Κλειδώνει σήμερα ο οδικός χάρτης για οφειλές προς ιδιώτες, πτωχευτικό, ιδιωτικοποιήσεις & κατώτατο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλειδώνει σήμερα ο οδικός χάρτης για οφειλές προς ιδιώτες, πτωχευτικό, ιδιωτικοποιήσεις & κατώτατο
Η μονοήμερη συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών για την 14η αξιολόγηση. Το πόρισμα του Μαΐου, οι 2 διαδοχικές «δόσεις» του 1,5 δισ. ευρώ και ο δρόμος προς την επόμενη ημέρα.

Οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις «κορυφής», έχουν δώσει το τελευταίο διάστημα τη θέση τους σε μονοήμερες συναντήσεις. Ο λόγος για την 14η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, η διαβούλευση για την οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα σε επίπεδο κορυφής μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και των εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM.

Πολυμερείς επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προηγήθηκαν, αλλά και επαφές σε ανώτερο επίπεδο με θεσμούς και ΥΠΟΙΚ άλλων κρατών, με τελευταία τη συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Σταϊκούρα και Ρέγκλινγκ, στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας, με στόχο να κλειδώσει ο οδικός χάρτης με τα τελευταία εκκρεμή προαπαιτούμενα που μείνανε στην Ενισχυμένη Εποπτεία και θα πρέπει να συνδεθούν με την εκταμίευση των δύο πακέτων παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 1,5 δισ. ευρώ περίπου, αλλά και με τον χρόνο εξόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι το ένα πακέτο δόσεων να αποφασιστεί τον Ιούνιο (όπως ήταν προγραμματισμένο), ενώ το πακέτο που εκκρεμεί από τις πρώτες αξιολογήσεις της Ενισχυμένης Εποπτείας να καταβληθεί το φθινόπωρο, συνδεδεμένο με κάποια από τα προαπαιτούμενα που χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο για να ωριμάσουν.

Επίσης, αναμένεται η επικαιροποίηση της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Αλλά και «το ευρύτερο περιβάλλον οικονομικής πολιτικής» που θα αποτελέσει και αυτό κριτήριο για την ολοκλήρωση της εποπτείας που έχει προς το παρόν πάρει 6μηνη παράταση έως τον Αύγουστο.

Οι δεσμεύσεις

Η 14η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί τον Μάιο και η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως θα έχει θετικό πρόσημο. Πλέον όμως έχουν ειδική σημασία οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και η επίλυσή τους, εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Άμεσης προτεραιότητας θεωρείται από πλευράς δανειστών η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που έχει καταγραφεί στη 13η αξιολόγηση στόχος είναι οι εκκρεμείς συντάξεις να εκκαθαριστούν πλήρως έως τον Ιούνιο και οι υπόλοιπες οφειλές μέσα στην Άνοιξη.

Επίσης έως τη δημοσίευση της έκθεσης θα παρακολουθείται και η πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θεωρείται επιβεβλημένη για τον μετριασμό των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες χαμηλών εισοδημάτων. Αλλά με τη δέσμευση από τις ελληνικές αρχές στην 1η αξιολόγηση πως η άνοδος «θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος, μεταξύ άλλων όσον αφορά το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα».

Στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα, έμφαση δίδεται στην πλήρη εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα, αλλά και στην εκκαθάριση εντός του 2023 των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, στην ομαλή διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στην εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων που έχουν καταπέσει, αλλά και στο μεταβατικό φορέα προστασίας 1ης κατοικίας με το νέο φορέα πώλησης και επανεκμίσθωσης να αναμένεται πλέον το 2023.

Στις ιδιωτικοποιήσεις, υπό εξέταση είναι το «αντιστάθμισμα» για την απόφαση του ΣτΕ για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ όπως και για κινήσεις που είχαν αποφασισθεί το 2018 αλλά δεν προχωρούν λόγω των συνθηκών της αγοράς. Ορόσημο τίθεται και για την Εγνατία Οδό η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης μέχρι τα τέλη του 2022. Για την επικύρωση των δασικών χαρτών, γίνεται κατανοητή η καθυστέρηση στην περίοδο υποβολής ενστάσεων λόγω των πυρκαγιών με νέο ορόσημο τον Ιούλιο.

Η πρώτη δόση του νέου ΕΝΦΙΑ έχει ορισθεί για τον Απρίλιο. Έως τον Ιούλιο τίθεται στόχος να γίνεται κεντρικά το 40 % των δημοσίων συμβάσεων των νοσοκομειακών δαπανών, για τις οποίες η Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας έχει εντολή να προκηρύσσει διαγωνισμούς.

Στην ΑΑΔΕ το νέο πληροφοριακό σύστημα και η πλήρης θέση του σε λειτουργία έχει μεταφερθεί για τέλη Σεπτεμβρίου.

Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο. Το ίδιο και το παράγωγο δίκαιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Επίσης προβλέπεται βελτίωση της λειτουργικής δημοσιονομικής ταξινόμησης έως τον Απρίλιο και ενσωμάτωση στην ετήσια επικαιροποίηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider