Οικονομία | Ελλάδα

Πληθωρισμός: Άνοδος 7,6% στην Ελλάδα και 9,2% στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Δήμητρα Καδδά

Άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 7,6% στην Ελλάδα και κατά 9,2% στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, έναντι 8,8% και 10,1% αντίστοιχα τον Νοέμβριο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Η άνοδος των τιμών συνεχίζει να επιβραδύνεται στην Ελλάδα για 3ο συνεχή μήνα κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. Στην Ευρωζώνη καταγράφεται, επίσης, επιβράδυνση.

Παρ όλα αυτά, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat η άνοδος παραμένει ισχυρή και ειδικά στην Ελλάδα έχει 2 χαρακτηριστικά που δρουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις:

  • Η άνοδος του δείκτη ενέργειας επιβραδύνθηκε εντυπωσιακά (άνοδος 4,7%)
  • Οι ανατιμήσεις σε άλλα πεδία και ειδικά στα είδη διατροφής εντείνονται (άνοδος τιμών στα τρόφιμα κατά 12,9% τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα).  

Πρέπει να σημειωθεί πως η επιβράδυνση στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα αναμενόταν όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου λόγω της λεγόμενης «επίπτωσης βάσης». Δηλαδή, τα στατιστικά όργανα υπολογίζουν πλέον την άνοδο σε σχέση με τις ήδη «τσιμπημένες» τιμές του 2021. Επίσης, στον τελικό καταναλωτή η τιμή ρεύματος είναι συγκρατημένη λόγω του μηχανισμού επιδότησης.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση εκτιμούσε πως στο σύνολο του έτους ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 9,7% (έναντι πρόβλεψης για 8,8% άνοδο στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού). Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αναμένεται πως θα αυξηθεί κατά 9,9% (τα στοιχεία Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 12/1). Λίγο αργότερα η Eurostat θα δώσει τα τελικά στοιχεία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πορεία τιμών Ευρωζώνης

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών κατά 9,2% τον Δεκέμβριο, από 10,1% τον Νοέμβριο, 10,6% τον Οκτώβριο, κατά 9,9% τον Σεπτέμβριο και κατά 9,1% τον Αύγουστο.

τα επιμέρους στοιχεία, η ενέργεια συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης: κατά 25,7% από 34,9% τον Νοέμβριο, 41,5% τον Οκτώβριο, 40,7% τον Σεπτέμβριο και κατά 38,6% τον Αύγουστο. Ο ρυθμός ανόδου στην ενέργεια επιβραδύνεται, ενώ σε άλλους δείκτες επιταχύνεται σημάδια διάχυσης της ακρίβειας στην αγορά.

Ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός σε ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη, κατά 13,8%, από 13,6% τον Νοέμβριο,  13,1% τον Οκτώβριο, 11,8% τον Σεπτέμβριο και 10,6% τον Αύγουστο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν αύξηση 6,4%, έναντι ανόδου 6,1% τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο, 5,5% τον Σεπτέμβριο και 5,1% τον Αύγουστο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 4,4%, από 4,2% τον Νοέμβριο, 4,3% τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο και από 3,8% τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: