Οικονομία | Ελλάδα

Επέλαση ακρίβειας σε ενέργεια & τρόφιμα – Μάχη για συγκράτηση τιμών και στήριξη εισοδημάτων

Δήμητρα Καδδά

Τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat από τα οποία προκύπτει η άνοδος του εναρμονισμένου πληθωρισμού κατά 6,3% το Φεβρουάριο στην Ελλάδα (έναντι 5,8% στην Ευρωζώνη), δείχνουν μία ισχυρή επέλαση της ακρίβειας στη χώρα μας, στο ξεκίνημα του πολέμου και της νέας αυτής κρίσης. Με δύο μεγάλα μέτωπα: την ενέργεια αλλά και τα τρόφιμα.

Οι ανατιμήσεις στο πεδίο της ενέργειας έφτασαν στο 43,1% το Φεβρουάριο σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, έναντι ανόδου 40,5% τον Ιανουάριο και 34,8% το Δεκέμβριο. Και τούτο όταν στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν με πιο αργό ρυθμό, κατά 31,7% .

Αλλά και οι τιμές των τροφίμων, ποτών και καπνού αυξήθηκαν κατά 6,1% στην Ελλάδα, έναντι 4,1% μέσου όρου στην ευρωζώνη. Με υψηλότερη άνοδο να καταγράφεται μόνο στην Κύπρο, στην Μάλτα και στη Σλοβακία. Έναν μήνα πριν, τον Ιανουάριο, ο ίδιος δείκτης είχε αυξηθεί κατά 4,4%.

Το «καλό» είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα βιομηχανικά είδη οριακά επιβραδύνθηκε (στο 2,6% το Φεβρουάριο, από 2,9% τον Ιανουάριο ) με άνοδο κατά 3,4% να καταγράφεται κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Στις υπηρεσίες, η άνοδος είναι επιταχυνόμενη μεν αλλά μικρή, αν αναμονή όμως των αναλυτικών στοιχείων που θα δείχνουν την πορεία των τιμών σε κλάδους όπως η διαμονή (τον Ιανουάριο ήταν ισχυρές οι πιέσεις).


Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: