Bloomberg: Η κρίση στην Ουκρανία «μεταφέρει» τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η κρίση στην Ουκρανία «μεταφέρει» τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2023
Ενώ μέχρι πρότινος οι αγορές ανέμεναν δύο αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης εντός του 2022, πλέον οι πρώτες αυξήσεις από την ΕΚΤ αναμένονται τον Ιανουάριο του 2023.

Οι επενδυτές αναμένουν πως τα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθυστερήσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα, εν μέσω των οικονομικών κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης στη Ρωσία και τα αντίποινα της Μόσχας, επηρεάζονται αρνητικά οι προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης γεγονός που αναμένεται να αλλάξει τον σχεδιασμό της ΕΚΤ.

Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος οι αγορές ανέμεναν δύο αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης εντός του 2022 (τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο), πλέον οι πρώτες αυξήσεις από την ΕΚΤ αναμένονται τον Ιανουάριο του 2023.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλζμαν, ανέφερε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία ενδέχεται να καθυστερήσει την άρση των υποστηρικτικών μέτρων που έχει λάβει η ΕΚΤ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και ο Φινλανδός ομόλογος του, Όλι Ρεν, ανέφεραν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό την Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H JP Morgan «βλέπει» 9 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider