE έρχεται μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 25 μονάδες βάσης και μία εβδομάδα μετά την αύξηση 50 μονάδων βάσης για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Παράλληλα, σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SVB) προχώρησε στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, στη σκιά των εξελίξεων γύρω από την Credit Suisse.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: