Ο θερμότερος Ιανουάριος των τελευταίων 10ετιών στην ΕΕ «φρενάρει» την ενεργειακή κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο θερμότερος Ιανουάριος των τελευταίων 10ετιών στην ΕΕ «φρενάρει» την ενεργειακή κρίση
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα ασυνήθιστα για την εποχικά καιρικά φαινόμενα εγείρουν έντονους προβληματισμούς για την κλιματική αλλαγή.

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον θερμότερο Ιανουάριο που έχει δει τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μετριάζεται το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους 11 μήνες.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι πιθανό να διατηρηθούν στη Γηραιά Ήπειρο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με την Maxar Technologies, η οποία επισημαίνει πως έτσι δίνεται μία πολύτιμη «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μάχονται ενάντια στην αδιανόητη αύξηση του κόστους ζωής, τους υπέρογκους λογαριασμούς, την ακρίβεια που «ροκανίζει» τα διαθέσιμα εισοδήματα και τον σχεδόν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Ο υδράργυρος αναμένεται να κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προβλεπόμενο για την εποχή σε Γαλλία και Γερμανία έως τις 17 Ιανουαρίου, οδηγώντας τη ανάγκη θέρμανσης στην Ευρώπη κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών, όπως μεταδίδει η Maxar and the Weather Company. Το ίδιο ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για την Ευρώπη, «το πρώτο μισό του τρέχοντος μήνα θα μπορούσε να καταταχθεί μεταξύ των θερμότερων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένεται», υπογραμμίζει ο Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγος στη Maxar, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι πλέον γεμάτες και σε συνδυασμό με τις μεγάλες εισαγωγές LNG, καλλιεργείται η πεποίθηση πως η Γηραιά Ήπειρος θα περάσει αλώβητη τον φετινό χειμώνα.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις παροτρύνουν τους πολίτες να συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια επειδή οι κίνδυνοι παραμένουν ορατοί, ενώ μια ψυχρή εισβολή τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να ωθήσει τις θερμοκρασίες σε Φινλανδία, βόρεια Σουηδία και Νορβηγία, Λευκορωσία και χώρες της Βαλτικής κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα μέσα επίπεδα, σύμφωνα με την Ολίβια Μπίρτς, μετεωρολόγο στη «The Weather Company».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Η Ελλάδα και τον Δεκέμβριο στις χώρες της ΕΕ με τις φθηνότερες τιμές λιανικής στο ρεύμα

Αμετάβλητα τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τον Δεκέμβριο – Αύξηση 10% στο αέριο

Qatargate: Στις σχέσεις της Βελγίδας Μαρί Αρενά με τον Παντσέρι εστιάζει η «Le Soir» - Τι λέει για Καϊλή

gazzetta
gazzetta reader insider insider