Οικονομία | Διεθνή

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η ΕΚΤ θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων μέχρι τα τέλη του έτους

Newsroom

Έτοιμη να ξεκινήσει την μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων για την στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που τοποθετήθηκαν σχετικά στο Bloomberg, ενώ οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν θα εξαντλήσει το ποσό των 1,85 τρισ. ευρώ του προγράμματος στήριξης της οικονομίας, το οποίο λήγει το 2022.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στα 50 δισ. ευρώ ως τον προσεχή Μάρτιο, από τα 80 δισ. που προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα ως το τέλος του 2021 αναμένονται και οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με τον χρόνο λήξης του προγράμματος.  

«Θα ήταν πρόωρο να αποφασιστεί ο χρόνος τερματισμού του προγράμματος στήριξης, ωστόσο μία μείωση των μηνιαίων αγορών φαντάζει λογική, ειδικά από την στιγμή που οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τον Ιούνιο κι έπειτα», τονίζει η οικονομολόγος της Bantleon Bank AG, Joerg Angele.

Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση του  της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη, ενώ μία πιθανή απόφαση για μείωση της αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα έρθει λίγες μόνο εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, ο οποίος είχε τονίσει πως οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας δίνουν την δυνατότητα στην Fed να ξεκινήσει την αλλάξει την υπάρχουσα πολιτική της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε περίπτωση που η ΕΚΤ τελικά αποφασίσει να περιορίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, περίπου 70 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό που είχε δεσμευθεί θα παραμείνει στα ταμεία, ενώ σημειώνεται πως και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιηθεί το σύνολο των κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: