Οικονομία | Διεθνή

Λευκός Οίκος: Οι κινήσεις της Fed «δροσίζουν» την «καυτή» οικονομία των ΗΠΑ

Newsroom

Η οικονομική σύμβουλος του Λευκού Οίκου Σεσίλια Ράουζ διαπιστώνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) άρχισαν να «δροσίζουν» την «καυτή» οικονομία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα τις αγορές εργασίας και στέγασης, αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός.

Μιλώντας στο CNN επεσήμανε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εργαστεί για να μειώσει τα κόστη «στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», ωστόσο, ένα μέρος από τον πληθωρισμό σχετίζεται με τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως σημείωσε.

Προ ημερών, ο Τζο Μπάιντεν σχολιάζοντας τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, επεσήμανε πως υπήρξε μικρή πρόοδος στη μάχη κατά των υψηλών τιμών, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επανέλαβε πως η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η κορυφαία προτεραιότητά του, αφού πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο ετών προσπαθώντας να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών που προκλήθηκαν αφενός από τα lockdown λόγω της COVID-19 και αφετέρου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές. Η καταπολέμηση του παγκόσμιου πληθωρισμού που επηρεάζει τις χώρες σε όλο τον κόσμο και τις οικογένειες εδώ στην πατρίδα είναι η κορυφαία προτεραιότητά μου» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στο 8,2% για τον Σεπτέμβριο, έναντι 8,3% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,1%.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός CPI επιταχύνθηκε 0,6% έναντι της εκτίμησης του Dow Jones για αύξηση 0,4%. Ο δομικός πληθωρισμός είναι αυξημένος κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: