Φυσικό αέριο: Πλαφόν στα 220 ευρώ πρότεινε η Τσεχία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Πλαφόν στα 220 ευρώ πρότεινε η Τσεχία
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το επίμαχο ζήτημα στις 13 Δεκεμβρίου, αν και οι συζητήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Oι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να συμφωνήσουν σε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μια εβδομάδα μακριά από την επόμενη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας.

Η Τσεχία που κατέχει την προεδρία της ΕΕ, πρότεινε μία συμβιβαστική λύση για ένα ευρύτερο ανώτατο όριο τιμών στα 220 ευρώ από 275 ευρώ που ήταν η επίσημη πρόταση της Κομισιόν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg.

Επίσης, οι Τσέχοι πρότειναν τη μείωση του αριθμού των ημερών που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί το πλαφόν του φυσικού αερίου σε 5 από 14 που είχε αρχικά προταθεί.

Ωστόσο, το πλαφόν που προβλέπει η τσεχική πρόταση είναι υψηλότερο από το επίπεδο των 150-200 ευρώ που είχε δηλώσει ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ότι είναι ρεαλιστικό.

Η ΕΕ «έχασε μια μεγάλη ευκαιρία» να δράσει σχετικά με το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ σε δημοσιογράφους προσθέτοντας πως η διχογνωμία στους κόλπους της ΕΕ εκπέμπει «καταστροφικά μηνύματα στις αγορές, γι' αυτό και πληρώνουμε υψηλότερο τίμημα για την ενέργεια».

Ωστόσο, αρκετές χώρες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι ένα πολύ αυστηρό ανώτατο όριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες φυσικού αερίου στο μπλοκ.

«Έχω ήδη πει ότι δεν μπορούμε να έχουμε πολύ χαμηλό ανώτατο όριο. Διαφορετικά, δεν θα μπορούμε να έχουμε προμήθειες», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους στα Τίρανα. «Πρέπει να υπάρχει μηχανισμός για να αποτρέπονται οι ακραίες ανατιμήσεις. Αυτό αποφασίσαμε ως Ευρωπαίοι» έσπευσε να συμπληρώσει.

Η Ολλανδία τονίζει ότι ένας ευρύτερος «μηχανισμός ελέγχου των τιμών» που προτείνει η Επιτροπή θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις αγορές και να βλάψει την προσφορά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Η τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής έχει πολλά μειονεκτήματα. Αυτά τα μειονεκτήματα μπορούν να αποφευχθούν με την εισαγωγή ενός πιο στοχευμένου ανώτατου ορίου τιμών για την αποτροπή επεισοδίων υπερβολικής ανόδου τιμών όπως τον περασμένο Αύγουστο» προστίθεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένει η αγορά - Τι συμβαίνει με τα καύσιμα κίνησης

Ρεύμα: Φόρμουλα των προμηθευτών για ανάχωμα στον «ενεργειακό τουρισμό»

IEA: Η ενεργειακή κρίση δίνει πρωτοφανή ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider