Οικονομία | Διεθνή

Η Λαγκάρντ θέτει ως προτεραιότητα για την ΕΚΤ τη σταθερότητα των τιμών, ακόμα και εις βάρος της ανάπτυξης

Newsroom

Η βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών ακόμα και εάν αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο Παρίσι σε  εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, η κ. Λαγκάνρτ αναφέρθηκε στις νομισματική πολιτική της ευρωτράπεζας, μετά από τη μεγάλη αύξηση των βασικών επιτοκίων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, κατά 75 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ προχωρά στην αύξηση των επιτοκίων με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (διαμορφώθηκε στο 9,1% τον Αύγουστο) και να τον θέσει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Φρανκφούρτη. Ωστόσο, οι αγορές ανησυχούν για το ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να αποφέρει ακόμα και ύφεση στην Ευρωζώνη.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως η ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, καθώς και τους κινδύνους που επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

«Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη; Είναι πιθανό, αλλά είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε γιατί η σταθερότητα των τιμών είναι μια από τις βασικές αρχές μας» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: