Οικονομία | Διεθνή

Κρίση της Evergrande: «Τσουνάμι» υποβαθμίσεων στο κινέζικο real estate

Newsroom

Η κρίση στον όμιλο της Evergrande και σε άλλους μεγάλους κατασκευαστές κατοικιών της οδήγησε τα ασφάλιστρα κινδύνου της αγοράς χρέους των πιο αδύναμων κινεζικών εταιρειών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την Τετάρτη και προκάλεσε νέο γύρο υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους ικανότητας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Evergrande, η οποία έχει υποχρεώσεις άνω των 300 δισ. δολαρίων και 1.300 projects ακινήτων σε περισσότερες από 280 πόλεις, έχασε έναν τρίτο γύρο πληρωμών τόκων στα διεθνή της ομόλογα αυτήν την εβδομάδα και άλλες εταιρείες προειδοποίησαν επίσης ότι θα μπορούσαν να αθετήσουν τις αποπληρωμές τους.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global ανακοίνωσε νέες υποβαθμίσεις σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, την Greenland Holdings - η οποία έχει χτίσει μερικούς από τους ψηλότερους ουρανοξύστες κατοικιών στον κόσμο - και την E -house, και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις αξιολογήσεις τους.

Ο τομέας των ακινήτων των 5 τρισ. δολαρίων αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της κινεζικής οικονομίας σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις. Σαν το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι οι ανησυχίες των παγκόσμιων επενδυτών αυξάνονται, το spread - ή το ασφάλιστρο κινδύνου - σε investment grade κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνηθίζουν να έχουν τα πιο σταθερά οικονομικά, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα περισσότερο από δύο μηνών.

Το spread στον ισοδύναμο δείκτη υψηλής απόδοσης ή αξιολόγησης junk, της οποίας η Evergrande εντάσσεται στο νέο υψηλό όλων των εποχών των 2.337 μονάδων βάσης. Αυτό οδήγησε την απόδοση - η οποία αντικατοπτρίζει πόσες επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν για να δανειστούν - σε ένα συγκλονιστικό 24%.

«Βλέπουμε τον κίνδυνο μια άτακτης διόρθωσης στην αγορά ακινήτων να προκαλέσει απότομη πτώση των τιμών, πλήττοντας τον προσωπικό πλούτο των ιδιοκτητών σπιτιού», δήλωσε σε μια έκθεση ο Κιμ Ενγκ Ταν, πιστωτικός αναλυτής της S&P Ratings.

«Μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σε μεγάλης κλίμακας απώλειες από επενδυτές σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου και εργολάβους και εταιρείες παροχής υπηρεσιών που υποστηρίζουν τους developers».

Η Evergrande δεν πλήρωσε κουπόνια αξίας σχεδόν 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία ομόλογα που οφείλονται για τη Δευτέρα, μετά από δύο άλλες χαμένες πληρωμές τον Σεπτέμβριο.

Ενώ μια περίοδος χάριτος 30 ημερών σημαίνει ότι η εταιρεία δεν έχει χρεοκοπήσει τεχνικά, οι επενδυτές λένε ότι αναμένουν μια μακρά και εκτεταμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. 

Τα ομόλογα που εκδόθηκαν από developers ακινήτων συμπεριλαμβανομένης της Shanghai Shimao, China Aoyuan Group και Country Garden Properties Group υποχώρησαν μεταξύ 1,6% και 7,4%, ενώ η Kaisa Group - η πρώτη κινεζική εταιρεία ακινήτων που χρεοκόπησε το 2015 - είδε κάποια από τα ομόλογα της σε δολάρια να πέφτουν έως και 35 σεντς, ωθώντας τις αποδόσεις τους στο σχεδόν 60%.

Η Kaisa έχει 3,2 δισ. δολάρια διεθνών ομολόγων να αποπληρώσει το επόμενο έτος, ακολουθώντας την Evergrande που έχει 3,5 δισ. δολάρια.

Ένας υπο-δείκτης μετοχών που παρακολουθεί τις μετοχές των εταιρειών ακινήτων μειώθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με την άνοδο 1,2% του δείκτη CSI300 της Κίνας.

«Συνεχίζουμε να διατηρούμε μια υποβαθμισμένη θέση στον κλάδο των ακινήτων για τα χαρτοφυλάκιά μας στην Κίνα», δήλωσε η Βιρζινί Μεζονέβ, της Allianz Global Investors. «Δεν έχουμε κάποιο σχέδιο για το άμεσο μέλλον», αν και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να μπορεί να περιορίσει τα προβλήματα.


«Βουνό» χρέους

Η κύρια μονάδα της Evergrande, η Hengda Real Estate Group, βαρύνεται με ένα κουπόνι 121,8 εκατομμυρίων γιουάν στις 19 Οκτωβρίου και η Evergrande έχει άλλο κουπόνι ομολόγων 14,25 εκατομμυρίων δολαρίων που λήγει στις 30 Οκτωβρίου. 

Οι πιέσεις χρέους επεκτείνονται πολύ πέρα από την Evergrande. Κινέζοι κατασκευαστές ακινήτων αντιμετωπίζουν κουπόνια δολαρίου υψηλής απόδοσης αξίας 555,88 εκατομμυρίων δολαρίων αυτόν τον μήνα και σχεδόν 1,6 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, και τα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν τέτοιες λήξεις τουλάχιστον 92,3 δισ. δολάρια το επόμενο έτος. 

Ο μεσαίου μεγέθους αντίπαλός της Evergrande, Fantasia έχει ήδη χάσει μια πληρωμή και η Modern Land και η Sinic Holdings προσπαθούν να καθυστερήσουν τις προθεσμίες πληρωμής που πιθανότατα θα αξιολογηθούν ως default από τους οίκους αξιολόγησης.

«Αυτές οι ιστορίες αμφισβήτησαν την ιδέα ότι η Evergrande είναι μοναδική», έγραψαν αναλυτές της Capital Economics σε υπόμνημα τους.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας πιθανότατα θα είναι σε θέση να αποφύγουν ένα «σενάριο καταστροφής», ο υπερβολικά εκτεταμένος κλάδος των ακινήτων θα συνεχίσει να επηρεάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είπαν.

«Ακόμη και μετά από μια ομαλή αναδιάρθρωση των developers που έχουν πληγεί περισσότερο, με ελάχιστη διασπορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η κατασκευαστική δραστηριότητα θα συνεχίσει σχεδόν αναπόφευκτα να επιβραδύνεται πολύ περισσότερο».

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: