Ρωσία: Κοντά σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές άνθρακα, μετά από χαλάρωση των κυρώσεων της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Κοντά σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές άνθρακα, μετά από χαλάρωση των κυρώσεων της ΕΕ
Η Ευρώπη δεν επιτρέπει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, αλλά οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν το εμπόρευμα σε τρίτες χώρες.

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών βρέθηκαν για τον Οκτώβριο οι εξαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία μέσω θάλασσας, εν μέσω χαλάρωσης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παραδόσεις άνθρακα από τη Ρωσία για τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 16,6 εκατ. τόνους, κοντά στο επίπεδο που ήταν τον Ιούνιο και κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2017, ανέφερε η Kpler. Από τότε, οι εξαγωγές έχουν υποχωρήσει, σε αντιστοιχία με την εποχική μεταβλητότητα του εμπορεύματος.

Η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή άνθρακα στην Ένωση τον Αύγουστο, στο πλαίσιο των κυρώσεων προς τη Ρωσία. Ωστόσο, τον Αύγουστο η Κομισιόν εξέδωσε αναθεωρημένη οδηγία, λέγοντας πως η παροχή υπηρεσιών όπως η μεταφορά, η χρηματοδότηση και η ασφάλιση που χρειάζονται για τις παραδόσεις άνθρακα και άλλων προϊόντων εκτός της ΕΕ μπορεί να επιτραπεί ώστε να καταπολεμηθεί η ενεργειακή και διατροφική ανασφάλεια παγκοσμίως.

Η Ευρώπη δεν επιτρέπει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, αλλά οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν το εμπόρευμα σε τρίτες χώρες. Οι εξαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία στην Κίνα ενισχύθηκαν σημαντικά μετά από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, με το εμπόρευμα να κερδίσει έδαφος στην αξία του καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη στρέφονται σε φτηνές εναλλακτικές πηγές ενέργειας εν μέσω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει προκαλέσει ο πόλεμος.

Σημειώνεται πως την Τρίτη δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης νέων επενδύσεων στον μεταλλευτικό τομέα της Ρωσίας ως μέρος μιας νέας δέσμης κυρώσεων που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της ικανότητας του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να συμφωνηθεί η απαγόρευση, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, από την οποία θα εξαιρούνται μόνο συγκεκριμένα προϊόντα, όπως αναφέρεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό 

gazzetta
gazzetta reader insider insider