Οικονομία | Ελλάδα

Επιτόκια: Ψαλίδα 4,81 μονάδων μεταξύ δανείων και καταθέσεων – Ακριβότερα και από την ΕΕ τα δάνεια, με φθηνότερες καταθέσεις

Νένα Μαλλιάρα

Χάσμα 4,81 μονάδων χωρίζει τα επιτόκια των δανείων από τα επιτόκια καταθέσεων στη χώρα μας, με την ψαλίδα να διευρύνεται τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Για το σύνολο των υφιστάμενων δανείων και καταθέσεων, η ψαλίδα διαμορφώνεται στις 4,23 εκατοστιαίες μονάδες. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι τράπεζες περνούν αυτόματα στα επιτόκια των δανείων τις αυξήσεις του επιτοκίου Euribor, ενώ αφήνουν καθηλωμένα σε οριακά θετικά επίπεδα τα επιτόκια των καταθέσεων.

Την ίδια στιγμή που η ψαλίδα επιτοκίων μεταξύ δανείων και καταθέσεων διευρύνεται από τις ελληνικές τράπεζες, αισθητή παραμένει η διαφορά τους με τα μέσα επιτόκια της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα έχει σημαντικά υψηλότερα επιτόκια στα δάνεια και σημαντικά χαμηλότερα στις καταθέσεις.

Ειδικότερα, η εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον μήνα Οκτώβριο, είναι η εξής: 

Στις νέες καταθέσεις, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο τον Οκτώβριο του 2022 αυξήθηκε ανεπαίσθητα στο 0,05%. Στα νέα δάνεια, όμως, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο αυξήθηκε στο 4,86%, διαμορφώνοντας την ψαλίδα επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,81  εκατοστιαίες μονάδες.

Στο σύνολο των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 4,27%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,23 εκατοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε οριακά κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,19%.

Όσον αφορά στα επιτόκια των δανείων:

- Tο μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,02%. 

- Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,80%

- Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης στο 3,70%. 

- Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 35 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,07%.

- Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη, όπου επίσης επήλθαν αυξήσεις επιτοκίων:

- To μεσοσταθμικό επιτόκιο για τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης, στο 2,32%

- To μεσοσταθμικό επιτόκιο για τα νέα στεγαστικά δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης, στο 2,66%

Στις καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια άνω του έτους τo μεσοσταθμικό επιτόκιο αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης, στο 0,83%. Στις καταθέσεις προθεσμίας 3 μηνών παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,73% και στις καταθέσεις μίας ημέρας στο 0,03%.

Οι πιέσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν τον λόγο της πίεσης που ασκεί στις ελληνικές τράπεζες η κυβέρνηση για μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων και αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων. 

Χθες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάλεσε σε αυστηρό τόνο τις τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, στηρίζοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά και στις υψηλές προμήθειες σε κάποιες συναλλαγές, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από τις τράπεζες. Ειδικά για τα επιτόκια καταθέσεων, ο Πρωθυπουργός είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ήρθαν μετά την νέα συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα με τις τράπεζες κατά την οποία τέθηκαν τα θέματα της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και της μείωσης των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων, η αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες και η επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Το κορυφαίο θέμα, πάντως, της συνάντησης, υπό την έννοια του επείγοντος, ήταν η κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Όπως έγραψε το insider.gr , οι τράπεζες πρότειναν να καλύπτουν οι ίδιες την διαφορά, κατά το ήμισυ, της μηνιαίας δόσης ευάλωτων δανειοληπτών λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Η πρόταση θα σταλεί για γνωμοδότηση και έγκριση στον SSM τις προσεχείς ημέρες.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: